Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Satu Mare, că vina pentru incidentele din Piaţa Victoriei de la marşul unionist o poartă atât manifestanţii, cât şi jandarmii, şeful statului apreciind totodată că astfel manifestări au o eficienţă redusă pentru cauza Unirii întrucât acesta este un proiect de durată ce trebuie abordată în mod serios.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă este motivată intervenţia jandarmilor asupra manifestanţilor unionişti care au încercat să prelungească marşul şi pe Calea Victoriei, Klaus Iohannis a răspuns: ”Dacă a fost motivată sau nu, ne-o va spune Ministerul de Interne. Ca observator exterior, remarc că manifestanţii au exagerat un pic. Manifestaţia a avut anumite accente care nu trebuiau să fie acolo, iar jandarmii au fost un pic nervoşi”.

În ce priveşte ideea unionistă, Iohannis a apreciat că este vorba de un proiect care prezintă multe dificultăţi şi care va cere timp. ”Manifestaţii ca acestea atrag atenţia, dar sunt sceptic în privinţa utilităţii acestui demers (...) Este un deziderat care cere o abordare foarte serioasă, de lungă durată. Trebuie să fie întrunite anumite condiţii internaţionale pentru a face posibil acest lucru”, a apreciat Iohannis.

Acesta a criticat şi faptul că unele partide ar fi reacţionat la manifestaţia unionistă într-o ”notă populist-electoralistă”, fără ca preşedintele să nominalizeze aceste partide.

Jandarmeria arată, în raportul trimis ministrului Afacerilor Interne, că intervenţia de sâmbătă din Piaţa Victoriei a fost conform procedurilor, nu a fost în forţă, nu s-au folosit spray-uri şi bastoane, ci s-a format un cordon de ordine pentru a împiedica manifestanţii să blocheze un drum, iar cele cinci persoane au fost scoase din mulţime şi duse la secţia de poliţie pentru ca ceilalţi manifestanţi să nu se solidarizeze şi să ocupe drumul public, au declarat pentru News.ro surse ministeriale.

Potrivit surselor citate, în raport se arată că jandarmii nu au avut o intervenţie în forţă la manifestaţia unioniştilor din Piaţa Victoriei, pentru că aceasta presupune folosirea elementelor din dotare, respectiv spray, tonfe, bastoane şi pistol, ci a fost folosită o procedura de blocare prin cordon de ordine publică, în conformitate cu procedurile Jandarmeriei.

În cazul celor cinci persoane care au fost duse la secţia de poliţie, Jandarmeria precizează că acestea nu au fost reţinute, ci scoase din mulţime, aşa cum prevăd procedurile. Măsura a fost luată în cazul celor care incitau la spargerea cordonului de ordine publică, pentru a nu exista riscul ca ceilalţi manifestanţi să se solidarizeze şi să ocupe drumul public.

Legat de faptul că manifestanţilor le-a fost blocată intrarea pe Calea Victoriei, Jandarmeria arată că în Piaţa George Enescu era organizat sâmbătă un festival.

Jandarmeria mai arată că există şi imagini din care se poate vedea modul în care au intervenit jandarmii la manifestaţia unioniştilor care a avut loc sâmbătă, în Piaţa Victoriei.

Şeful Jandarmeriei Române a trimis la Ministerul Afacerilor Interne raportul despre incidentele de la manifestaţia din Piaţa Victoriei, raport care fusese cerut sâmbătă de ministrul Dragoş Tudorache.

Ministrul Afacerilor Interne spunea că nu va ezita să ia măsuri în situaţia în care au fost abuzuri în timpul intervenţiei jandarmilor. 

La marşul organizat sâmbătă de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, pe traseul Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Română, Piaţa Victoriei, au participat aproximativ 2.500 de oameni. 

Incidentele din Piaţa Victoriei au izbucnit în momentul în care manifestanţii au vrut să intre pe Calea Victoriei. Nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi că îşi continue marşul, unii dintre protestatari s-au îmbâncit cu jandarmii. Cinci dintre manifestanţi au fost scoşi de jandarmi din mulţime şi duşi la secţia de poliţie pentru a fi legitimaţi, ulterior patru dintre aceştia fiind amendaţi cu câte 3.000 de lei pentru instigarea prin orice mijloace, cu intenţia de tulburare a adunării publice, printre aceştia fiind şi George Simion, liderul manifestanţilor unionişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.