Preşedintele României, Klaus Iohannis a afirmat, în discursul ţinut la ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei, că Statele Unite sunt un partener de încredere pentru ţara noastră, iar cele două ţări colaborează strâns pentru consolidarea României ca pilon al democraţiei, statului de drept, prosperităţii şi securităţii în Europa de Est şi Sud-Est.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Doresc, în numele meu personal şi al României, să prezint poporului american şi reprezentanţilor săi urările noastre cele mai calde şi felicitări cu ocazia Zilei Independenţei Statelor Unite ale Americii. Declaraţia de Independenţă, adoptată de Congresul Continental reunit acum 240 de ani la Philadelphia, continuă să servească drept sursă de inspiraţie şi în ziua de astăzi. În acest document a fost prezentată, pentru prima dată, concepţia celor mai nobile idealuri şi aspiraţii - afirmarea drepturilor inalienabile ale omului la viaţă, libertate şi căutarea fericirii. Sunt foarte bucuros să mă aflu aici, împreună cu dumneavoastră, pentru a aniversa această zi atât de importantă pentru Statele Unite”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, la începutul discursului pe care l-a susţinut la recepţia oferită de Ambasada SUA, cu ocazia Zilei Independeţei Statelor Unite.

Iohannis a apreciat tema aleasă pentru recepţie, anume sărbătorirea a 100 de ani de la înfiinţarea Serviciului Naţional al Parcurilor din Statele Unite. ”Remarc alegerea inspirată a cuvintelor lui John F. Kennedy «We all breathe the same air», ca motto al recepţiei din acest an. Aş dori, la rândul meu, să amintesc, în contextul atenţiei pentru ocrotirea mediului înconjurător şi al preocupărilor globale pentru combaterea schimbărilor climatice, cuvintele vizionare ale marelui savant naturalist român Grigore Antipa, care spunea că «Omul poate stăpâni natura cât timp ţine seama de legile ei». Frumuseţea cu care România şi Statele Unite ale Americii au fost înzestrate şi dragostea ambelor naţiuni pentru natură reprezintă premisele pentru ca şi în acest domeniu să aprofundăm Parteneriatul nostru Strategic, orientat spre viitor”, a spus şeful statului.

Discursul lui Iohannis s-a referit la modalităţile de consolidare a Parteneriatului Strategic româno-american şi la diversificarea domeniilor în care acesta poate funcţiona. ”Statele Unite reprezintă pentru România un garant al securităţii sale, un aliat solid şi un partener de nădejde, de care ne leagă o prietenie trainică, valori, principii şi interese comune, precum şi un ataşament puternic faţă de unitatea şi soliditatea familiei euro-atlantice. Parteneriatul strategic bilateral s-a dezvoltat continuu de la momentul lansării sale la Bucureşti, în urmă cu aproape două decenii. În acest an, am continuat să îl întărim împreună şi să îl diversificăm, pentru a servi cât mai bine intereselor noastre comune”, a afirmat preşedintele.

El a insistat asupra cooperării în domeniul apărării şi securităţii despre care a spus că a atins un nivel fără precedent, România mizând pe sprijinul american în implementarea deciziilor care se vor lua la apropiatul Summit NATO de la Varşovia. ”Summitul NATO de la Varşovia va trebui sa ia decizii importante privind consolidarea apărării colective şi a posturii de descurajare a Alianţei şi asigurarea unei prezenţe Aliate înaintate şi echilibrate pe întregul flanc estic, în raport cu provocările de securitate din regiune. Contăm pe aceeaşi colaborare susţinută şi privilegiată cu Statele Unite ale Americii, alături de alţi aliaţi, în transpunerea în realitate a deciziilor Summitului”, a declarat Klaus Iohannis.

Pe lângă cooperarea economică, Iohannis a invocat şi parteneriatul în domeniul statului de drept. ”Cooperarea bilaterală s-a dovedit deosebit de importantă pentru progresul substanţial pe care România l-a făcut în ultimii ani în consolidarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei”, consideră şeful statului.

Preşedintele a menţionat că România şi Statele Unite ale Americii îşi coordonează eforturile în domeniul asistenţei pentru dezvoltare pentru statele din vecinătate, Europa de Est, Caucaz şi Balcanii de Vest. ”Această interacţiune sporită, cu rădăcini în expertiza dobândită de România în ultimii 25 de ani prin procesele de aderare la Uniunea Europeană şi NATO, se va reflecta în tot mai multe oportunităţi de proiecte comune în domenii de interes reciproc, precum buna guvernare, creşterea economică şi societatea civilă, în susţinerea statelor partenere din vecinătate (...) România va continua eforturile pentru a-şi întări şi consolida capacitatea şi rolul de pilon al democraţiei, statului de drept, prosperităţii şi securităţii în regiune şi va lucra strâns cu Statele Unite ale Americii pentru realizarea acestor obiective”, a spus Iohannis.

”Acum 70 de ani, bunicii şi străbunicii mei, şi ai altor mulţi români, aşteptau americanii. Acesta era visul lor. Aţi venit şi generaţia mea are bucuria de a va avea aici, acum, ca partener de încredere, şi vreau ca viitorul sa ne facă relaţia şi mai puternică. Vă urez tuturor Happy 4th of July, Happy Independence Day!”, a încheiat Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.