Senatorul Daniel Barbu precizează, în numele grupurilor parlamentare ale ALDE, că intervenţia în plen a senatorului Cristiana Anghel referitoare la mişcarea legionară este inacceptabilă şi incompatibilă cu spiritul liberal, deoarece relativizează caracterul criminal al mişcării legionare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În şedinţa plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor de astăzi, doamna senator Cristiana Anghel a susţinut un punct de vedere prin care a relativizat caracterul criminal al Mişcării legionare, aderând în acelaşi timp la opiniile cu privire la memoria Holocaustului formulate de unul dintre candidaţii propuşi de noul PNL pentru Consiliul de Administraţie al TVR”, se arată în comunicatul dat marţi publicităţii.

Chiar dacă Anghel este tot membru al ALDE, Daniel Barbu precizează că poziţia colegei sale nu exprimă valorile liberale asumate de către partid.

”Fidelă rădăcinilor şi convingerilor sale liberale, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) se delimitează ferm, aşa cum obişnuia să o facă şi vechiul PNL în anii interbelici, de orice manifestare publică de factură extremistă şi cu implicaţii antisemite. Considerăm intervenţia doamnei senator Anghel ca fiind inacceptabilă şi hotărât incompatibilă cu spiritul liberal, cu valorile democratice şi cu politica memoriei pe care ALDE le apără cu determinare şi consecvenţă”, a afirmat senatorul Daniel Barbu.

Totodată, Barbu a criticat nominalizarea de către PNL a Oanei Stănciulescu pentru funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al TVR. ”Unul din candidaţii desemnaţi de noul PNL pentru consiliul de administraţie al TVR este, neîndoielnic, un ziarist cu o solidă experienţă profesională, dar care s-a făcut în ultima vreme purtătorul de cuvânt al unei viziuni despre memoria colectivă ce poate fi formulată legitim în dezbaterile de idei din presă, dar nu trebuie să ajungă să influenţeze în vreun fel politicile publice ale televiziunii naţionale”, se arată în sursa citată.

Daniel Barbu argumentează că nu poate fi acceptată reabilitarea unor figuri ale mişcării legionare sub pretextul că au fost victime ale comunismului, deoarece ”nu pot fi propuse drept repere morale şi icoane ale spiritului naţional în condiţiile democratice de astăzi”.

Senatorul ALDE susţine că propunerea făcută probează o atitudine contrară valorilor liberale. ”Noul PNL se dovedeşte a fi un partid conservator, naţionalist, reacţionar chiar, în orice caz binevoitor faţă de cei pentru care memoria Mişcării legionare şi a personalităţilor de extremă dreapta rămâne o sursă de inspiraţie pentru politica şi cultura zilelor noastre”, a conchis Barbu.

Votul în plenul Parlamentului de luni pentru membrii Consiliului de Administraţie al TVR a fost precedat de o dispută legată de candidatura Oanei Stănciulescu, acuzată de către deputatul minorităţii evreieşti, Aurel Vainer, că s-a opus legii prin care este interzisă omagierea personalităţilor mişcării legionare. 

”Atunci când PNL a susţinut legea pentru combaterea naţionalismului, doamna Oana Stănciulescu, ziaristă recunoscută, s-a implicat fundamental în acest proces de a combate legea care a fost propusă de PNL. Vreau să punctez în mod special atitudinea pro aducere pe primul plan a mişcării legionare, e vorba de poetul Radu Gyr,  pion la mişcării legionare”, a declarat Vainer. 

Reprezentantul minorităţilor a ţinut să precizeze că nu poate fi de acord ca în CA al TVR, care are atâtea lucruri importante de făcut pentru progresul democraţiei, să existe, să funcţioneze ”un membru cu astfel de viziuni”.

”Mă opun în mod expres nominalizării şi voi vota împotrivă”, a declarat în plen deputatul Aurel Vainer. 

Dezbaterile s-au prelungit în urma unei intervenţii a senatoarei ALDE Cristiana Anghel. ”Cu tot respectul pentru evrei, dacă citim istoria, vom vedea că în istoria mişcării legionare, au fost două perioade, una Zelea Codreanu, şi a doua, Sima. Iorga a fost omorât de Sima, ca reacţie la omorârea lui Codreanu (...) Mişcarea legionară românească împreună cu cea din Bulgaria, sunt singurele mişcări care nu au fost condamnate la Nurnberg pentru crime de război. Nu se poate să ne îngropăm toată cultura românească din perioada respectivă”, a declarat Anghel.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.