Aproximativ 70% dintre persoanele înscrise la Consulatul General al Ungariei din Cluj-Napoca au votat, duminică, la referedumul privind cotele obligatorii de refugiaţi impuse de către Uniunea Europeană, alte câteva mii de voturi fiind depuse în plicuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În jur de 70% dintre cele peste 350 de persoane cu cetăţenie maghiară au votat, duminică, la sediul Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca. Potrivit reprezentantului instituţiei, cei mai mulţi dintre aceştia au fost membri ai consulatului, dar şi mulţi turişti care s-au aflat în oraş în ziua votului.

"Votul a decurs fără evenimente. Nu au fost cozi şi s-a votat la o singură urnă, unde s-a votat personal. Au mai existat urnele pentru voturile în plic. Aproximativ 2.000 de voturi au mai fost depuse şi în plic, la urnele speciale”, a explicat reprezentantul Consulatului, Bekefi Annamaria.

Cetăţenii maghiari cu domiciliul stabil în Ungaria aflaţi pe teritoriul României pot vota la referendumul privind cotele obligatorii de refugiaţi, propus de către UE, la sediile consulatelor şi ambasadele acestei ţări, dacă s-au înscris pe liste până la data de 24 septembrie.

Votul a început la ora 6,00 şi se va încheia la ora 19.00, ora României.

La referendumul care are loc duminică în Ungaria, în consulatele şi ambasadele acestei ţări, cetăţenii maghiari sunt invitaţi să răspundă la întrebarea:"Doriţi să permiteţi Uniunii Europene să mandateze reinstalarea cetăţenilor non-ungari în Ungaria fără aprobarea Parlamentului?”

Sâmbătă, premierul Viktor Orban a lansat un apel privind mobilizarea alegătorilor la urne pentru a respinge cotele de refugiaţi stabilite de Bruxelles, susţinând că migraţia în masă fără control înseamnă "o ameninţare reală, care pune în pericol modul de viaţă european paşnic şi sigur".

Anul trecut, în decembrie, Guvernul de la Budapesta a depus plângere în faţa justiţiei europene, împotriva cotelor de redistribuire a migranţilor adoptate în septembrie 2015 de către UE.

Potrivit premierului ungar, nimeni altcineva în afara parlamentarilor Ungariei nu poate lua decizii în privinţa unor cote de migranţi, Viktor Orban recunoscând că Legislativul de la Budapesta se opune acestora, iar cetăţenii care vor răspunde "NU”, vor susţine independenţa Ungariei şi vor respinge sistemul de redistribuire a migranţilor.

La mijlocul lunii septembrie, la finalul reuniunii informale a Consiliului European de la Bratislava, premierul Viktor  Orban a declarat că summitul UE din Slovacia a eşuat să schimbe politica europeană în domeniul migraţiei, lucru pe care l-a catalogat drept "autodistrugător şi naiv”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.