Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat împotriva unui eventual demers de suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis, pe motiv că nu există temei constituţional, iar şeful statului are dreptul de a respinge propuneri, şi afirmă că acum UDMR aşteaptă noul premier avansat de PSD, însă nu dă "cec în alb".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kelemen Hunor şi-a reiterat poziţia de marţi, spunând că preşedintele Klaus Iohannis nu a încălcat Constituţia în momentul în care a respins-o pe Sevil Shhaideh, considerând că acesta este unul dintre atributele şefului statului. Liderul UDMR a mai spus că PSD-ALDE trebuie să vină "într-un timp foarte rezonabil" cu o nouă propunere şi consideră că nu există riscuri ca şeful statului să nu recunoască majoritatea deja formată, având în vedere că nu a cerut premier de la altă formaţiune, ci de la PSD şi ALDE.

În privinţa suspendării, însă, Kelemen Hunor a declarat că Uniunea nu va susţine un astfel de demers.

"Nu există niciun articol constituţional pe care se poate construi o iniţiativă de suspendare a preşedintelui. Eu nu văd acel articol care ar fi fost încălcat de preşedintele Iohannis, deci suspendarea, din punctul nostru de vedere, nu este fezabilă şi nici nu am susţine un astfel de demers, fiindcă nu a încălcat Constituţia. Ne place sau nu ne place decizia preşedintelui, dar nu poţi să mergi pe suspendare dacă nu ai argumente constituţionale", a spus preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a afirmat că acordul de colaborare parlamentară încheiat cu PSD şi ALDE rămâne în vigoare, dar el se referă la susţinere parlamentară şi nu neapărat şi la votul de învestitură al unui nou Guvern, astfel încât Uniunea va aştepta să vadă noua propunere de premier înainte de a se pronunţa.

"Noi, când am spus că aşteptăm nominalizarea, am spus acest lucru în sensul de a susţine şi votul de învestitură. Votul de învestitură şi coagularea parlamentară sunt două lucruri, nu spun total diferite, dar totuşi pot fi foarte bine separate, şi nimeni nu dă un cec în alb nimănui în politică. În momentul în care vom afla cine este nominalizarea coaliţiei PSD-ALDE, vom putea spune dacă susţinem învestirea Guvernului", a spus el.

Kelemen a adăugat că PSD şi ALDE "oricum au majoritate şi fără" UDMR, deci Uniunea îşi rezervă dreptul de a nu susţine un anumit premier. "S-ar putea să vină cu o persoană cu care greu putem să fim de acord, din varii motive", a precizat el.

Kelemen Hunor a respins şi varianta vehiculată în PSD, încă de dinainte de nominalizarea lui Sevil Shhaideh, ca Parlamentul să voteze pentru o propunere de premier, care apoi să fie înaintă preşedintelui Klaus Iohannis.

"Nu există o astfel de procedură constituţională. Nu putem inventa nou dincolo de Constituţie", a spus liderul UDMR.

Liderii PSD se întrunesc miercuri, de la ora 16.00, în Comitetul Executiv Naţional, pentru a decide ce nominalizare vor face pentru funcţia de prim-ministru şi ce poziţie va adopta partidul după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.