Aproximativ 500 de oameni au protestat, sâmbătă, în Piaţa Uiversităţii, pentru renumărarea voturilor în cele 18 secţii din Sectorul 1 unde Uniunea Salvaţi Bucureştiul a cerut acest lucru, acuzând suspiciuni de fraudă, la protest venind şi candidata USB Clotilde Armand, care a stat aproximativ 30 de minute printre protestatari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oamenii au început să se strângă, începând cu ora 15.00, sâmbătă, în Piaţa Universităţii, la protestul care a fost anunţat pe Facebook şi la care s-au înscris peste 4.000 de cetăţeni.

Protestul a fost unul fără scandări, fără prea multe pancarte cu mesaje, căldura determinându-i pe oameni să se refugieze în locurile cu umbră şi să stea la discuţii.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Întrebaţi de ce au venit la protest, cei mai mulţi dintre oameni, majoritatea tineri, au spus că s-au săturat de 26 de ani să fie minţiţi de aceiaşi politicieni. ”De 26 de ani ne conduc aceleaşi feţe politice, aceiaşi mincinoşi de diverse culori politice şi atunci când apare o speranţă şi o faţă nouă, ei o anihilează. D-aia am ieşit să protestez, m-am săturat”, ne-a spus Sorin, student la Arhitectură.

”Alegerile de duminica trecută nu au fost cu adevărat libere şi corecte aşa cum prevede Constituţia. Au fost semilibere şi corecte, şi nu mă refer doar la ce s-a întâmplat la Sectorul 1, unde nici acum nu s-a clarificat problema cu cele câteva mii de voturi anulate, nu le iese la numărătoare, tot le rotesc, tot le întorc. Ar trebui clar o renumărare, indiferent cu cine ai votat, având în vedere că e un sector cu probleme, în care primarul vechi a fost arestat. E clar că ar trebui transparenţă”, crede Cristian.

La protest, după cum şi anunţa, a venit şi Gabriel Liiceanu, care a spus că fraudarea votului este cel mai grav atentat la adresa democraţiei.

”Înţeleg că există suspiciuni serioase legate de o fraudare a alegerilor în Sectorul 1, or, pentru mine, fraudarea votului este cel mai grav atentat la adresa democraţiei, pentru că îi surpă fundamentele, iar noi cei care votăm devenim nişte caraghioşi distribuiţi într-o mascaradă politică. Ideea că se aleg ei între ei folosindu-ne pe noi în scenariul acesta mi se pare intolerabil. Pur şi simplu aş vrea să prorestez la ideea că, deşi există oameni politici condamnaţi pentru fraudarea votului în 2012, s-ar părea că acest demers inimaginabil pentru democraţia autentică mai există azi la noi. Dacă n-ar fi nicio problemă, nu văd de ce nu s-ar număra voturile sau de ce nu s-ar reface alegerile”, a spus Liiceanu.

El a adăugat că este primul protest la care participă după cel din Piaţa Universităţii din 1990. De asemnea, scriitorul i-a blamat pe cei care nu s-au dus să-şi exercite dreptul la vot la scrutinul din 5 iunie.

”Cei care n-au ieşit să voteze ar trebui să tacă în continuare 4 ani de zile. Dacă nu s-au deranjat 5 minute să vină la vot, atunci nu au dreptul să mai vorbească 4 ani, pentru că dacă venea jumătate din populaţie, azi nu eram aici”, a arătat Liiceanu.

În jurul orei 16:00, în Piaţa Uiversităţii şi-a făcut apariţia şi Clotilde Armand. Ea fost aplaudată de cei prezenţi, pe care i-a salutat şi cu care a schimbat câteva cuvinte.

”Sunt tristă că am pierdut ieri, dar sunt bucuroasă că sunteţi aici. Noi, cu toţii, suntem aici pentru democraţie, pentru transparenţă. Este o luptă pe care o avem în comun şi vă mulţumesc că sunteţi aici, pentru că avem aceleaşi idealuri, aceeaşi cauză”, a declarat Clotilde Armand din mijlocul protestatarilor.

Ea a mai spus că USB a ridicat excepţia de neconstituţionalitate la CCR acuzând nereprezentativitatea candidatului PSD în fruntea Primăriei Sectorului 1: ”Evident că nu se va aplica retroactiv, dar era o fereastră de oportunitate. Noi am sesizat CCR pentru a cere ca pe viitor în România să nu mai fie alegeri într-un singur tur".

Clotilde Armand a ţinut să spună că nu cei care protestează sunt alături de ea, ci ea este alături de ei. Canditatul USB la Sectorul 1 a stat printe oameni aproximativ 30 de minute, timp în care a vorbit cu o parte din ei.

Oamenii au început să părăsească Piaţa Universităţii după aproximativ două ore. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.