Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, joi, la Digi 24, că procedura de achiziţie publică a sculpturii lui Constantin Brâncuşi ”Cuminţenia Pământului” nu i se pare cea mai potrivită, opera trebuind cumpărată direct de către statul român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă ar fi dispus să contribuie cu bani la subscripţia publică demarată de statul român pentru ”Cuminţenia Pământului”, Traian Băsescu a răspuns: ”Sincer, nu!”

Fostul preşedinte a spus că Guvernul trebuia să cumpere direct opera de artă fără a recurge la subscripţie. ”Cred că procedura trebuia făcută altfel. Trebuia o achiziţie a statului”, a spus Băsescu.

El a amintit că posibilităţile de vindere a sculpturii de către proprietarii actuali erau oricum limitate. ”Dacă nu aveau bani (Guvernul - n.red.), opera oricum nu putea fi scoasă din România. Nu cred că a fost cea mai fericită soluţie. Nu spun «nu» de zgârcit, ci din cauza principiului”, a spus Băsescu.

Pe 16 martie, ministrul Culturii de la acea dată, Vlad Alexandrescu, a anunţat pe pagina sa de Facebook, că proprietarii operei lui Constantin Brâncuşi au acceptat oferta de 11 milioane de euro, din care Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, restul, prin subscripţie publică naţională.

Sculptura "Cuminţenia Pământului" se află, din noiembrie 2014, expusă la Muzeul Cotroceni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.