Ministrul de Finanţe, Anca Dragu, a admis că unele date din lista cu datornicii persoane fizice, publicată luni de către ANAF, sunt incorecte, însă a precizat că publicarea este prevăzută în Codul Fiscal, Dragu adăugând că unele din date nu ţin cont de plăţile făcute de datornicii la bugetul de stat între 1 şi 15 mai, cât a durat procesarea datelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Publicarea acestor date s-a făcut pe baza articolului 162 din Codul Fiscal, ce a fost intens dezbătut în urmă cu un an”, a declarat Anca Dragu, întrebată fiind dacă publicarea informaţiilor legate de datoriile persoanelor fizice nu încalcă legislaţia privind protecţia datelor cu caracter personal.

De asemenea, ministrul de Finanaţe a admis că există unele probleme legate de acurateţea informaţiilor publicate. ”Sunt situaţii în care există probleme la calitatea datelor”, a spus Dragu.

Ministrul de Finanţe a precizat însă că lista publicată nu ţine seama de plăţile făcute în intervalul 1-15 mai când o parte din datornici şi-au achitat obligaţiile către stat, însă datoriile nu au fost încă şterse din lista ANAF.

ANAF riscă 180.000 de procese după ce a publicat lista cu datornicii persoane fizice, deoarece numele şi prenumele, alături de alte informaţii ce pot duce la identificarea unui cetăţean, sunt date cu caracter protejat, a declarat avocatul Adrian Cuculis, pentru News.ro.

"Lista ruşinii, marca ANAF, o să atragă după sine procese civile. Legea 677/2001 a fost analizată recent de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit în mod clar că numele şi prenumele, alături de alte date ce pot duce către identificarea unui cetăţean, sunt date cu caracter sensibil/protejat. ANAF riscă, prin imprudenţa făcută, să se pricopsească cu 180.000 de procese", a spus avocatul.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, luni, lista cu datornicii persoane fizice, cu restanţe de peste 1.500 lei la 31 martie, fiind înregistraţi 187.230 debitori, care au de plată 3,4 miliarde lei, inclusiv din activităţi independente sau profesii libere.

Fiscul a menţionat că poate recupera la acest moment circa 2,3 miliarde lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.