Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi după-amiază, la o cafenea din Iaşi, cu liderii studenţilor din oraş, întrebându-i, printre altele, dacă le ajung banii şi dacă după terminarea facultăţii vor rămâne în ţară sau vor pleca să muncească în străinătate. "Cum vă descurcaţi?", l-a întrebat şeful statului pe un student care i-a spus că bursa minimă nu ajunge nici pentru plata cazării în cămine. "Ne ajută părinţii", i-a răspuns studentul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discuţia a durat aproximativ umătate de oră şi a avut loc la o cafenea de la un mall din centrul Iaşiului, la întâlnire fiind prezenţi aproximativ 20 de lideri ai organizaţiilor studenţeşti din Iaşi.

Iohannis le-a spus studenţilor că vrea să poarte o discuţie liberă, fără teme prestabilite, amintindu-şi că a avut o studenţie frumoasă, la Cluj.

"Am multe amintiri de atunci, e tinereţea, se leagă multe prietenii atunci şi se pun bazele carierei”, a declarat şeful statului.

O studentă la Facultatea de Medicină din Iaşi i-a spus preşedintelui că nu sunt suficiente posturi pentru absolvenţi, Iohannis răspunzând că ar trebui să existe o corelare între oferta universitară şi piaţa muncii.

"Dacă universităţile pregătesc prea mulţi studenţi la un anume profil, e clar că unii ajung fie şomeri, fie îşi caută un loc de muncă în alt domeniu. Nu e rezolvată această chestiune la noi. Însă trebuie să creştem numărul de studenţi, pentru ca ponderea celor cu studii superioare să fie mai mare decât a celor cu studii medii. Dar şi unii şi alţii trebuie să-şi găsească un loc de muncă”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis i-a întrebat pe studenţii ieşeni dacă vor să plece să muncească în străinătate după terminarea facultăţii, unii dintre tineri afirmând că există această tentaţie.

"E o soluţie proastă pentru România, nu trebuie să creăm un sistem în care absolvenţii să plece în altă parte”, le-a spus preşedintele.

Un alt student a invocat faptul că sistemul de acordare a burselor este învechit şi că bursa minimă este de 250 de lei, bani care nu ajung nici pentru plata cazării în cămine.

"Şi cum vă descurcaţi?”, a întrebat preşedintele, studentul răspunzând: "Ne ajută părinţii”.

Tinerii prezenţi la întâlnirea cu preşedintele au mai afirmat că nu toate universităţile din ţară ar trebui finanţate la fel, astfel încât banii să nu fie acordaţi după numărul de studenţi dintr-o universitate, ci în baza criteriilor de performanţă.

"Nu ştiu dacă ar fi bine. S-ar ajunge la subiectivism dacă nu finanţăm peste tot la fel”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat, marţi, la Iaşi, el vizitând în cursul dimineţii societatea Antibiotice, după care a participat la dezbaterea "Noul Iaşi - pol major de dezvoltare a industriei IT din România”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.