Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, întrebat despre decizia Curţii de Apel Alba-Iulia de anulare a unei pedepse pentru abuz în serviciu, că dacă OUG 13 nu era abrogată, nu se ajungea la o astfel de situaţie. Dragnea a precizat că decizia instanţei de la Alba-Iulia a arătat că Guvernul a avut dreptate când a spus că trebuie aduse modificări codurilor penale pentru a nu se ajunge la practică neunitară în instanţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă va invoca în procesul său decizii ale Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu, aşa cum s-a întâmplat în dosarul de la Curtea de Apel Alba-Iulia, Dragnea a spus că nu vrea să facă referire în acest context la dosarul său, pentru că vrea să se ajungă la adevăr.

"Dacă aţi adus în discuţie decizia definitivă a instanţei de la Alba-Iulia, nu vreau să fac referire la procesul meu. Pentru că am spus că eu vreau să merg cu acest proces în speranţa că măcar la acest proces, măcar în această clădire, vom ajunge la adevăr. Dar decizia instanţei de la Alba-Iulia a arătat încă o dată că Guvernul a avut dreptate. Guvernul a spus, în toată perioada de după adoptarea ordonanţei respective, că principala motivaţie o reprezintă motivaţia de a nu se ajunge la practică neunitară în instanţe, de a nu exista situaţia care din păcate s-a întâmplat sau din fericire, în care o instanţă a considerat că Constituţia trebuie respectată şi trecând termenul de 45 de zile după ce un articol a fost criticat de CCR, a considerat că nu mai produce efecte juridice”, a precizat Dragnea.

Preşedintele PSD a întrebat ce explicaţii ar putea da, după această decizie a instanţei de la Alba-Iulia, preşedinte Klaus Iohannis, procurorul general, DNA şi Consiliul Superior al Magistraturuii.

"Dacă Ordonanţa 13 nu era abrogată, nu apăreau astfel de decizii. Ce o să se întâmple acum? O să fie criticaţi judecătorii din acel complet?”, a arătat Dragnea.

El a precizat că "încet-încet adevărul iese la iveală", pentru că după decizia Curţii Constituţionale de anul trecut, în continuare fiecare instanţă poate decide similar celei de la Curtea de Apel Alba-Iulia.

"Curtea Constituţională a spus că Guvernul a acţionat legal, Curtea de la Alba-Iulia a decis, practic, să dezincrimineze abuzul în serviciu, ieşind din închisoare un cetăţean român, deci suntem în situaţia în care, dacă acea ordonanţă nu ar fi fost abrogată, nu apăreau asemenea decizii. Şi în continuare, fiecare instanţă va decide. Poate legea este egală pentru toţi”, a mai spus Dragnea.

În ceea ce priveşte proiectul de lege pentru aprobarea OUG 14 care abrogă Ordonanţa de Urgenţă nr. 13, Dragnea a spus că decizia politică a fost deja anunţată atât de el, cât şi de Călin Popescu Tăriceanu, ca aceasta să fie adoptată în regim de urgenţă.

"Din câte reţin eu, astăzi, în plen, la Senat, va fi aprobată această lege de aprobare a Ordonanţei 14, care abrogă Ordonanţa 13. În Cameră vom proceda la fel: cum ajunge la noi, în cel mai scurt timp, în Camera Deputaţilor legea de aprobare a Ordonanţei 14 va fi aprobată, aşa cum a solicitat toată lumea. În schimb, problema vidului legislativ rămâne”, a mai spus Dragnea.

Curtea de Apel Alba Iulia a emis prima decizie în care constată dezincriminarea unor prevederi ale infracţiunii de abuz în serviciu şi a stabilit încetarea executării pedepsei de trei ani de închisoare cu suspendare dată în cazul fostului secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara Dan Daniel, acuzat că ar fi intervenit într-un concurs organizat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Instanţa şi-ar fi putut baza decizia pe hotărârea Curţii Constituţionale din 15 iunie 2016, care menţinea abuzul în serviciu, dar dădea o altă interpretare sintagmei "îndeplineşte în mod defectuos".

În 15 iunie 2016, Curtea Constituţională stabilea că dispoziţiile articolului 297 alineatul 1 din Codul penal privind abuzul în serviciu sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma “îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege “îndeplineşte prin încălcarea legii”.

Modificări ale articolului 297 alin. 1 privind abuzul în serviciu au fost aduse şi prin OUG 13, însă acestea nu s-au limitat doar la decizia CCR din iunie 2016, ci au adus mai multe completări. Ordonanţa 13 adoptată în 31 ianuarie de Guvern a fost anrogată cinci zile mai târziu printr-o altă Ordonanţă de Urgenţă, astfel că acele moodificări şi completări nu sunt, în prezent, în vigoare.

OUG 13 a fost contestată de societatea civilă, de către magistraţşi şi de unii politicieni, care au susţinut că fapta este dezincriminată în interesul unor politicieni cercetaţi sau judecaţi pentru abuz în serviciu.

OUG 13 a fost abrogată în urma protestelor masive de stradă din toată ţara, începute chiar în seara adoptării ordonanţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.