Deputatul liberal Ludovic Orban a spus, marţi, că toate discuţiile cu şefii unor televiziuni şi publicaţii legate de finanţarea campaniei electorale au fost purtate "în baza cadrului legal". Întrebat despre declaraţiile omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, potrivit cărora cei 50.000 de euro pe care Orban i-ar fi cerut în martie ar fi urmat să ajungă la managerii Sorin Oancea de la B1 TV şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV, deputatul PNL a spus că acesta este o interpretare după o transcriere greşită a înregistrării, şi nu o realitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat, la plecarea de la instanţa supremă, despre declaraţiile potrivit cărora mare parte din cei 50.000 de euro au ajuns la patronii de presă, şi nu la televiziunile B1TV şi Realitatea TV, deputatul Ludovic Orban a susţinut că acesta este o interpretare a procurorului de caz şi a omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu. 

"Este o interpretarea a procurorului şi a domnului Urdăreanu. Nu are rost să intrăm în detalii. Există înregistrările din care se poate trage concluzia. Toate discuţiile mele au fost înregistrate cu mandat. Am avut discuţii cu reprezentanţii mass-media, cu conducătorii unor televiziuni, site-uri de informaţii, publicaţii. Toate au fost în baza cadrului legal. Din discuţiile înregistrate de domnul Urdăreanu nu reiese faptul că ...Sigur, există o transcriere neconformă cu înregistrarea care apare în rechizitoriu. Acolo se transcrie că Sorin, Cosmin mi-au cerut. Nu-i aşa. Eu am spus că o tranşez cu Sorin, cu Cosmin şi cu alţii. Era vorba că televiziunile, prăvăliile, cum m-am exprimat eu, sunt într-o situaţie dificilă şi că folosesc ocazia de campanii pentru a mai obţine bani. Mă refeream la televiziuni, nu la persoane. Transcrierea greşită a înregistrării este foarte importantă”, a arătat deputatul. 

Întrebat dacă s-a gândit să facă un denunţ pentru a-şi uşura situaţia juridică, Ludovic Orban a precizat că nu se gândeşte la asta, pentru că este nevinovat. 

"Sunt nevinovat, nu am săvârşit vreo infracţiune. Am fost un om car întotdeauna am respectat legea, nu am ce să denunţ. Orice campanie electorală are nevoie de bani. Eu nu am personal bani să susţin această campanie şi este firesc să vorbeşti cu unul, cu altul. Nu am luat niciun ban”, a mai spus deputatul liberal, la plecarea de la instanţa supremă.

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, deţinătorul firmei UTI, a declarat, marţi, în faţa instanţei supreme, că cei 50.000 de euro ceruţi în martie de prim-vicepreşedintele PNL, la acea dată, ar fi urmat să ajungă în mică parte la televiziuni, cei mai mulţi fiind solicitaţi, în nume privat, de managerii Sorin Oancea de la B1 TV şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV.

"Pe 1 martie 2016 m-a contactat Ludovic Orban, urmând ca, ulterior, în aceeaşi zi, să ne vedem la domiciliul meu. A stat o oră şi am discutat despre diverse lucruri care se întâmplă la Primăria Bucureşti. Ştia proiectele din oraş. La un moment dat, spre sfârşitul discuţiei, am perceput o cerere de sprijin financiar pentru campania care urma să înceapă. N-am înţeles foarte exact ce doreşte,  nu s-a referit la ceva anume. A rămas ca în două sau trei săptămâni să mi se precizeze în ce ar consta acest ajutor. Am înţeles la acel moment că acel sprijin i-ar fi de trebuinţă în relaţia cu media", a declarat Tiberiu Urdăreanu în instanţă.

Omul de afaceri a explicat cum l-a înregistrat pe Ludovic Orban în timp ce îi cerea bani pentru campania electorală.

El a adăugat că Orban i-a solicitat 50.000 de euro pentru a fi daţi managerilor a două posturi de televiziune.

"A doua întâlnire a avut loc, după mai mullte SMS-uri, la sfârşitul lunii martie. I-am prezentat proiectele pe care le aveam în curs, m-a pus la curent cu situaţia campaniei, sondaje etc. Spre finalul discuţiei, am revenit la acel sprijin care urma să fie precizat. Mi s-a solicitat suma de 50 de mii de euro ca fiind necesară pentru a fi dată managerilor a două posturi de televiziune. Banii ar fi ajuns într-un procent mic la televiziuni, cei mai mulţi ar fi fost solicitaţi de cei doi manageri de televiziuni, în nume privat: Sorin Oancea de la B1 şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV", a spus omul de afaceri în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Urdăreanu a susţinut că i-a spus lui Orban că are probleme în accesarea unor sume cash, aflându-se sub control judiciar.

Tiberiu Urdăreanu a mai susţinut că i-a fost greu să îl refuze pe Orban, gândindu-se că ar putea câştiga alegerile şi, din poziţia de primar, i-ar putea afecta afacerea.

"E greu în principiu să refuzi asemenea solicitări când ştii că există posibilitatea ca persoana respectivă să ajungă într-o poziţie care îţi poate afecta ulterior afacerea. M-am gândit că Orban ar fi putut să câştige alegerile şi să câştige funcţia de primar.  La urmărirea penală am declarat că am avut în vedere funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL a lui Orban, dar ambele ipoteze sunt adevărate. Orban nu m-a ajutat în niciun proiect derulat în calitatea lui de prim-vicepreşedinte al PNL. Nu s-a remis nicio tranşă din banii ceruţi", şi-a încheiat omul de afaceri declaraţia în faţa instanţei.

Următorul termen al procesului a fost fixat în 15 noiembrie, când vor citaţi ca martori Cozmin Guşă şi Sorin Oancea.

Cozmin Guşă declara, în 19 aprilie, după ce a fost audiat la DNA în acest dosar, că le-a spus procurorilor că a avut o singură discuţie cu acesta, în 24 martie, despre campania acestuia la Primăria Capitalei, la care au luat parte alte şase persoane.

“Am dat o declaraţie de martor în care am explicat tot ce am mai spus deja, că noi nici nu am cerut, nici nu ni s-a oferit, nici nu am avut vreo discuţie în sensul acesta şi că singura discuţie a fost în 24 martie, despre campania lui. Am făcut-o la cererea lui, despre şansele lui. Am vorbit despre cum vom colabora, cu toate partidele, respectiv structurile centrale ale partidelor şi departamentul de publicitate al televiziunii, conform legii”, afirma Guşă.

El mai spunea că televiziunea Realitatea nu a cerut, nu a primit şi nu i s-a oferit vreun ban pentru campania lui Orban. "Prezenţa politicienilor nu se face contra cost. Doar producţiile, conform legii, care înseamnă, deplasări, cheltuieli, voi cu camerele, voi cu microfoanele, şoferii şi aşa mai departe, conform legii. Ele au un cost, aceste producţii TV gen mitinguri care vor fi. Am spus că legea este foarte proastă pentru că obligă nişte entităţi private care trăiesc pe bani private, care n-au afaceri cu statul, să presteze pe gratis pentru produsul partidelor numit candidat , care, de multe ori, acest produs este un rebut. Asta nu e în regulă în lege şi probabil că, din exemplul Orban, politicienii se vor gândi că este mai corect aşa şi este în sprijinul economiei de piaţă”, mai susţinea Guşă.

La rândul lui, Sorin Oancea susţinea, tot atunci, că s-a întâlnit cu Ludovic Orban în vinerea dinaintea chemării deputatului liberal la DNA, dar că nu au discutat despre bani, precizând că el crede că este vorba de o răzbunare, în care este trasă şi televiziunea “absolut degeaba”.

“N-am discutat niciun moment despre nicio suma de bani, pentru că legea spune clar că este ilegal să iei bani în campanie. Legea nu-ţi permite. Discuţia a fost în birou, cu mai mulţi oameni”, a mai spus Oancea.

Ludovic Orban a declarat, în 18 octombrie, în faţa instanţei supreme, că nu cunoştea noua lege de finanţare a partidelor politice, chiar dacă a votat-o în Parlament şi că nu ştia că nu avea voie să primească bani în numerar pentru finanţarea campaniei. 

Deputatul mai spunea că a luat legătura cu Urdăreanu doar după desemnarea sa drept candidat la Primărie. Orban a spus că pe 1 martie 2016 a fost chemat de Urdăreanu la el acasă.

Cele mai multe discuţii ar fi vizat administraţia locală, domeniile în care firma UTI era implicată, managementul traficului rutier, "domnul Urdăreanu arătându-mi că sistemul implementat de firma sa nu este funcţional, deoarece nu există un contract de mententanţă şi nu era declarat ca sistem de utilitate publică".

Orban a mai spus că Urdăreanu ar fi interpretat sprijinul ca pe o finanţare: "Mi-a cerut să-i dau un ordin de mărime. Discuţiile aveau loc spre finalul întâlnirii, în holul casei acestuia, când eu eram pe picior de plecare".

Subiectul ar fi fost redeschis pe 20 martie, tot de Urdăreanu, în cadrul unei a doua întâlniri. Orban a spus că la acea dată nu avea constituită echipa de campanie, în special mandatarul financiar de campanie, purtătorul de cuvânt şi şeful de campanie.

"După discuţiile cu domnul Urdăreanu nu am luat niciun ban, deşi domnul Urdăreanu a făcut demersuri pentru a ne întâlni. El a motivat întâlnirea pentru a-mi aduce la cunoştinţă nişte informaţii, cum că aş fi urmat a fi schimbat din funcţia de candidat al PNL la Primăria Capitalei", a precizat Orban.

El a mai arătat că, indiferent ce a discutat cu Urdăreanu, nu ar fi acceptat o formă de finanţare ilegală.

Întrebat de judecători de ce a cerut banii cash, Orban a răspuns că nu i-a cerut el, ci a fost întrebat de Tiberiu Urdăreanu dacă vrea banii în numerar şi el a răspuns "Cum altcumva?”.

"Nu ştiam legislaţia nouă, dar pe legea veche nu era ilegal să primeşti bani cash”, a completat Orban.

Deputatul Ludovic Orban a fost trimis în judecată pe 17 mai, fiind acuzat de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, la data de 1 martie, Orban, pe atunci prim-vicepreşedinte al PNL, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care deputatul fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Capitalei.

În 20 martie, când s-a întâlnit cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro în numerar, “nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice”, cerând ca banii să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.

În 11 aprilie, ziua în care a fost pus sub control judiciar, Orban a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. 

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, l-a denunţat pe Ludovic Orban la DNA, apoi l-a înregistrat din proprie iniţiativă şi a dus înregistrările la procurori pentru susţinerea afirmaţiilor sale.

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu este judecat, din decembrie 2015, la Tribunalul Bucureşti, în dosarul în care este acuzat şi primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, pentru fapte de corupţie privind un contract de management al traficului în Iaşi, în valoare de aproape 70 de milioane de lei, atribuit asocierii UTI - SC Information Business Consulting SRL în schimbul a 10 la sută din valoarea contractului.

După ce a fost pus sub acuzare de către procurorii DNA, Tiberiu Urdăreanu a colaborat cu anchetatorii, în speranţa că va primi o pedeapsă mai mică.

Aşa ar fi ajuns Urdăreanu să îl denunţe pe Ludovic Orban, iar pentru a avea dovada acuzaţiilor la adresa deputatului liberal, atunci candidat al PNL la Primăria Capitalei, l-a înregistrat când acesta spunea că ar avea nevoie de 50.000 de euro pentru campania sa electorală, bani care să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, au mai spus sursele citate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.