Ambasadorul SUA în Bucureşti, Hans Klemm, a spus că invitaţiile la ceremonia de la Devselu au fost făcute de Marina Statelor Unite, care a fost gazda ceremoniei, dar numărul invitaţilor a fost limitat, declaraţie făcută în contextul în care fostul premier Victor Ponta i-a reproşat premierului Dacian Cioloş că nu a fost invitat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ceremonia de ieri de la Deveselu a fost organizată de Marina Statelor Unite, totuşi cu o consultarea îndeaproape a  Ambasadei, dar şi cu Ministerul Apărării. A fost o zi istorică ieri cu adevărat, pentru România, pentru Statele Unite, dar şi pentru NATO. Am avut, sincer,  număr limitat de persoane pe care le-am putut invita la ceremonie (...) Ar fi fost  ideal dacă puteam invita pe toţi cei care au avut un aport sau o contribuţie la ceea ce a fost dus la bun sfârşit la Deveselu. Din păcate, am fost foarte limitaţi în numărul de persoane pe care le-am putut invita şi a fost o onoare să-l avem pe preşedintele Zgonea alături de noi”, a spus Klemm, la Palatul Parlamentului. 

Referitor la reacţia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că nu a participat la evenimentul de la Devselu pe motiv că ”Guvernul şi Ambasada SUA au desconsiderat Senatul”, ambasadorul SUA a spus că regretă că acesta nu a participat.

”N-am vorbit cu preşedintele Tăriceanu. Am văzut declaraţia pe care a făcut-o ieri după-amiază. A fost invitat. Regret că a ales să nu vină”, a spus Klemm.

Întrebat fiind cum vede faptul că Rusia a anunţat că îşi va majora bugetul pentru Apărare după inaugurarea scutului de la Deveselu, Klemm a spus: ”Trebuie să vă spun un lucru pe care l-am repetat de multe ori. Am spus-o şi ieri şi în ultimii am. Am spus că programul de la Deveselu e unul defensiv  şi nu e împotriva Rusiei sau al altei ţări din regiunea euro-atlantică”.

Fostul premier Victor Ponta a declarat, joi, că Guvernul Cioloş nu are niciun merit legat de scutul antirachetă de la Deveselu şi că era normal să îi invite pe fostul preşedinte Traian Băsescu, pe el sau pe fostul vicepremier Gabriel Oprea sau măcar pe fostul ministru al Apărării Mircea Duşa, fostul ministru de Externe Titus Corlăţean şi fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu.

”Este prima dată când nu e cazul să îl mai iert pe Dacian Cioloş, pentru că în acest caz mitocănia este prea evidentă (şi credeam că nu îl caracterizează)! Având în vedere faptul că el personal şi Guvernul său nu au absolut niciun merit legat de proiectul de le Deveselu, dar şi faptul că aliaţii NATO si cei americani ştiu fff bine cu cine au luat decizii şi cu cine au lucrat din 2011 până acum, era absolut normal să invite la momentul de inaugurare pe cei care chiar au o contribuţie la asta!!!”, a scris Ponta, pe pagina sa de Facebook.

În replică, premierul Dacian Cioloş a afirmat că, personal, nu are niciun merit în proiect, participând doar în calitatea sa oficială, iar acuzaţiile fostului lider PSD i se par "deplasate".

"Personal nu am niciun merit în acest proiect, iar prezenţa mea azi la Deveselu a fost determinată de funcţia pe care, vremelnic, o ocup în stat. (...) Îmi pare rău că neinvitarea la eveniment a cauzat nemulţumiri unora, probabil îndreptăţite, dar acuzaţiile tale, Victor, cu tot respectul, mi se par deplasate. Am cerut Ministerului Apărării să clarifice condiţiile organizării ceremoniei, ca să nu existe ambiguităţi", a scris Cioloş, pe Facebook, după postarea lui Victor Ponta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.