Preşedintele Comisiei pentru apărare din Camera Deputaţilor, Dorel Căprar, a cerut presei să părăsească şedinţa în care este audiat ministrul propus la MAI, Carmen Dan, pe motiv că se vor discuta "probleme de siguranţă naţională", jurnaliştii protestând pe motiv că aceasta nu este încă ministru, deci nu ar avea nici ea acces la astfel de informaţii. Comisia a votat pentru o şedinţă cu uşile închise.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce Carmen Dan a intrat în sala comisiei şi a început prezentarea mapei sale profesionale, preşedintele Comisiei pentru Apărare, Dorel Căprar (PSD), a informat presa că nu poate participa la toată şedinţa, anunţând că vor fi făcute declaraţii la final.

"Doamnelor şi domnilor de la presă, vă rugăm să ne lăsaţi să ne desfăşuram activitatea şi apoi doamna ministru va sta de vorbă cu dumneavoastră", a spus el.

Lucrările comisiilor în care sunt audiaţi miniştrii propuşi la Interne şi la Apărare au fost întotdeauna secrete, fără accesul presei, dar jurnaliştii au contestat decizia, afirmând că parlamentarii "trebuie să îşi asume" hotărârea prin vot.

"Nu vă dăm afară. Dacă ţineţi neapărat, putem supune la vot", a replicat Dorel Căprar.

Mai mulţi membri ai comisiei au fost vizibil iritaţi de incident, comentând fără microfon. În urma votului, doar 11 dintre cei 35 de membri ai comisiei au votat împotriva desfăşurării şedinţei cu uşile închise, fiind vorba despre membrii PNL, USR şi PMP.

Jurnaliştii au atras atenţia că nu poate fi vorba despre secrete de stat în motivarea deciziei, având în vedere că noul ministru propus la Interne nu are încă o calitate oficială, deci nu ar trebui la rândul ei să aibă acces la astfel de informaţii.

"Sunt probleme de siguranţă naţională, după care vom sta de vorbă cu dumneavoastră, după ce doamna va fi audiată. Majoritatea comisiei a hotărât ca dumneavoastră să ne lăsaţi să ne desfăşurăm activitatea", a insistat Căprar.

În 2015, la audierile miniştrilor Cabinetului Cioloş, şedinţele în care au fost audiaţi Petre Tobă (MAI) şi Mihnea Motoc (MApN) s-au desfăşurat tot cu uşile închise.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.