Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România şi Canada au căzut la un acord rezonabil pentru ambele părţi legat de acordul CETA, astfel încât ţara noastră îşi retrage rezerva faţă de acest acord, iar românii vor putea intra făr- vize în Canada de la 1 decembrie 2017. Motivul opoziţiei României faţă de CETA era refuzul părţii canadiene de a renunţa la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În această dimineaţă s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, rezonabil pentru ambele părţi şi în acest fel suntem în situaţia foarte potrivită pentru discuţia de azi de a ne retrage rezerva declarată faţă de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecţiuni faţă de acordul comercial cu Canada”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Bruxelles, înainte de a doua sesiune de lucru a Consiliului European.

Iohannis a precizat că ridicarea totală a vizelor se va face de la 1 decembrie 2017. ”Înţelegerea e destul de bună. De la 1 mai 2017 se va renunţa la vize pentru persoanele care au mai avut viză, iar de la 1 decembrie se va renunţa la viză pentru toţi”, a spus Iohannis.

Există totuşi şi un mecanism de ”snap pack” prin care Canada va putea să reintroducă temporar vizele dacă se depăşeşte un anumit număr de imigranţi ilegali, dar mecanismul va putea fi introdus doar în următorii trei ani. De asemenea, ridicarea vizelor este condiţionată de parafarea acordului CETA şi de ajungerea unui acord între Valonia şi Canada.

România, Bulgaria şi Belgia au refuzat marţi, la reuniunea miniştrilor comerţului din UE, să îşi dea acordul pentru tratatul de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Canada (CETA), relatează Belga. Delegaţiile bulgară şi română, care condiţionează acceptarea tratatului de liberalizarea vizelor pentru cetăţenii lor în Canada, şi-au menţinut rezervele, a explicat ministrul slovac al Economiei, Peter Ziga, care deţine în prezent preşedinţial Consiliului Comerţului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, dacă se va ajunge la o ”înţelegere rezonabilă” cu partea canadiană, România îşi va retrage rezervele legate de încheierea acordului CETA, precizând că acest lucru înseamnă liberalizarea vizelor, începând din 2017, fără condiţii inacceptabile pentru ţara noastră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.