Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte vineri, de la ora 12.00, pentru a valida mai multe candidaturi pentru alegerile locale şi, cel mai probabil, vor fi validate şi candidaturile pentru Primăria Capitalei şi primăriile de sector, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea va purta, înainte de şedinţă, ultimele negocieri cu conducerile ALDE şi UNPR privind susţinerea candidaţilor în Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte de Comitetului Executiv, Liviu Dragnea se va întâlni cu copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi cu preşedintele interimar al UNPR, Neculai Onţanu, pentru a finaliza negocierile privind candidaturile comune la primăriile de sector şi Primăria Generală, au declarat pentru News.ro surse politice. 

Discuţiile vor avea ca punct de plecare  un sondaj realizat de Sociopol la comanda social-democraţilor. Din partea PSD şi ALDE au fost măsuraţi, pentru Primăria Generală a Capitalei, Şerban Nicolae, Eugen Teodorovici, Gabriela Firea, Mircea Diaconu şi Călin Popescu Tăriceanu. Dintre aceştia, la întrebarea ”Dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri locale, dvs. pe cine aţi vota?”, cel mai bine s-a poziţionat Călin Popescu Tăriceanu - 35%,  urmat de Mircea Diaconu - 32%, Gabriela Firea - 30%, Eugen Teodorovici - 29% şi Şerban Nicolae - 27%. În sondaje candidaţii PSD - ALDE au fost măsuraţi cu Nicuşor Dan (USB), Traian Băsescu (MP), Ludovic Orban (PNL), Mihai Mălaimare (PER), Ilie Năstase (UNPR), Ciprian Ciucu (independent susţinut de M10) şi Mircea Diaconu (PRU).

Sondajul a fost realizat în perioada 10 -15 martie, pe un eşantion de 1.214 persoane, cu o marjă de eroare de +/- 2,9%. 

Conform unor surse din PSD, la Primăria Generală a Capitalei cel mai probabil va fi validată Gabriela Firea, care se poziţionează cel mai bine în ultimele sondaje.

Potrivit unor surse social-democrate, Călin Popescu Tăriceanu ar fi refuzat să candideze la Primăria Generală, motiv pentru care cea mai mare şansă pentru a fi desemnat candidat al PSD, susţinut de ALDE, la Primăria Capitalei o are Gabriela Firea, însă desemnarea candidatului va fi decisă politic, prin votul membrilor CEx. 

La sectorul 1 există posibilitatea ca PSD să nu desemneze un candidat şi să susţină candidatul ALDE, Laura Chiriac.

În cazul în care Dragnea şi Onţanu se înţeleg pentru o susţinere reciprocă a UNPR şi PSD la alegerile locale în Bucureşti, PSD îl va sprijini în campanie pe actualul edil, Neculai Onţanu, pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 2, cu condiţia ca UNPR să nu îşi desemneze candidat la Primăria Generală şi să susţină candidatul PSD.

La sectorul 3 actualul primar Robert Negoiţă va candida pentru un nou mandat, mai spun sursele din PSD.

Conform unor surse din PSD, pentru Primăria Sectorului 4 Dragnea şi Tăriceanu au mai multe variante de lucru. Copreşedintele ALDE vrea ca PSD să susţină candidatul ALDE şi în acest sector, însă liderul social-democraţilor nu ar fi de acord în condiţiile în care actualul primar interimar, social-democratul Daniel Băluţă, se situează foarte bine în sondajele interne. 

După ce Cristian Rizea şi-a retras intenţia de a candida la Primăria Sectorului 5, PSD a măsurat mai mulţi posibil candidaţi. Printre aceştia se numără Dumitru Chiriţă şi Daniel Florea. Potrivit unor surse din PSD, unul din cei doi ar putea fi validat pentru a candida la Sectorul 5. 

La Sectorul 6, cel mai probabil va fi validat Gabriel Mutu, PSD neavând prea multe variante  în acest sector. 

PSD a încheiat atât cu ALDE, cât şi cu UNPR, protocoale de colaborare la alegerile locale, însă vineri, în cazul în care vor ajunge la un acord în urma discuţiilor, liderii partidelor vor încheia câte un protocol şi la nivelul Capitalei, mai spus sursele politice. 

Totodată, în cadrul CEx ar putea fi validaţi şi alţi candidaţi la primăriile reşedinţă de judeţ. Printre aceştia s-ar putea număra candidaţii din: Timişoara - Florin Bîrsăşteanu,  Târgovişte - Cristian Stan, Giurgiu - Barbu Nicolae, Alexandria - Victor Drăguşin, Botoşani - Ovidiu Portariuc, Vaslui - Vasile Pavăl, Piatra Neamţ - Liviu Harbuz, Iaşi - Mihai Chirică, Bacău - Cosmin Necula.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.