Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că nu a adus niciun fel de acuzaţii Bisericii Ortodoxe Române legate de petiţia de modificare a Constituţiei pentru ca familia să fie declarată ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, şeful statului precizând doar că a atras atenţia asupra unor pericole şi că modul în care i-au fost interpretate spusele satisfac, probabil, anumite interese.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Deja felul în care unii au interpretat afirmaţiile mele arată cu vîrf şi îndesat nevoia de conciliere, de pace socială în România (...) Eu nu am acuzat pe nimeni şi nici nu am intenţionat. Nu am acuzat Biserica ortodoxă, nici Biserica penticostală şi nici nu am avut de gând. Eu am atras atenţia asupra unor posibile pericole”, a declarat Klaus Iohannis referindu-se la comentariile sale de miercuri privind demersul Coaliţiei pentru Familie de modificare a Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv între o femeie şi un bărbat.

Preşedintele a arătat că nu a contestat dreptul Coaliţiei de a iniţia o petiţie privind modificarea Constituţiei, el adăugând că îşi doreşte o discuţie calmă şi onestă pe această chestiune.

”Demersul lor este legal, constituţional. Nu se poate pune aşa ceva su semnul întrebării. Discuţia s-a dus într-o direcţie în care probabil ar satisface ceva interese, dar nu-mi însuşesc asemena intepretări. Doresc o discuţie onestă, calmă”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, întrebat ce părere are despre demersul Coaliţiei pentru Familie de modificare a Constituţiei pentru definirea explicită a căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie, că el este adeptul toleranţei şi consideră ca fiind "greşită" calea "fanatismului religios" şi a solicitărilor ultimative. Şeful statului a declarat că societatea trebuie să revină la toleranţă şi la "acceptarea celuilalt".

"Acceptarea celuilalt cu bune şi rele. Nu suntem toţi la fel. Nu toate grupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin", a spus Iohannis, declarându-se "adeptul toleranţei", încrederii şi deschiderii spre celălalt.

Patriarhia a replicat joi că demersul Coaliţiei pentru Familie nu reprezintă "o solicitare ultimativă” şi nu poate fi considerat o "cale a fanatismului religios" sau o dovadă de intoleranţă, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinţei cetăţenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societăţii, familia.

"Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinţilor şi a copiilor, şi nu condamnarea altor persoane", susţine Patriarhia.

Joi, Coaliţia pentru Familie i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să îşi clarifice declaraţiile vizând demersul pentru revizuirea articolului din Constituţie cu privire la familie, apreciind că există riscul ca acestea să fie interpretate "ca o opoziţie fermă şi principială la exprimarea civică a creştinilor".

"Solicităm aceste clarificări în condiţiile în care presa a preluat şi interpretat declaraţia d-lui Preşedinte ca pe un semnal clar de opoziţie faţă de iniţiativa cetăţenească. Mai mult, presa internaţională le-a legat, într-un mod periculos apreciem noi, de apropiata decizie a Curţii Constituţionale care se va pronunţa pe 27 octombrie asupra cererii unui cuplu de bărbaţi de a le fi recunoscută în România «căsătoria» încheiată într-un alt stat. Există riscul ca declaraţia de ieri a Preşedintelui României să fie interpretată, în lipsa clarificărilor, ca o opoziţie fermă şi principială la exprimarea civică a creştinilor, în condiţiile în care iniţiativa cetăţenească a fost sprijinită de toate cultele creştine recunoscute în România", susţine Coaliţia pentru Familie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.