Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că miercuri va avea prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament, fiind posibil ca săptămâna viitoare să convoace noul legislativ. În ceea ce priveşte desemnarea viitorului premier, şeful statului a subliniat că a anunţat criteriile de integritate încă înainte de alegeri, neputând fi condiţionate de o lege.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor, mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a mai spus că agenda consultărilor de miercuri este deja fixată.

"Dacă până la finalul săptămânii avem rezultatele, este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc noul Parlament", a adăugat preşedintele.

În ceea ce priveşte desemnarea premierului, Iohannis a precizat că a enunţat criteriile de integritate încă înainte de campania electorală pentru a fi cunoscute şi a nu exista discuţii după, el subliniind că acestea nu sunt condiţionate de o lege.

Iohannis a precizat că la consultările cu partidele va vedea ”ce îşi imaginează fiecare partid şi cum doreşte să propună agenda”.

”Criteriile de integritate le-am enunţat înainte de campania electorală ca să fie cunoscute şi să nu avem discuţii după”, a afirmat preşedintele referindu-se la desemnarea premierului.

Klaus Iohannis a subliniat că, atunci când a formulat criteriile, nu le-a condiţionat de nicio lege.

”Nu discutăm acum despre această lege, e o chestiune secundară”, a mai spus şeful statului, răspunzând unei întrebări referitoare la legea care interzice ca o persoană condamnată penal să ocupe funcţia de premier.

Iohannis a adăugat că eventuale modificări are legii depind de viitorul Parlament şi de Curtea Constituţională, indicând că o astfel de schimbare ar putea fi contestată.

"Eu nu am condiţionat şi nu am legat, atunci când am enunţat criteriile de integritate, de nicio lege. (...) Este în vigoare din 2001 şi dacă legea va rămâne sau nu este o chestiune care depinde sigur de Parlament, de CCR. Atunci când vom avea ceva, vom discuta ceva", a spus el.

Întrebat dacă ia în considerare inclusiv dizolvarea Parlamentului în cazul în care PSD va insista ca Liviu Dragnea să fie premier, preşedintele a spus că "toată lumea se va calma" şi va dori să vadă un Guvern instalat.

"Eu nu văd de ce trebuie să luăm în calcul astfel de scenarii extreme. Eu cred că până la urmă toată lumea se va calma, va ateriza cu picioarele pe pământ şi va proceda la formarea unui Guvern", a spus şeful statului.

Întrebat dacă se teme de o eventuală suspendare a sa din funcţie în cazul în care va refuza desemnarea lui Liviu Dragnea premier, Klaus Iohannis a răspuns: ”Eu nu mă tem de niciun demers politic legitim”.

Preşedintele a mai precizat că va avea multe discuţii cu persoana care va fi desemnată pentru funcţia de prim-ministru, pentru a avea o bună imagine despre ceea ce acesta va propune.

"Voi avea chiar multe discuţii cu persoana care va fi desemnată pentru poziţia de prim-ministru, pentru a avea o bună imagine asupra a ce va propune cel desemnat şi Guvernul pe care respectiva persoană va dori să îl creioneze", a spus Iohannis.

Constituţia prevede că preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Programul consultărilor cu partidele

La ora 10.00 vor merge la Cotroceni la consultări liderii PSD, apoi, de la ora 11.00, PNL, iar USR, de la ora 12.00 şi ALDE, de la ora 13.00.

După aceste întâlniri va fi o pauză de două ore, urmând ca UDMR să meargă la consultări la ora 16.00, PMP la ora 17.00 şi grupul minorităţilor naţionale la ora 18.00.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.