Premierul Sorin Grindeanu l-a demis pe şeful ANOFM, Marcel Miclău, numit în funcţie în august de Guvernul Cioloş, şi a readus-o la conducerea instituţiei pe Cristiana Barbu, mama fostului deputat PSD Cătălina Ştefănescu, cea care a mai ocupat această poziţie şi între 2012 şi 2016.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit legislaţiei, preşedintele ANOFM este numit de premier, prin ordin, pentru un mandat de patru ani, însă poate fi revocat. În mai 2016, mandatul Cristianei Barbu a expirat, iar Guvernul Cioloş a anunţat că doreşte să schimbe mecanismul de numire în funcţie, pentru a elimina criteriile politice şi a introduce criterii de performanţă.

În urma modificărilor, a fost adus în fruntea instituţiei Marcel-Dumitru Miclău, pentru un mandat de 4 ani.

Joi seara, premierul Sorin Grindeanu l-a revocat pe Marcel-Dumitru Miclău şi a readus-o în fruntea instituţiei pe Cristiana Barbu. Ea a condus ANOFM şi între 2012 şi 2016, fiind numită atunci de Guvernul Ponta. Cristina Barbu este mama fostului parlamentar PSD Cătălina Ştefănescu. Anterior, Barbu a condus Agenţia Judeaţeană de Şomaj Vâlcea.

Procedura de numire a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a fost schimbată, pe 19 mai, printr-un document semnat de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, fiind eliminate numirile politice, iar candidaţilor li se solicită performanţe şi experienţă profesională.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) preciza că în cadrul procesului de selecţie a preşedintelui ANOFM se va ţine cont de nivelul studiilor, vechimea în specialitatea studiilor, experienţa managerială şi profesională în domeniu. O altă condiţie va fi ca viitorul preşedinte ANOFM să nu fi deţinut mai mult de un mandat în această funcţie.

Documentul semnat de ministrul Dragoş Pîslaru cuprinde şi detalii referitoare la îndrumarea Consiliului de Administraţie al ANOFM şi al preşedintelui instituţiei în elaborarea planului de management. Va fi obligatoriu ca acest plan să cuprindă şi analiza privind piaţa muncii din România, constrângerile şi oportunităţile ANOFM, viziunea şi obiectivele (pe termen lung şi pe termen scurt), măsurile şi programele propuse plus un calendar de implementare.

Preşedintele ANOFM este numit prin ordin al prim-ministrului, la propunerea ministrului Muncii, mandatul fiind de patru ani, dar putând fi reînnoit. Mandatul preşedintelui încetează prin demisie, prin revocare la propunerea ministrului sau prin deces.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.