Tribunalul Prahova a decis, la finalul anului trecut, că fosta judecătoare Elena Rovenţa, pe care a mituit-o omul de afaceri Dan Adamescu, poate fi liberată condiţionat după ce a executat o treime din pedeapsă, având în vedere că are 65 de ani, este pensionară şi a participat la programe de reeducare, fiind recompensată de două ori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din motivarea deciziei de liberare rezultă că apărătorii fostei judecătoare au arătat în faţa instanţei că, la 65 de ani, Rovenţa are o sănătate precară şi a făcut eforturi pentru a participa la cât mai multe programe de reeducare.

"În acest moment, aşa cum reiese din dosarul medical, are o stare de sănătate precară, a făcut  eforturi pentru a participa la cât mai multe programe de reeducare şi activităţi în cadrul penitenciarului, având numai calificative foarte bune. Aşa cum rezultă din procesul verbal al Comisiei, nu a fost sancţionată niciodată, a desfăşurat numeroase activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, de instruire şcolară şi formare profesională, fiind recompensată de două ori”, se arată în documentul instanţei.

După calculele judecătorilor, fosta lor colegă a executat 551 de zile de arest preventiv şi închisoare din pedeapsa de patru ani şi şase luni primită pentru luare de mită în 2015.

"Din caracterizarea aflată la dosarul cauzei rezultă că persoana condamnată nu a fost sancţionată disciplinar şi a participat la programe educaţionale conform celor recomandate în Planul Individualizat de Evaluare şi Intervenţie Educativă şi Terapeutică”, se mai arată în motivare.

După analiza acestor date, Tribunalul Prahova a considerat că în cauză au fost îndeplinite toate condiţiile prevăzute de lege pentru ca Elena Rovenţa să poată fi liberată condiţionat, "atât prin executarea fracţiei prevăzută de lege, cât şi prin existenţa unor dovezi temeinice de îndreptare de care aceasta a dat dovadă pe parcursul executării pedepsei”, se mai arată în documentul instanţei.

În noiembrie 2016, Judecătoria Ploieşti a respins cererea fostei judecătoare de a fi liberată condiţionat din Penitenciarul Târgşor şi a stabilit ca ea să revină cu o nouă solicitare peste şase luni.

Tribunalul Prahova a desfiinţat, însă, decizia şi pe 19 decembrie 2016 a decis punerea în libertate a Elenei Rovenţa.

Potrivit DNA, fosta judecătoare de la Tribunalul Bucureşti a primit, în cursul lunii decembrie 2013, de la Dan Grigore Adamescu şi de la o altă persoană, prin intermediul inculpatei Monica Angela Borza, suma de 23.000 lei (echivalentul a 5.000 euro), pentru a pronunţa, în două dosare, hotărâri favorabile societăţilor coordonate omului de afaceri.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv, în mai 2016, pe omul de afaceri Dan Adamescu la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, în acest dosar de corupţie.

Omul de afaceri Iosif Armaş, fost deputat PSD, a fost şi el condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare.

Mircea Moldovan, unul dintre judecătorii mituiţi de omul de afaceri Dan Adamescu, a primit pedeapsa cea mai grea din dosar, respectiv 12 ani şi două luni închisoare.

Alţi trei foşti judecători de la Tribunalul Bucureşti au primit pedepse cu executare: Ion Stanciu -  trei ani şi patru luni de închisoare; Elena Rovenţa - patru ani şi şase luni de închisoare; Ciprian Sorin Viziru - patru ani şi şase luni de închisoare.

Omul de afaceri Dan Adamescu a murit pe 24 ianuarie, la 68 de ani.  El era internat, sub pază, într-un spital privat.

Adamescu deţinea mai multe afaceri, printre care Astra Asigurări şi Medien Holding, trustul care include ziarul România Liberă. De asemenea, era proprietarul hotelului Intercontinental din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.