Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern pe care a prezidat-o, că premierul Grindeanu l-a asigurat că graţierea şi modificarea codurilor penale nu se regăsesc pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei şi că nici nu vor fi ”băgate peste noapte” în nicio şedinţă, ci ”vor fi puse în transparenţă”. Premierul a plecat de la Palatul Victoria în jurul orei 11.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 11:11: Preşedintele Iohannis a plecat de la Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat de la Palatul Victoria, unde a avut o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu şi a prezidat şedinţa de Guvern.

Şeful statului a sosit în jurul orei 9.30 la Palatul Victoria şi a avut o întrevedere cu premierul Grindeanu, de aproximativ 20 de minute, după care a venit împreună cu acesta la şedinţa Executivului, pe care a prezidat-o.

În jurul orei 11.00, Klaus Iohannis a plecat de la Palatul Victoria.

Guvernul a discutat, în şedinţa de miercuri, două Ordonanţe de Urgenţă, una pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice şi cea de-a doua privind prelungirea valabilităţii licenţelor de traseu şi a programului de transport în baza cărora se efectuează serviciile regulate de transport de persoane între municipiul Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov. 

”Avem o ordine de zi care a fost publicată, ordinea de zi pe care fiecare dintre dumneavoastră o aveţi în mapă. Ca să înlăturăm orice fel de lucruri pe care le-am vazut apărând în spaţiul public, aşa cum l-am informat pe domnul preşedinte în discuţia avută, noi discutăm despre lucruri care se află pe ordinea de zi, ceea ce nu înseamnă că tot conform prevederilor constituţionale şi a atribuţiunilor pe care Guvernul le are, în perioada imediat următoare toate lucrurile pe care ni le propunem să le facem şi noi şi Parlamentul, să le putem adopta în şedinţele de Guvern. Aşa că tot ceea ce e trecut pe ordinea de zi o să discutăm punct cu punct. În general, sunt lucruri legate de construcţia bugetară a legii bugetului, pentru adoptarea unor OUG şi a unor HG”, a declarat premierul Sorin Grindanu la începutul şedinţei.

De asemenea, el a anunţat că pe ordinea de zi se regăseşte o HG pentru data de 23 ianuarie ca zi liberă, astfel încât să se facă legătură şi cu 24 care e liberă prin lege. 

”Dar v-aş ruga, domnule ministru al Finanţelor, ca, în această perioadă, dincolo de ceea ce înseamnă zile libere, aşa cum ne-am angajat, să trimitem legea bugetului de stat spre Parlament”, a mai spus Grindeanu.

 

După ce premierul Sorin Grindeanu a susţinut o scurtă declaraţie şi a invitat apoi presa să părăseasca sala de şedinţă, Klaus Iohannis a intervenit pentru a doua oară, cerând ca jurnaliştii să mai rămână.

"Cunoaşteţi povestea, că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanţi: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni", a afirmat preşedintele.

Iohannis a subliniat că Sorin Grindeanu ”s-a angajat” ca aceste chestiuni să nu fie "băgate peste noapte" în nicio şedinţă de Guvern, ci prezentate public după ce Guvernul va ajunge la o formă a proiectelor.

"Sper să fiu în asentimentul domnului prim-ministru. (...) Să fie date spre consultare tuturor entităţilor prevăzute de lege", a adăugat el, referindu-se la CSM, la organizaţii profesionale şi la opinia publică.

"Este obligatoriu să respectăm aceste chestiuni şi subliniez: înainte să ajung eu la Guvern, domnul prim-ministru analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni şi aşa a fost posibil ca în 20 de minute sau cât am stat noi doi împreună să ajungem la consens, fiindcă amândoi, şi evident toţi membrii Guvernului, dorim să consolidăm statul de drept, şi atunci o parte importantă este respectarea normelor şi nu în ultimul rând respectarea românilor şi a asociaţilor şi a societăţii civile", a spus Iohannis.

La finalul acestor declaraţii, Klaus Iohannis a rămas să prezideze şedinţa de Guvern.

Preşedintele a decis să vină miercuri la Guvern, în condiţiile în care în spaţiul public au apărut informaţii privind posibilitatea introducerii pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a unui proiect de OUG de modificare a Codului penal, inclusiv în vederea graţierii unor pedepse şi dezincriminării unor fapte.

Potrivit Constituţiei, preşedintele poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

Preşedintele prezidează şedinţele de Guvern la care participă.

Este prima şedinţă de Guvern la care vine Klaus Iohannis în timpul mandatului său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.