Omul de afaceri Ioan Niculae a fost audiat, miercuri, timp de aproximativ două ore şi jumătate la DNA, în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar, iar la plecare s-a urcat, din greşeală, în altă maşină decât cea cu care venise. Imediat după ce şi-a dat seama că a fost o confuzie, a coborât, a revenit în faţa DNA şi de acolo s-a urcat în maşina cu care venise la DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patronul Interagro, Ioan Niculae, plecat de la Direcţia Naţională Anticorupţie în jurul orei 12.30, el refuzând să spună ce l-au întrebat procurorii despre cele cinci cărţi scrise de el în penitenciar în aproape cinci luni.

Întrebat cum a scris cărţile în penitenciar, Ioan Niculae a spus: "Cu creionul... Cu pixul...".

Niculae a traversat apoi strada şi s-a urcat într-o maşină staţionată în faţa sediului DNA, care semnăna cu cea cu care venise. După ce şi-a dat seama că nu este maşină care trebuia să îl aştepte, a coborât şi a revenit în faţa DNA, unde la scurt timp a venit şi autoturismul cu care trebuia să plece.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au audiat pe Ioan Niculae, în calitate de martor, în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar, ancheta vizând profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor pentru care au primit reducerea pedepselor, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

Ioan Niculae a fost eliberat condiţionat în 15 iulie, după ce a executat un an şi trei luni din pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare primită în dosarul "Mită la PSD”.

Cât a stat în detenţie, Ioan Niculae a scris cinci cărţi - "Bioetanolul, combustibilul viitorului", "Biodieselul motorina ecologică", "Valorificarea energetică a biomasei", "Orientări moderne în producţia vegetală", "Tehnologii moderne de producere a utilizare a alcoolului metilic" -, în aproape cinci luni după ce a fost încarcerat.

Ancheta în acest caz a fost începută în ianuarie, după ce DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului, respectiv pentru ajutorul dat unor condamnaţi. Anchetatorii susţin că fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat.

Conform Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se considerau 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

“Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele aplicate de instanţe să se considere ca executate”, susţin procurorii DNA.

Din datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani, printre aceştia fiind George Becali, George Copos, Mihai Stoica, Cătălin Voicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu şi Ioan Niculae. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.