Treisprezece funcţionari din judeţul Vrancea, dintre care 12 membri ai Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Forestiere, iar un altul membru al grupului de lucru de pe lângă aceeaşi comisie, au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA Galaţi pentru abuz în serviciu, fiind acuzaţi că intenţionat nu ar fi verificat nişte documente prin care o persoană a obţinut ilegal 500 de hectare de pădure, pe care ulterior le-a vândut cu 1,35 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Emilian Diaconu, Liviu Iulian Manolache, Dragoş Valentin Mircea, Costică Florin Murgu şi Laurenţiu Dumitrache, la data faptelor membri ai Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Forestiere Vrancea, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, potrivit unui comunicat de joi al DNA.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată şi Mihaela Păvăloaie, Diana Angela Duşu, Mioara Flenchea, Daniel Bunghez, Valentin Popa, Fănel Lepădatu şi Daniela Olaru, la data faptelor membri ai Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Forestiere Vrancea, pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi Gabi Furtună, la data faptelor consilier juridic în cadrul Serviciului verificarea legalităţii actelor, a aplicării actelor administrative şi contencios administrativ din Instituţia Prefectului judeţului Vrancea şi membru al Grupului de lucru de pe lângă Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Vrancea, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit procurorilor, ”în datele de 22.06.2006 respectiv 18.10.2006, inculpaţii menţionaţi mai sus, cu intenţie, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în sensul că, în contextul reconstituirii dreptului de proprietate asupra unor terenuri, aceştia nu au verificat legalitatea propunerilor înaintate de Comisiile locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din cadrul primăriilor comunelor Străoane, Răcoasa şi Ţifeşti, judeţul Vrancea, în special existenţa actelor doveditoare, pertinenţa, verosimilitatea, autenticitatea şi concludenţa acestora”. 

Drept urmare, prefectul judeţului Vrancea a emis două hotărâri de validare a reconstituirii dreptului de proprietate pentru o pădure de 500 de hectare care ulterior a fost vândută de proprietar cu 1.350.000 lei.

”Acest lucru a fost posibil în condiţiile în care persoana care solicita reconstituirea dreptului de proprietate nu a dovedit calitatea de proprietar expropriat (cererile au fost formulate pentru suprafeţe de pădure diferite, după autori diferiţi şi cu vocaţie succesorală diferită şi nici nu au fost depuse la dosar documente doveditoare ale amplasamentelor suprafeţelor de teren)”, se mai arată în comunicatul DNA.

Direcţia Silvică Vrancea se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 13.834.235 lei (aproximativ 3 milioane euro). 

Procurorii au dispus în cauză instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Diaconu Emilian, Manolache Liviu Iulian, Mircea Dragoş Valentin, Murgu Costică Florin, Dumitrache Laurenţiu, Păvăloaie Mihaela, Duşu Diana Angela, Flenchea Mioara, Popa Valentin, Lepădatu Fănel şi Olaru Daniela.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză şi de a se desfiinţa titlurile de proprietate şi hotărârile prefectului, în vederea restabilirii situaţiei anterioare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.