Un deputat PNL va organiza, pe 19 martie, o acţiune în Parcul Izvor din faţa Palatului Parlamentului, pentru a transmite preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să decidă cât mai rapid în privinţa desfiinţării zidului din jurul Casei Poporului şi transformarea zonei într-una pietonală, pentru bucureşteni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Facem o alergare pe 19 martie, în Parcul Izvor din faţa Parlamentului, unde vom organiza mai multe probe: un maraton, un semimaraton de 21 de km, precum şi competiţii de alergare pentru copii şi o cursă de biciclete. Practic, ne bucurăm în aer liber şi tragem şi un semnal de alarmă în acelaşi timp”, a declarat Ovidiu Raeţchi pentru News.ro. 

Deputatul PNL a precizat că este vorba de o campanie publică pe care a lansat-o încă de anul trecut, prin care încearcă să convingă conducerea Parlamentului să ia decizia privind desfiinţarea gardului din jurul Casei Poporului şi transformarea zonei într-una pietonală. 

Raeţchi a precizat că a lansat o petiţie online, intitulată ”Deschideţi Parcul Parlamentului pentru cetăţeni!”, a scris scrisori deschise către preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Klaus Iohannis şi, mai recent, a trimis o interpelare premierului Dacian Cioloş, pe acest subiect. Deputatul liberal vrea să ştie de la şeful Executivului dacă este posibil, din punct de vedere legal, să se desfiinţeze acest gard de piatră, iar spaţiul verde să fie redat bucureştenilor. 

Liberalul va trimite o solicitare şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, semnată deja de 20 de deputaţi, prin care  lui Valeriu Zgonea i se cere să ia o decizie cât mai repede, în acest sens, asta cu atît mai mult cu cât preşedintele Camerei Deputaţilor s-a declarat public de acord cu desfiinţarea zidului din jurul Casei Poporului. 

”Dintre toate sectoarele Bucureştiului, Sectorul 5 are cea mai mică suprafaţă de spaţiu verde: doar 370 ha, dintre care o bună parte nu este bine întreţinută sau suficient valorificată. În plus, aşa cum a dezvăluit recent un raport al Curţii de Conturi, în Bucureşti erau în 2014 doar 9,86 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor, faţă de 26 mp cât cerea Uniunea Europeană. De aceea, pentru a alinia Sectorul 5 la standardele Bucureştiului şi pe acesta din urmă la standarde europene, unul dintre principalele proiecte care trebuie realizat la nivelul Sectorului 5 este construcţia Marii Grădini Centrale a Bucureştiului. Aceasta va cuprinde zona din jurul Palatului Parlamentului, după ce va fi asigurat accesul liber al cetăţenilor şi transformarea acestei zone într-un centru deschis al comunităţii, precum şi aria din jurul Casei Academiei şi Parcul Izvor”, propunea, la începutul lui 2016, Raeţchi. 

Deputatul PNL trăgea un semnal de alarmă privind zona din jurul Casei Poporului.

”Spaţiul imens din jurul Palatului Parlamentului este neîngrijit, parţial abandonat şi complet nevalorificat. De aceea, primul pas în realizarea construcţiei Marii Grădini Centrale a Bucureştiului este acela de a deschide acest spaţiu”, afirma deputatul PNL, precizând că demersul are şi o simbolistică politică: eliminarea distanţei dintre aleşi şi alegători, mai ales că existenţa unui gard care să separe clădirea Parlamentului de cetăţeni nu are corespondent.

”Marile parlamente europene occidentale şi nu numai nu permit această distanţă dintre aleşi şi alegători. Cetăţenii se pot plimba liber lângă parlamentele din Italia, Grecia, Marea Britanie, ca să dau doar câteva exemple. 'Deschideţi Parcul Parlamentului pentru cetăţeni' este primul pas către un plan viabil de înverzire a Bucureştiului, care a fost proiectat şi asumat de arhitecţi şi peisagişti de renume şi merită pus în aplicare cât mai repede. Nu există niciun motiv pentru a nu-l implementa şi a nu fi susţinut inclusiv de întreaga clasă politică”, mai spunea Ovidiu Raeţchi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.