Mai multe incidente au fost semnalate la secţii de vot din judeţe precum Buzău, Prahov sau Iaşi, în primele ore ale votului la alegerile parlamentare. Astfel, în Buzău, poliţia face verificări după ce într-o secţie de votare din localitatea Poşta Câlnău cele cinci ştampile cu menţiunea ”VOTAT” au fost aruncate pe foc de către membrii comisiei, care au vrut să facă curat. de asemenea, o ştampilă de vot a dispărut de la o secţie de votare din Ploieşti, incidentul fiind anunţat la Biroul Electoral Judeţean şi la Poliţie care a deschis o anchetă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Votarea a fost întreruptă la secţia 56 de la Colegiul "Tudor Vianu” şi la secţia 1133 din Sectorul 6, după ce au rămas fără curent în urma unor avarii

Votarea a fost întreruptă la secţia 56 de la Colegiul "Tudor Vianu” şi la secţia 1133 din Sectorul 6, după ce au rămas fără curent, duminică seara, în urma unor avarii la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. La secţia 56 a fost remediată problema şi reluat procesul electoral, au declarat pentru News.ro reprezentanţii Biroului Electoral de Circumscripţie Bucureşti.

Sesizarea privind avaria la reţeaua de distribuţie a energiei electrice de la Colegiul „Tudor Vianu” a fost făcută în jurul orei 19.20, la secţia de votare 56 fiind trimişi reprezentanţi de la Autoritatea Electorală Permanentă şi echipe de intervenţie de la Enel Distribuţie Muntenia.

Votarea la secţia 56, din Sectorul 1 al Capitalei, a fost întreruptă până la remedierea avariei, în prezent procesul electoral fiind reluat, au spus reprezentanţii Biroului Electoral de Circumscripţie Bucureşti.

Şi la secţia de votare 1133, de la Şcoala Gimnazială „Ion Dumitriu”, în Sectorul 6 al Capitalei, este o avarie la reţeaua de distribuţie a energiei electrice, motiv pentru care votarea a fost întreruptă. Echipele de la Enel Distribuţie Muntenia sunt la şcoala din Sectorul 6 şi lucrea

Cluj: Poliţiştii clujeni fac verificări după o sesizare a UDMR; alegătorii, îndemnaţi prin SMS să voteze PRU

Poliţiştii clujeni fac, duminică, cercetări în urma unei sesizări depuse de către UDMR la Biroul Electoral Judeţean, aceştia reclamând că mai mulţi alegători au primit SMS-uri prin care erau îndemnaţi să voteze formaţiunea şi "să scoată ungurii din Parlament”.
Conform sesizării depuse la BEJ Cluj, UDMR reclamă faptul că Partidul România Unită a continuat campania electorală şi în ziua votului, îndemnând alegătorii, prin intermediul unor SMS-uri, să voteze această formaţiune.

Astfel, potrivit documentului, mesajul era: "Ieşiţi, români, la vot, să scoatem ungurii din Parlament. Acum ori niciodată. Votaţi PRU. Garda lui Ţepeş”.

"Mesajul este şi unul care promovează ura şi intoleranţa faţă de comunitatea maghiară. Potrivit prevederilor legale, în campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire etnică. Considerăm că, prin acest mesaj, alegătorii sunt îndemnaţi să voteze o anumită formaţiune în detrimentul reprezentării unei comunităţi etnice”, se mai arată în sesizarea UDMR.

Reprezentanţii IPJ Cluj au explicat că sesizarea va fi verificată de către poliţişti.

"Am primit de la BEJ Cluj o sesizare. Poliţiştii clujeni au început verificări în cazul acestei sesizări depuse de o formaţiune politică referitoare la continuarea campaniei electorale de către altă formaţiune în ziua votului. La finalul verificărilor se vor comunica rezultatele acestora”, a explicat reprezentantul IPJ Cluj.

De asemenea, PMP a sesizat BEJ Cluj în legătură cu continuarea campaniei electorale prin intemediul unei reţele de socializare, unde o persoană a postat mesaje în favoarea PNL, o altă serie de cercetări fiind acum efectuate şi în această speţă.

 

Constanţa: Dosar penal pentru un bărbat care a încercat să voteze de două ori

Poliţiştii constănţeni au întocmit dosar penal pe numele unui bărbat care a încercat să voteze de două ori, el fiind prins în municipiul Constanţa când încerca să-şi exprime opţiunea electorală a doua oară, după ce votase la o secţie din localitatea Poarta Albă.

Potrivit poliţiştilor, un bărbat din Poarta Albă a votat duminică, în jurul orei 10.00, la o secţie din localitate, iar după-amiază a venit în municipiul Constanţa şi a mers la o secţie de votare, unde a încercat să îşi exprime opţiunea electorală din nou.

El a fost prins de reprezentaţii secţiei de votare din Constanţa, care în momentul în care i-au verificat CNP-ul au constatat că acesta deja votase.

Ei au anunţat Poliţia, care a întocmit dosar penal. 

 

Arad: Poliţia face cercetări după ce PNL a depus o petiţei în care acuză PSD că a făcut campanie pe Facebook

Poliţia Arad face cercetări în legătură cu o petiţie depusă de PNL în care lideri ai PSD sunt acuzaţi că au făcut campanie pe Facebook sâmbătă. Totodată, o femeie este anchetată penal pentru tentativă de fraudă la vot, după ce a mers să voteze deşi o instanţă i-a interzis acest drept în urma unei condamnări.

PNL Arad a depus o petiţie în care arată că lideri ai PSD au făcut campanie pe Facebook în afara termenului legal, în acest caz fiind făcute verificări, arată purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Arad, Lorena Radu.

”Dacă în urma petiţiei depuse se constată că s-a încălcat legea, se va întocmi dosar de cercetare penală”, a declarat Lorena Radu, corespondentului News.ro.

Biroul de presă al PNL Arad a precizat că petiţia a fost depusă pentru că ”în cursul zilei de sâmbătă, mai mulţi candidaţi şi susţinători ai PSD Arad, printre care Mihai Fifor şi Dorel Căprar, au postat pe paginile lor de Facebook îndemnuri la vot, sub formă grafică”.

”Postările au fost îndepărtate în cursul dimineţii de duminică, dar PNL a ataşat sesizării sale print-screen-uri de pe paginile de Facebook ale respectivilor candidaţi”, au precizat reprezentanţii partidului.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Arad a declarat că s-a deschis un dosar de cercetare penală în cazul unei femei de 58 de ani din oraşul Lipova, care s-a prezentat la vot deşi o instanţă i-a interzis acest drept.

”Femeia a mers la o secţie de votare din Lipova, iar în timpul verificării documentului de identitate s-a constatat că avea interzis dreptul de a vota, de către o instanţă de judecată, în urma unei condamnări. În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru tentativă de fraudă la vot”, a declarat sursa citată.

 

Vaslui: Anchetă a Poliţiei în cazul unei persoane care ar fi votat de două ori în secţii diferite

Poliţiştii vasluieni au deschis o anchetă, duminică, în cazul unei persoane care ar fi votat de două ori în secţii diferite. Anchetatorii nu exclud nici varianta apariţiei unei erori în sistemul electronic de validare a documentului de identitate.

Un tânăr din judeţul Vaslui este cercetat de Poliţie, după ce ar fi votat de două ori în secţii diferite din comuna Pungeşti.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Vaslui, bărbatul figurează în sistemul electronic de prezentare-validare a documentului de identitate că ar fi votat în secţiile din localităţile Pungeşti şi Armăşoaia.

”În acest caz, este vorba despre o suspiciune de vot multiplu. Concret, numele unei persoane apare că ar fi votat de două ori în secţii diferite. Poliţiştii fac cercetări pentru a se stabili dacă cele sesizate se confirmă”, a declarat, duminică, pentru News.ro responsabilul mass-media al Poliţiei Judeţene Vaslui, Loredana David.

Anchetatorii nu exclud, însă, nici varianta apariţiei unei erori în sistemul electronic de prezentare-validare a documentului de identitate a persoanei respective. 

 

Constanţa: Proces electoral suspendat într-o secţie de votare, în urma unei sesizări privind o urnă nesigilată

Procesul electoral într-o secţie de votare din municipiul Constanţa a fost suspendat după ce poliţiştii au fost sesizaţi despre faptul că o urnă nu era sigilată, oamenii legii deplasându-se la faţa locului pentru a face verificări.

Potrivit poliţiştilor, o persoană a sesizat la 112 că la secţia de votare numărul 203 din municipiul Constanţa există o urnă nesigilată. 

La faţa locului s-au deplasat poliţiştii Secţiei 3 care au început verificările.

Din acest motiv, procesul electoral a fost întrerupt la secţia de votare respectivă. Aceasta se găseşte în incinta Şcolii numărul 11 de pe strada Călăraşi. 

 

USR acuză practici de turism electoral în Teleorman şi anunţă că depune plângere la BEJ

USR susţine că în judeţul Teleorman se practică "turismul electoral", după ce reprezentantul Uniunii a fotografiat în localitatea Bogdana mai multe maşini care aduc în mod repetat alegători la secţiile de vot, şi acuză că autorităţile locale au refuzat să se implice după sesizările făcute de candidatul USR din circumscripţie.

USR susţine că delegatul formaţiunii din secţia 104 din localitatea Bogdana din Teleorman, aflată la 50 km de Alexandria, "a observat că mai multe maşini, aceleaşi, aduc oameni la secţia de votare".

„Am văzut de câteva ori aceeaşi maşină, plină, aducând oameni la vot şi ulterior preluându-i şi conducându-i spre o destinaţie necunoscută. După aceea am remarcat că sunt mai multe maşini după colţ care fac acelaşi lucru”, a comunicat delegatul către sediul Uniunii, potrivit unui comunicat de presă al USR.

USR mai spune că delegatul lor a fotografiat maşinile şi va înainta o plângere Biroului Electoral al judeţului Teleorman. Potrivit formaţiunii, candidatul USR Şerban Marinescu a sunat la 112 după ce poliţia din localitate "i-a spus că nu poate face nimic", deşi "Codul penal înscrie fapta la Coruperea alegătorilor".

”Sunt aceleaşi practici pe care le-am văzut timp de 26 de ani la partidul care domină Teleorman. Nu întâmplător prezenţa cea mai mare la vot se înregistrează în acest judeţ. Vom face plângere la BEJ”, a declarat Şerban Marinescu, candidat USR Teleorman.

 

Olt: Un preşedinte de secţie de votare a fost dat afară şi amendat deoarece a făcut campanie electorală pentru PSD

Preşedintele unei secţii de votare din judeţul Olt a fost amendat cu 4.500 de lei şi a fost exclus din biroul secţiei de către Biroul Electoral de Circumscripţie după ce s-a constatat că a făcut campanie electorală pe pagina de Facebook pentru un candidat PSD.

Incidentul a avut loc în comuna Rotunda din judeţul Olt la secţia de votare nr. 291.

Preşedintele secţiei, Valentina Dorobanţu, a fost exclus din din biroul secţiei şi amendat cu 4.500 de lei după ce s-a constatat că acesta a făsut, pe pagina personală de Facebook, campanie electorală pentru candidatul PSD, Dan Ciocan.

Sesizarea a fost depusă de PNL, iar decizia a fost luată de Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 30 Olt. Responsabilităţile Valentinei Dorobanţu au fost preluate de un locţiitor.

 

Timiş: Dosar penal pentru o femeie care s-a prezentat la vot cu două cărţi de identitate

 O femeie de 62 de ani din oraşul Recaş, judeţul Timiş, s-a ales cu dosar penal după ce s-a prezentat duminică la secţia de votare având asupra ei două cărţi de identitate, între care una valabilă şi alta anulată.

Poliţişti din judeţul Timiş au întocmit dosar penal, duminică, pe numele unei femei de 62 de ani din oraşul Recaş care s-a prezentat la secţia de votare cu două cărţi de identitate.

În momentul în care femeia a prezentat cartea de identitate pentru a vota şi i-a fost scanată, s-a constatat că aceasta este anulată. Imediat au fost sesizaţi poliţiştii.

Din primele date se pare că femeia şi-a schimbat recent domiciliul şi de aceea avea un act de identitate anulat.

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru tentativă la infracţiunea de fraudă la vot şi fac acum verificări în acest caz.

 

Dosare penale pentru două persoane din birourile electorale ale unor secţii din judeţul Sibiu, care au votat fără să aibă acest drept

Două persoane care făceau parte din birourile electorale ale unor secţii din judeţul Sibiu s-au ales cu dosar penal după ce au votat în secţiile în care se află, deşi nu aveau acest drept deoarece nu au domiciliul în zona respectivă.

Surse oficiale au declarat duminică, pentru News.ro, că s-au întocmit două dosare penale pentru ”vot fără drept” pe numele a două persone care fac parte din birouri electorale ale unor secţii de votare din judeţul Sibiu.

”Este vorba despre un membru de votare al unei secţii din Apoldu de Sus şi de un membru de votare al unei secţii din municipiul Sibiu. Aceştia au votat în secţiile respective, deşi nu au domiciliul arondat la secţiile respective”, au declarat sursele citate.

În urma verificărilor, autorităţile au constatat că sesizările primite se confirmă.

Procesul electoral în cele două secţii de votare continuă.

Deocamdată, Biroul Electoral Judeţean Sibiu nu a transmis modalitatea în care se va rezolva situaţia numărării voturilor la cele două secţii din judeţ.

 

O femeie, operator pe calculator la o secţie de votare din Tecuci, va fi înlocuită după ce a alunecat în toaletă şi s-a lovit la cap

O femeie, operator pe calculator la secţia de votare 207 din municipiul Tecuci, urmează să fie înlocuită după ce a alunecat în toaletă, iar în urma căzăturii s-a lovit la cap.

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Galaţi, Robert George Florea, a declarat că incidentul a avut la secţia de votare nr. 207 din Tecuci, o femeie, operator pe calculator, mergând la baie, unde a alunecat şi a căzut.

CITEȘTE ȘI LIVE UPDATE - BEC: Prezenţa la vot cu o oră înainte de închiderea urnelor - 38,7%; Olt - 46,58%, Maramureş - 30,97%, Bucureşti - 40,34% - FOTO, VIDEO

În urma căzăturii, femeia s-a lovit la cap.

Procesul electoral nu a fost perturbat, întrucât deocamdată femeia încă lucrează, urmând să fie găsit un înlocuitor, pentru a putea fi transportată la spital.

Cazul a fost raportat la Autoritatea Electorală Permanentă, care urmează să trimită un înlocuitor.

 

Vrancea: Verificări ale Poliţiei după ce două persoane au fost depistate în timp ce încercau să voteze a doua oară

Poliţia Vrancea face verificări după ce două persoane au fost prinse în timp ce încercau să voteze pentru a doua oară la scrutinul de duminică. Procesul electoral nu a fost afectat în niciciunul dintre cazuri.

Primul incident a fost semnalat la o secţie din localitatea Odobeşti, judeţul Vrancea, unde în momentul în care buletinul unui cetăţean a fost scanat, softul instalat pe tableta din secţia de votare a anunţat că respectivul alegător trecuse deja pe la urne.

CITEȘTE ȘI POLITICIENI LA VOT. Iohannis: Am votat pentru o Românie prosperă. Dragnea: Românii să facă diferenţa între realitate şi vorbe. Nicuşor Dan: Sunt convins că va fi o zi istorică. Iliescu, în secţia de votare: Am votat cu PSD -UPDATE, FOTO, VIDEO

Cel de-al doilea caz a fost semnalat într-o secţie de votare din Focşani. Un alegător care votase deja, a fost depistat că încearcă să voteze din nou. Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean Vrancea, procesul electoral nu a fost întrerupt, însă au fost anunţate autorităţile, iar persoanele suspectate de tentativă de vot multiplu vor fi verificate de Poliţie.

În judeţul Vrancea, până la ora transmiterii acestei ştiri, nu au fost semnalate situaţii deosebite care să determine închiderea vreunei secţii de votare sau întreruperea procesului electoral.

 

Vaslui: Locţiitorul preşedintelui unei secţii de votare, transportat cu ambulanţa la spital în urma unei convulsii

Locţiitorul preşedintelui unei secţii de votare din municipiul Bârlad a fost transportat cu ambulanţa la spital, duminică, la câteva ore de la deschiderea urnelor, în urma unei convulsii făcute în timp ce se afla în secţie. Procesul electoral a fost suspendat pe perioada în care bărbatul a primit îngrijiri medicale.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui, bărbatul, în vârstă de 39 de ani, a făcut o convulsie în timp ce se afla, în calitate de membru, în secţia de votare nr. 96 din Bârlad.

Preşedintele secţiei a sunat la 112 şi a solicitat intervenţia unui echipaj medical, locţiitorul preşedintelui secţiei de votare fiind transportat cu ambulanţa la spital.

”Am fost informaţi despre situaţie, însă nu s-a făcut o cerere în scris a preşedintelui secţiei de votare în vederea înlocuirii persoanei care a fost transportată la spital. Secţia de votare poate funcţia, în situaţii de urgenţă, cum este aceasta, şi fără locţiitor, care este unul din cei nouă membri ai unei secţii de votare”, a declarat, duminică, pentru News.ro judecătorul Daniela Manole, membru al Biroului Electoral Judeţean Vaslui.

În cazul în care starea de sănătate a bărbatului o va permite, acesta ar putea reveni ca membru în secţia de votare. 

Procesul electoral a fost suspendat pe perioada în care bărbatul a primit îngrijiri medicale şi a fost preluat de echipajul medical.

 

Iaşi: O femeie, membră în comisia unei secţii de votare, a votat şi pentru soţul ei; Poliţia face anchetă pentru vot multiplu

O femeie din localitatea ieşeană Voineşti, membră în comisia unei secţii de votare din localitate, a votat şi pentru soţul ei, Biroul Electoral Judeţean sesizând Poliţia Judeţului Iaşi pentru vot multiplu.

Reprezentanţii BEJ Iaşi au declarat că există o sesizare privind un incident produs în localitatatea Voineşti, judeţul Iaşi, unde o femeie, membră în comisia unei secţii de vot, ar fi introdus în urnă două buletine de vot.

CITEȘTE ȘI BEC: În Diaspora au votat peste 25.000 de români, din care peste 10.000 în Republica Moldova. INFOGRAFIC

Femeia a spus că ar fi votat şi pentru soţul ei, care nu s-a putut deplasa la secţia de votare la care era arondat.

Potrivit reprezentanţilor BEJ Iaşi, sesizarea a fost trimisă către Poliţia Judeţului Iaşi, care va face cercetări pentru vot multiplu.

În judeţul Iaşi, 747.609 de persoane sunt aşteptate la urne, până la ora 10.45 votând 49.733 de alegători, adică 6,65%. Se înregistrează o prezenţă mai ridicată în mediul urban, iar în multe secţii din municipiul Iaşi prezenţa trece de 10 la sută.

Judeţul Iaşi va avea 17 parlamentari în urma scrutinului din 11 decembrie, cinci senatori şi 12 deputaţi.

 

O ştampilă de vot a dispărut dintr-o decţie din Ploieşti; Poliţia face anchetă

O ştampilă de vot a dispărut de la o secţie de votare din Ploieşti, incidentul fiind anunţat la Biroul Electoral Judeţean şi la Poliţie care a deschis o anchetă. Procesul electoral nu a fost afectat.

O ştampilă de vot de la secţia de votare numărul 115 din Ploieşti a dispărut, au declarat reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Prahova. 

În urma incidentului, Inspectoratul de Poliţie Judeţean a dechis o anchetă şi face verificări.

Procesul de votare nu este afectat.

Reprezentanţii BEJ Prahova au precizat că în procesul-verbal care se va încheia la finalul scrutinului în secţia de votare respectivă se vor face menţiuni cu privire la dispariţia ştampilei.

 

Buzău: Verificări ale Poliţiei după ce ştampilele dintr-o secţie de votare au fost aruncate pe foc de membrii comisiei

Poliţia face verificări după ce într-o secţie de votare din localitatea buzoiană Poşta Câlnău cele cinci ştampile cu menţiunea ”VOTAT” au fost aruncate pe foc de către membrii comisiei, care au vrut să facă curat. Procesul de vot nu este însă afectat, fiind luate ştampile de la alte secţii.

În judeţul Prahova sunt aşteptaţi la urne 669.038 alegători. În cele 104 localităţi ale judeţului au fost amenajate 623 de secţii de votare, dintre acestea 157 fiind în municipiul Ploieşti.

Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Buzău, Aurel Puşcă, într-o secţie de votare din localitatea buzoiană Poşta Câlnău membrii secţiei au aruncat la foc cele cinci ştampile.

El a precizat că procesul electoral nu a fost perturbat, întrucât s-a luat câte o ştampilă de la celelalte secţii de votare din comună, în prezent  votul desfăşurându-se cu patru ştampile.

”Se face o anchetă a Poliţiei, se discută cu procurorul,  ne-au comunicat că au aruncat ştampilele pe foc cu ambalajele de la buletinele de vot, au vrut să facă curat şi odată cu aceste ambalaje au fost aruncate şi cele cinci ştampile. E plauzibilă explicaţia lor, vom vedea ce s-a întâmplat acolo, există camere de luat vederi, iar Poliţia va vedea exact ce s-a întâmplat. Procesul de vot nu a fost afectat pentru că am luat câte o ştampilă de la celelalte secţii de votare”, a declarat preşedintele BEJ Buzău, Aurel Puşcă. 

CITEȘTE ȘI LIVE UPDATE - BEC: Prezenţa la vot cu o oră înainte de închiderea urnelor - 38,7%; Olt - 46,58%, Maramureş - 30,97%, Bucureşti - 40,34% - FOTO, VIDEO
CITEȘTE ȘI POLITICIENI LA VOT. Iohannis: Am votat pentru o Românie prosperă. Dragnea: Românii să facă diferenţa între realitate şi vorbe. Nicuşor Dan: Sunt convins că va fi o zi istorică. Iliescu, în secţia de votare: Am votat cu PSD -UPDATE, FOTO, VIDEO

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.