Premierul Dacian Cioloş urmează să anunţe în cursul zilei de marţi numele celui care va prelua interimatul Ministerului de Interne, deşi Guvernul anunţase că acest lucru se va întâmpla luni, din cauza negocierilor şi discuţiilor pe acest subiect. Primul nume luat în calcul este cel al şefului Cancelariei, Dragoş Tudorache, potrivit unor surse oficiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Dacian Cioloş a anunţat joi că a acceptat demisia lui Petre Tobă de la MAI şi că până luni va înainta preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de înlocuire a acestuia. Discuţiile cu privire la înlocuitorul lui Tobă au început de vineri dimineaţă, fiind luate în calcul atât varianta unei propuneri interimare, cât şi cea a unui nou ministru plin.

Anunţul a fost însă întârziat şi de vizita premierului în Germania, dar şi de negocierile care au urmat în Guvern cu privire la înlocuitorul lui Petre Tobă. Potrivit premierului, aflat luni seara în Germania, el va prezenta marţi numele noului ministru, cel mai probabil unul interimar.

Încă de vineri dimineaţă au apărut informaţii potrivit cărora şeful Cancelariei prim-ministrului, Dragoş Tudorache, va prelua interimar conducerea MAI. Surse oficiale au declarat, pentru News.ro, că Tudorache a purtat discuţii cu Cioloş pe această temă şi este posibil chiar ca Tudorache fie numit chiar ministru plin, până la finalizarea mandatului.

Dragoş Tudorache este şeful Cancelariei prim-ministrului. El a ocupat interimar şi portofoliul Comunicaţiilor, din 5 iulie până în 10 august, după demisia lui Marius Bostan.

Propunerea ca Tudorache să preia interimar portofoliul Internelor nu a fost însă transmisă preşedintelui, apărând în discuţie şi alte nume, precum cel al ministrului Apărării, Mihnea Motoc, care, potrivit aceloraşi surse, ar fi refuzat nominalizarea. Un alt nume luat în calcul, însă cu mai puţine şanse, a fost cel al fostului ministru al Apărării şi al Internelor, Constantin Dudu Ionescu, actual consilier al preşedintelui Klaus Iohannis.

Petre Tobă şi-a anunţat demisia joi seară, după ce DNA a cerut procurorului general al României să solicite preşedintelui încuviinţarea urmăririi penale în dosarul care priveşte activitatea DIPI favorizarea făptuitorului.

Procurorii DNA îl acuză pe ministrul de Interne că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI.

Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.