Agenţia Naţională de Integritate a definitivat soft-ul pentru programul "Prevent", care va verifica informatic licitaţii publice de 15 miliarde de euro anual, bazat pe tehnologii folosite şi de agenţii precum FBI şi CIA, însă pe care nu îl poate folosi din cauza amânării adoptării legii în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul "Prevent" a fost anunţat încă din 2014, iar în 2015 Guvernul a definitivat şi adoptat în şedinţă cadrul legislativ, care a fost transmis Parlamentului. Proiectul de lege a fost adoptat rapid de Camera Deputaţilor, în mai puţin de două luni şi jumătate. Din decembrie 2015, acesta a rămas însă blocat în Senat fără explicaţii, spun reprezentanţii ANI.

"A trecut de comisiile din Camera Deputaţilor, a ajuns la Senat, a trecut şi de comisiile din Senat, toată lumea era bucuroasă şi optimistă că vom avea un instrument de prevenţie care va ajuta pe toată lumea, inclusiv pe cei care semenează contract, nu doar pe noi. Nu este un instrument menit să prindă pe cineva în offside sau să ne dea nouă de lucru. E menit să permită ca anumite chestiuni să nu se mai întâmple", a declarat, pentru News.ro, preşedintele ANI, Bogdan Stan.

De aproape cinci luni, legea a rămas în Senat, primind raportul comisiilor sesizate. Nu a ajuns însă să fie votată, fiind retrimisă ulterior în comisii pentru o nouă rundă de discuţii. Din luna februarie, proiectul nu a mai avansat.

Legea urmează să verifice toate achiziţiile publice din România, estimate la un volum de 15 miliarde de euro pe an.

"Noi vom verifica toate procesele de achiziţie publică pe un an, deci tot. Este exhaustiv. În foarte multe apar situaţii de conflict de interese. Noi vom putea vedea unde şi când apar, pe ce axe", a explicat, pentru News.ro, secretarul general al ANI, Silviu Popa.

El spune că ANI nu va interveni cu sancţiuni în acest proces, ci va emite "avertismente de integritate" către cei care s-ar putea afla în situaţii de conflict de interese, pentru a le atrage atenţia să rezolve problema. Astfel, ANI va recomanda luarea unor măsuri.

"Dacă nu face nimic, noi monitorizăm în continuare şi venim să spunem: uitaţi, deşi a fost avertizat, a semnat. E o circumstanţă agravantă pentru el", explică Silviu Popa, precizând că, în cazul în care licitaţia este dusă la capăt într-o situaţie de conflict de interese ANI va putea acţiona pe cale legală în continuare.

Proiectul a fost unul dezvoltat cu fonduri europene, de aproximativ 5 milioane de euro, şi foloseşte tehnologii de ultimă oră.

"E un soft foarte complex, cu tehnologie de ultimă oră. Tehnologiile folosite pentru implementarea acestui soft sunt folosite şi la instituţii mult mai prestigioase, precum CIA şi FBI, fără a fi un soft de intelligence, cât mai mult de colectare şi analiză a datelor", a spus Silviu Popa, pentru News.ro.

Tehnologia SAP, pe care se bazează acest soft, funcţionează pe mai multe module, care se ocupă cu efectuarea hărţilor relaţionale, baze de date, analiză inteligentă şi cross-reference. Este vorba despre modulul SAP ICM, care oferă inspectorilor de integritate informaţii într-o formă simplificată cu privire la posibile încălcări ale legii, PALANTIR, care oferă interfaţa grafică pentru realizarea hărţilor relaţionale, şi HANA, care oferă interoperabilitatea cu alte baze de date relevante, cum ar fi Evidenţa Populaţiei, Registrul Comerţului şi altele.

Baza pentru acest sistem de prevenţie este reprezentată de Modulul de Analiză Predictivă, care este, în esenţă, o bază de date cu diferitele tipuri de conflicte de interese. Printr-un algoritm statistic, modulul identifică posibilele încălcări ale legii şi informează inspectorii de integritate în timp real.

Pe lângă instituţii precum FBI şi CIA, un program asemănător a fost folosit şi de naţionala de fotbal a Germaniei, care, tot cu ajutorul unor hărţi relaţionale, dorea să obţină date complete cu privire la randamentul jucătorilor săi.

Sistemul va presupune completarea unor formulare disponibile în SEAP, iar apoi datele vor fi centralizate. În cadrul sistemului vor acţiona mai multe baze de date, precum Registrul Comerţului şi Evidenţa Populaţiei.

"Datele sunt analizate inteligent şi se produc nişte output-uri, de tip red flag: la primăria cutare sau la ministerul cutare există un risc de conflict de interese. Se emite un avertisment de integritate, inspectorii monitorizează, fără neapărat să intervină în acest proces, pentru că este automatizat, iar apoi se trimite instituţiei respective", potrivit secretarului general al ANI.

Inspectorii ANI vor putea primi astfel rezultate pentru a analiza câte proceduri de licitaţie au trecut prin sistem, câte conflicte de interese au fost prevenite, în ce zone geografice şi administrative, precum şi pe ce axe.

Toate rezultatele vor fi publicate online, pe site-ul instituţiei.

Potrivit reprezentanţilor ANI, în 2015 au fost sesizate 187 de cazuri de licitaţii încheiate cu încălcarea legislaţiei privind conflictul de interese, volumul acestora ajungând la aproximativ 80 de milioane de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.