Se spune că vinul şi brânza sunt ca un cuplu perfect, completându-se într-un dans al gusturilor. De la brânzeturile moi şi cremoase până la cele tari şi maturate, alegerea corectă a vinului poate evidenţia sau echilibra aromele brânzei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fie că eşti un cunoscător pasionat sau doar începător în lumea vinului şi a brânzeturilor, de World Cheese Day, eveniment care se sărbătoreşte în fiecare an pe 27 martie, expertul Unvinpezi.ro Răzvan Avram îţi recomandă 10 vinuri savuroase, care să însoţească diverse tipuri de brânzeturi. 

Chardonnay sau Sauvignon Blanc pentru brânza Brie

Brie este o brânză cu o consistenţă mai moale, untoasă, într-o culoare deschisă, cu o uşoară tentă de gri sub o crustă de culoare albă, de mucegai, produsă din lapte de vacă şi denumită astfel după regiunea franceză din care provine.

O alegere de vin inspirată pentru brânza Brie este Vigneron Chardonnay Bio 2022 de la Domeniile Franco-Române, un vin savuros şi intens, cu  arome de citrice, dar şi de fructe exotice.Un alt vin la fel de potrivit pentru acest tip de brânză este Sauvignon Blanc Premium 2022 de la Villa Vinea, un vin cu corp plin şi note de soc, ardei gras şi vanilie.

Spumant sau Pinot Noir pentru brânză Camembert

Alături de bagheta de pâine, brânza Camembert este considerată un simbol al patrimoniului gastronomic al Franţei. O brânză cu o pastă semi-moale şi o crustă de mucegai, Camembert este preparată din lapte de vacă, are un gust uşor picant, cu tente de nuci.

În ceea ce priveşte asocierea vin-brânză Camembert, poţi miza pe Spumant Metoda Tradiţională 2021 de la Familia Darabont, un cupaj alb din Chardonnay, Riesling de Rhin şi Fetească Regală sau pe Jelna Pinot Noir 2022 de la Crama Jelna, un vin foarte tânăr, cu o amprentă rustică şi arome principale de fruct roşu zemos.

Vinuri roşii pentru brânză Gouda

Brânza Gouda este o brânză de origine olandeză, produsă din lapte de vacă. Acum una dintre cele mai populare brânzeturi din lume, Gouda a fost numită după oraşul cu acelaşi nume din Olanda, acolo unde, în trecut, se afla o piaţă în care era permisă comercializarea brânzeturilor.

Pentru o astfel de brânză semi-tare, cu note lemnoase şi condimentate, încearcă Arhon Cabernet Franc 2017 de la Domeniul Drăgaşi, un vin cu arome de fructe negre, ciocolată, ardei roşu şi tutun sau Terre de Sannes 2020, un cupaj roşu de Syrah şi Grenache, cu note de fructe roşii bine coapte şi condimente.

Malbec sau Cabernet Sauvignon pentru brânză Manchego

Manchego este o brânză extra maturată, grasă, obţinută în regiunea La Mancha din Spania, din lapte de oaie din rasa Manchega. Cu o consistenţă fermă şi compactă, brânză Manchego are un gust intens, uşor sărat.

Acest tip de brânză merge foarte bine cu Trumpeter Malbec 2022 de la Rutini Wines, un Malbec cărnos şi condimentat, care evoluează în registrul fructelor negre supracoapte. O alegere la fel de inspirată este şi Cantea 2017 de la 1000 de Chipuri, un Cabernet Sauvignon corpolent cu arome de mure, coacăze negre şi ceva note vegetal ierboase.

Riesling sau Syrah pentru brânză Parmigiano Reggiano

O brânză tare, maturată, obţinută din lapte de vacă, Parmigiano Reggiano datează încă din Evul Mediu, fiind produsă pe atunci la mănăstirile din Parma, Reggio Emilia. Astăzi, brânza cu gust picant, sărat, cu note de cimbru, fructe, caramel şi nuci este obţinută după aproximativ aceeaşi reţetă.

Pentru a-i simţi pe de-a-ntregul savoarea, asociază brânza Parmigiano Reggiano cu Riesling Dry Blue Slate 2022, un vin alb sec, elegant şi fructat sau cu Bacanta Syrah Barrique 2018 de la Crama Gîrboiu, un Syrah cu arome de fructe negre, piper şi eucalipt.

Poţi găsi toate aceste vinuri pe Unvinpezi.ro, platforma online de vinuri cu cele mai multe recenzii din România.

Pe Unvinpezi.ro găseşti zilnic un vin excepţional, evaluat de experţi, la cel mai mic preţ din online-ul românesc, în stoc limitat. Este singurul magazin online de vinuri din România care vinde în exclusivitate vinuri alese de o echipă de 15 experţi, unii dintre ei câştigători la Campionatul mondial de degustări în orb, ediţia 2023. 

(Articol susţinut de unvinpezi.ro)
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.