Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, s-a întâlnit, vineri, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, diplomatul american felicitându-l pe Zgonea pentru modul cum a condus forul legislativ pentru adoptarea unor legi, dar atrăgând atenţia asupra pericolului unor modificări legislative, cum ar fi cele vizând ANI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă mulţumesc domnule preşedinte că mi-aţi dat posibilitatea de a discuta cu dumneavoastră mai multe chestiuni importante pentru România şi SUA, despre Parteneriatul Strategic. Aşa cum domnul preşedinte a explicat deja, unul din lucrurile pe care le-am discutat azi a fost să-i mulţumesc pentru modul în care a fnalizat în ultimele săptămâni mai multe proiecte legislative  importante pentru România şi SUA şi asta include şi legea privind restituirea proprietăţilor, legea exproprierii, legea  managementului companiilor. Vom continua să monitorizăm situaţia economică din România”, a declarat Hans Klemm, în cadrul declaraţiei de presă comune pe care a susţinut-o împreună cu Valeriu Zgonea.

Ambasadorul SUA a precizat că a discutat cu preşedintele Camerei Deputaţilor despre pericolul pe care îl reprezintă adoptarea unor modificări legislative, precum cele care vizează ANI sau imunitatea pentru avocaţi, care ar afecta lupta anticorupţie.

”Am discutat şi alte legi care nu cred că ar fi benefice pentru România: propunerile de modificare a Agenţiei Naţionale de Integritate şi legea care oferă super-imunitate avocaţilor. În viziunea Statelor Unite, acestea nu ar consolida instituţiile din domeniu şi nici lupta împotriva corupţiei (...) Una e propunerea care schimbă radical ceea ce face Agenţia Naţională de Integritate, cealaltă prevede o imunitate extinsă  a avocaţilor, ca şi categorie profesională. Cele două propuneri nu vin să sprijine lupta anticorupţie din România”, a mai spus Klemm.

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, s-a întâlnit, vineri, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, diplomatul american felicitându-l pe Zgonea pentru modul cum a condus forul legislativ pentru adoptarea unor legi, dar atrăgând atenţia asupra pericolului unor modificări legislative, cum ar fi cele vizând ANI.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus la finalul întâlnirii că cei doi au discutat şi despre anumite modificări aduse la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

”Am abordat chestiuni legate de palierul politic, cele legate de ce se întâmplă cu anumite modificări la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, cerute prin directive europene, dar şi celelalte care pot să creeze regrese în progresele României, ce facem în chestiunile legate modificările care pot lua din puterile ANI, alte proiecte de legi care sunt importante. Mulţumiri foarte oneste din partea dlui ambasador cu privire la OUG 109, cu guvernanţa corporativă a instituţiilor pubşlice şi companiile publice, legile legate de achiziţiile publice, care creează deja un avantaj pentru toate societăţile care sunt în România şi stadiul transparenţei şi predictibilităţii în adoptarea proiectelor de lege care se află pe agenda Camerei Deputaţilor”, a spus Zgonea.

El a mai zis că i-a transmis ambasadorului SUA că lupta anticorupţie a apărut de la politica publică aparţinând partidelor de stânga.

”Lupta anticorupţie nu a apărut de la partidele de dreapta în Europa, ci a apărut ca element  de politică publică aparţinând partidelor de stânga, care întotdeauna îi reprezintă pe cei mai puţin avantajaţi de societate. Lupta anticorupţie generează o economie solidă, mai mulţi bani la buget, încredere şi stabilitate în raportul dintre cetăţeni şi politicieni. Poziţia mea a fost una, spun eu, de bun simţ nu la adresa dlui preşedinte Dragnea, ci la adresa unor angajamente pe care noi le-am făcut ca societate românească, credibilă pentru partenerii noştri strategic, dar şi pentru cetăţenii cărora noi le cerem votul o dată la patru ani. Este important să arătăm că această clasă politică este una care este conştientă de mesajul pe care cetăţenii ni l-au dat în diferite manifestări, care au cerut o reformă profundă a clasei politice”, a mai spus Zgonea.

Întrebat dacă se află aici pentru a-şi arăta susţinerea faţă de Zgonea, în condiţiile în care PSD vrea să îl schimbe din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Klemm a spus: ”Sunt aici pentru că domnul Zgonea este preşedintele Camerei Deputaţilor. Înţeleg că în situaţia lui nu s-a decis şi cât este aici sper să lucrez îndeaproape cu el”.

Întâlnirea ambasadorului SUA cu Valeriu Zgonea a avut loc la Camera Deputaţilor. Întrevederea nu a fost anunţată, însă la finalul acesteia Klemm şi Zgonea au făcut declaraţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.