Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, deţinătorul firmei UTI, a declarat, marţi, în faţa instanţei supreme care judecă dosarul lui Ludovic Orban, acuzat de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, că cei 50.000 de euro pe care prim-vicepreşedintele PNL, la acea dată, i-ar fi cerut, în martie, ar fi urmat să ajungă în mică parte la televiziuni, cei mai mulţi fiind solicitaţi, în nume privat, de managerii Sorin Oancea de la B1 TV şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pe 1 martie 2016 m-a contactat Ludovic Orban, urmând ca, ulterior, în aceeaşi zi, să ne vedem la domiciliul meu. A stat o oră şi am discutat despre diverse lucruri care se întâmplă la Primăria Bucureşti. Ştia proiectele din oraş. La un moment dat, spre sfârşitul discuţiei, am perceput o cerere de sprijin financiar pentru campania care urma să înceapă. N-am înţeles foarte exact ce doreşte,  nu s-a referit la ceva anume. A rămas ca în două sau trei săptămâni să mi se precizeze în ce ar consta acest ajutor. Am înţeles la acel moment că acel sprijin i-ar fi de trebuinţă în relaţia cu media", a declarat Tiberiu Urdăreanu în instanţă.

Omul de afaceri a explicat cum l-a înregistrat pe Ludovic Orban în timp ce îi cerea bani pentru campania electorală.

Ludovic Orban (FOTO: Octav Ganea / Inquam Photos)
Ludovic Orban (FOTO: Octav Ganea / Inquam Photos)

"L-am înregistrat cu un reportofon pe care l-am purtat asupra mea. Eram cercetat într-un dosar penal, trimis în judecată sub control judiciar. Mi-am luat măsuri de precauţie, întrucât am crezut că această întâlnire va duce la o solicitare de sprijin. Fusesem interceptat inclusiv ambiental", a spus Urdăreanu.

El a adăugat că Orban i-a solicitat 50.000 de euro pentru a fi daţi managerilor a două posturi de televiziune.

"A doua întâlnire a avut loc, după mai mullte SMS-uri, la sfârşitul lunii martie. I-am prezentat proiectele pe care le aveam în curs, m-a pus la curent cu situaţia campaniei, sondaje etc. Spre finalul discuţiei, am revenit la acel sprijin care urma să fie precizat. Mi s-a solicitat suma de 50 de mii de euro ca fiind necesară pentru a fi dată managerilor a două posturi de televiziune. Banii ar fi ajuns într-un procent mic la televiziuni, cei mai mulţi ar fi fost solicitaţi de cei doi manageri de televiziuni, în nume privat: Sorin Oancea de la B1 şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV", a spus omul de afaceri în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Urdăreanu a susţinut că i-a spus lui Orban că are probleme în accesarea unor sume cash, aflându-se sub control judiciar.

"(Ludovic Orban, n.r.) a mai menţionat că relaţia cea mai corectă o are cu Digi 24 şi că, referitor la Antena 3, nu ar dori foarte mult să aibă o expunere pe acest post, ţinând cont că electoratul dânsului nu urmărea acest post TV.  Suma mi-a fost solicitată cash deoarece şi lui i-a fost solicitată aşa. Am spus că mă gândesc, i-am spus că sunt probleme cu banii lichizi. Am menţionat că e o problemă pentru mine să accesez aceste sume cash, mai ales că eram sub control judiciar. I-am lăsat de înţeles că voi încerca să plătesc în tranşe", a adăugat omul de afaceri.

Tiberiu Urdăreanu a mai susţinut că i-a fost greu să îl refuze pe Orban, gândindu-se că ar putea câştiga alegerile şi, din poziţia de primar, i-ar putea afecta afacerea.

"E greu în principiu să refuzi asemenea solicitări când ştii că există posibilitatea ca persoana respectivă să ajungă într-o poziţie care îţi poate afecta ulterior afacerea. M-am gândit că Orban ar fi putut să câştige alegerile şi să câştige funcţia de primar.  La urmărirea penală am declarat că am avut în vedere funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL a lui Orban, dar ambele ipoteze sunt adevărate. Orban nu m-a ajutat în niciun proiect derulat în calitatea lui de prim-vicepreşedinte al PNL. Nu s-a remis nicio tranşă din banii ceruţi", şi-a încheiat omul de afaceri declaraţia în faţa instanţei.

Următorul termen a fost fixat în 15 noiembrie, când vor citaţi ca martori Cozmin Guşă şi Sorin Oancea.

Ludovic Orban a declarat, în 18 octombrie, în faţa instanţei supreme, că nu cunoştea noua lege de finanţare a partidelor politice, chiar dacă a votat-o în Parlament şi că nu ştia că nu avea voie să primească bani în numerar pentru finanţarea campaniei. 

El a arătat că, din momentul în care a fost desemnat candidat la Primăria Capitalei, s-a pregătit de campania electorală şi a avut "sute de întâlniri" cu diverse persoane, ONG-uri, sindicate, arhitecţi.

"Una din aceste persoane, cu care am stabilit să mă întâlnesc, este şi Tiberiu Urdăreanu. Motivele: domnul Urdăreanu şi firma acestuia (UTI, n.r.) au fost parteneri ai Primăriei Capitalei în multe proiecte. Ei au expertiză şi informaţii actuale despre situaţia din foarte multe domenii de activitate ale administraţiei publice", a declarat Orban, în 18 octombrie, în faţa judecătorilor de la instanţa supremă.

Deputatul a precizat că a luat legătura cu Urdăreanu doar după desemnarea sa drept candidat la Primărie. Orban a spus că pe 1 martie 2016 a fost chemat de Urdăreanu la el acasă.

Cele mai multe discuţii ar fi vizat administraţia locală, domeniile în care firma UTI era implicată, managementul traficului rutier, "domnul Urdăreanu arătându-mi că sistemul implementat de firma sa nu este funcţional, deoarece nu există un contract de mententanţă şi nu era declarat ca sistem de utilitate publică".

"Am mai discutat şi despre stadionul naţional, care atunci era închis. Acesta mi-a prezentat situaţia şi circumstantele care au dus la închiderea stadionului. Am discutat despre proiectele nefinalizate, pentru care nu există recepţie finală", a povestit Orban.

"A existat discuţia de a mă ajută în campania electorală. Iniţiativa acestor discuţii nu mi-a aparţinut în cadrul celor două întâlniri. Singura iniţiativa care poate fi reţinută ca aparţinându-mi, este «Te gândeşti, dacă poţi, poate-mi dai un şut în fund». Opinia mea este că un şut în fund (înseamnă, n.r.) un pas înainte, o cerere de sprijin generică. Nu neapărat ca finanţare. De altfel, acesta, aşa cum rezultă din discuţii, se oferă să-mi pună la dispoziţie proiectul Sălii Polivalente. Sprijin înseamnă expertiză, informaţii, posibilitatea de a face campanie etc", a mai arătat deputatul liberal.

Orban a spus că Urdăreanu ar fi interpretat sprijinul ca pe o finanţare: "Mi-a cerut să-i dau un ordin de mărime. Discuţiile aveau loc spre finalul întâlnirii, în holul casei acestuia, când eu eram pe picior de plecare".

Subiectul ar fi fost redeschis pe 20 martie, tot de Urdăreanu, în cadrul unei a doua întâlniri. Orban a spus că la acea dată nu avea constituită echipa de campanie, în special mandatarul financiar de campanie, purtătorul de cuvânt şi şeful de campanie.

"După discuţiile cu domnul Urdăreanu nu am luat niciun ban, deşi domnul Urdăreanu a făcut demersuri pentru a ne întâlni. El a motivat întâlnirea pentru a-mi aduce la cunoştinţă nişte informaţii, cum că aş fi urmat a fi schimbat din funcţia de candidat al PNL la Primăria Capitalei", a precizat Orban.

El a mai arătat că, indiferent ce a discutat cu Urdăreanu, nu ar fi acceptat o formă de finanţare ilegală.

Ludovic Orban a mai spus că a discutat şi cu mai mulţi reprezentanţi ai mass-media, niciodată însă despre o finanţare ilegală a campaniei.

"În ceea ce priveşte relaţia cu mass-media am avut discuţii telefonice şi întâlniri faţă în faţă cu reprezentanţii mass-media. Cu Cozmin Guşă, Sorin Oancea, cu Mihai Gâdea. În niciuna din discuţiile purtate cu aceştia nu s-a discutat nimic despre finanţare ilegală, nici măcar aluziv. Nu îmi stă în fire să folosesc influenţa dată de funcţia de conducere din cadrul partidului din care fac parte. Sunt în politică din '90 şi din '93 avut destule funcţii de conducere de care nu am abuzat”, a mai arătat deputatul liberal.

Întrebat de judecători de ce a cerut banii cash, Orban a răspuns că nu i-a cerut el, ci a fost întrebat de Tiberiu Urdăreanu dacă vrea banii în numerar şi el a răspuns "Cum altcumva?”.

"Nu ştiam legislaţia nouă, dar pe legea veche nu era ilegal să primeşti bani cash”, a completat Orban.

El a mai precizat că-l ştie pe Urdăreanu de 10 ani, de pe vremea când era viceprimar al Capitalei.

”Niciodată nu avut vreo solicitare ilegală către mine cât am fost ministru sau viceprimar. Firma lui Urdăreanu a avut şi are control în multe domenii. Sunt foarte mulţi specialişti în cadrul firmei. Au expertiză în domeniul traficului. Urdăreanu nu mi-a solicitat să-i rezolv problemele”, a mai arătat demnitarul.

Întrebat de procurorul DNA cum a fost stabilită suma pentru finanţarea campaniei electorale, Orban a precizat că nu a stabilit un cuantum sau o procedură clară de finanţare.

Întrebat dacă a votat nouă lege de finanţare a partidelor politice, deputatul a arătat că "un deputat nu are capacitatea de a citi toate actele normative supuse dezbaterii. Proiectul de lege a fost dezbătut în comisia de cod electoral, comisie din care nu am făcut parte. Chiar dacă am votat legea respectivă, nu am citit-o în amănunt, articol cu articol”, a încheiat Orban.

Deputatul Ludovic Orban a fost trimis în judecată pe 17 mai, fiind acuzat de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, la data de 1 martie, Orban, pe atunci prim-vicepreşedinte al PNL, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care deputatul fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Capitalei.

În 20 martie, când s-a întâlnit cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro în numerar, “nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice”, cerând ca banii să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.

În 11 aprilie, ziua în care a fost pus sub control judiciar, Orban a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. 

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, l-a denunţat pe Ludovic Orban la DNA, apoi l-a înregistrat din proprie iniţiativă şi a dus înregistrările la procurori pentru susţinerea afirmaţiilor sale.

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu este judecat, din decembrie 2015, la Tribunalul Bucureşti, în dosarul în care este acuzat şi primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, pentru fapte de corupţie privind un contract de management al traficului în Iaşi, în valoare de aproape 70 de milioane de lei, atribuit asocierii UTI - SC Information Business Consulting SRL în schimbul a 10 la sută din valoarea contractului.

După ce a fost pus sub acuzare de către procurorii DNA, Tiberiu Urdăreanu a colaborat cu anchetatorii, în speranţa că va primi o pedeapsă mai mică.

Aşa ar fi ajuns Urdăreanu să îl denunţe pe Ludovic Orban, iar pentru a avea dovada acuzaţiilor la adresa deputatului liberal, atunci candidat al PNL la Primăria Capitalei, l-a înregistrat când acesta spunea că ar avea nevoie de 50.000 de euro pentru campania sa electorală, bani care să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, au mai spus sursele citate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.