Şeful Cancelariei prim-ministrului, Dragoş Tudorache, a fost propus, marţi, de premierul Dacian Cioloş să ocupe postul de ministru de Interne, în locul lui Petre Tobă, până la finalul mandatului Cabinetului, a anunţat şeful Executivului, care a precizat că Tudorache nu se va implica în politică, pentru a garanta "echidistanţa" în organizarea alegerilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am decis să îi propun domnului preşedinte pe Dragoş Tudorache, şeful de Cancelarie de aici de la Guvern. Dânsul a avut ocazia în activitatea profesională a dânsului din anii trecuţi să colaboreze cu MAI, deci cunoaşte cât de cât cum funcţionează ministerul. În acestă perioadă de când este la Guvern, la fel, a colaborat îndeaproape şi cu Tobă şi cu MAI şi cred că dânsul e în măsură să facă faţă la provocarea care este în faţa acolo la MAI", a spus Cioloş.

Premierul a afirmat că a analizat posibilitatea unui ministru interimar, dar a preferat să numească un ministru plin, având în vedere că "situaţia de incertitudine" din MAI nu trebuie prelungită.

"Am hotărât în cele din urmă să merg cu un civil, la fel pentru cât mai multă echidistanţă şi echilibru, dată fiind sensibilitatea perioadei următoare. Nu am avut prea multe de ales, pentru că e greu să convingi pe cineva din afară să vină pentru 4 luni pentru un minister care este greu şi cu activitate importantă", a spus Cioloş.

Premierul a spus că Tudorache nu se va implica în politică şi nu va candida la alegerile parlamentare, pentru a da asigurări suplimentare cu privire la "echidistanţa" sa, având în vedere că, după ce numele lui Tudorache a ajuns în presă, au venit acuzaţii că "Cioloş îşi trimite omul pentru a influenţa alegerile".

"I-am cerut să aibă discuţii cu liderii de partide politice şi să explice clar ce are de gând să facă şi cum va organiza lucrurile cât mai transparent şi echidistant. (...) Un lucru este cert. În niciun caz nu va candida la alegeri, va rămâne până la sfârşitul mandatului, după care mi-a spus că intenţionează să îşi vadă de treabă, deci nu cred că poate să fie acuzat că vor exista alt gen de interese de a influenţa alegerile", a afirmat premierul, referindu-se la revinirea lui Tudorache la Bruxelles, aşa cum anunţase şi el imediat ce a ajuns în Cabinetul Cioloş.

Tudorache îl înlocuieşte pe Petre Tobă, care şi-a anunţat demisia joi seară, după ce DNA a cerut procurorului general al României să solicite preşedintelui încuviinţarea urmăririi penale în dosarul care priveşte activitatea DIPI favorizarea făptuitorului.

Procurorii DNA îl acuză pe ministrul de Interne că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI.

Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

"Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI", precizează procurorii.

În luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Dosarul a fost supranumit "Limuzina” deoarece a vizat felul în care a fost achiziţionat de către DIPI un automobil Audi A8, pentru protecţia demnitarilor.

Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.

Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.