Două cereri de invalidare a două mandate de senator au fost depuse, marţi, la comisia de validare a mandatelor din Senat, una vizând-o pe Iuliana Laura Scântei, senator PNL de Iaşi, şi cealaltă vizând întregul legislativ, ambele fiind însă respinse pentru că nu conţin elemente de admisibilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prima a fost o contestaţie la adresa Iulianei Scântei. Dragomir Tomaşeschi, locul 3 de pe lista PNL, a susţinut că nu era membră în momentul depunerii candidaturii. Am avut în vedere două argumente pentru care am respins-o. Primul: când depui dosarul depui şi o declaraţie pe proprie răspundere care este validată de preşedintele partidului când depune listele. În al doilea rând, Iuliana Scântei a depus şi cardul şi adeziunea din data formulării”, au declarat surse parlamentare.

Potrivit aceloraşi surse, cea de-a doua contestaţie a fost semnată de Nica Leon şi se referă la întregul legislativ.

”A doua contestaţie nu era practic o contestaţie, ci era un pomelnic scris de Nica Leon care are vreo 40 de pagini în care a copiat principii constituţionale, cu suveranitatea. Dar nu contestă nimic. Noi am catalogat-o ca şi contestaţie şi am respins-o ca fiind inadmisibilă, pentru că nu cerea nimic şi nu aducea niciun argument”, au arătat sursele citate.

Potrivit Regulamentului Senatului, Comisia de validare poate propune invalidarea alegerii unui senator în cazul în care constată că alegerea acestuia s-a făcut prin încălcarea dispoziţiilor legii electorale privind candidatura sau obţinerea mandatului, precum şi în cazul în care există o hotărâre definitivă şi irevocabilă privind săvârşirea de către senatorul în cauză a unei infracţiuni legate de derularea procesului electoral. Audierea senatorilor pentru care s-a propus invalidarea alegerii este obligatorie atât în cadrul Comisiei de validare, cât şi în plenul Senatului.  În faţa Comisiei de validare cel în cauză îşi poate alege un apărător dintre membrii Senatului sau poate fi asistat de un avocat cu drept de a pune concluzii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Comisia de validare a Senatului este compusă din 15 membri şi a fost votată în unanimitate în şedinţa inaugurală a legislaturii 2016 – 2020. PSD are şapte membri în comisia de validare (Doina Silistru, Doina Federovici, Ioan Deneş, Ion Rotaru, Nicolae Moga, Viorel Arcaş, Nicolae Marin), PNL are trei membri (Laura Iuliana Scântei, Daniel Fenechiu, Nicoleta Pauliuc), USR a nominalizat doi (George Edward Dircă şi Mihai Radu MIhail), ALDE pe Teodor Meleşcanu, UDMR pe Csaszar Karoly Zsolt şi PMP pe Ioan Iustin Talpoş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.