Patronii Realitatea TV şi B1 TV, Cozmin Guşă şi Sorin Oancea, au fost audiaţi marţi la instanţa supremă, în calitate de martor, în dosarul lui Ludovic Orban, ei declarând că nu au discutat la întâlnirile cu Orban despre bani pentru apariţii în emisiuni în campania electorală pentru alegerile locale. Oancea a spus că intenţionează să îl dea în judecată pe Tiberiu Urdăreanu pentru declaraţia potrivit căreia o parte din cei 50.000 de euro ceruţi de Orban ar fi urmat să ajungă la el, şi nu la televiziunea B1. Guşă a spus că declaraţiile lui Urdăreanu sunt "nişte prostii”, iar acesta este "un om de afaceri disperat, dispus la orice”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au continuat marţi audierile în dosarul în care fostul prim-vicepreşedinte al PNL Ludovic Orban este acuzat că i-a cerut omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu 50.000 de euro pentru a-şi susţine campania electorală la alegerile pentru Primăria Capitalei.

Audiat în calitate de martor, Cozmin Guşă, unul dintre acţionarii principali ai Realitatea Media, le-a spus judecătorilor că îşi menţine declaraţia de martor dată la Direcţia Naţională Anticorupţie în acest dosar şi a precizat că Ludovic Orban l-a contactat telefonic, în primăvara acestui an, după o perioada lungă în care nu au comunicat.

„M-a căutat în calitatea de candidat al unui partid politic şi ţinând cont de calitatea mea de consultant politic şi chiar mi-a cerut păreri şi sfaturi legate de evoluţia publică a acestuia. M-a şi rugat să ne întâlnim. Nu a fost posibil imediat, datorită programului meu. La o luna, ne-am întâlnit, pe 24 martie, în salonul unui hotel unde eram cu mai mulţi prieteni. Temele care ne interesau pe mine şi pe Rareş Bogdan erau legate de mersul campaniei electorale,  susţinerea sau nesusţinerea domnului Orban de către partidul din care făcea parte şi modalităţile de colaborare pe durata campaniei. I-am zis lui Orban că am avut o discuţie în urmă cu două săptămâni cu copreşedintele partidului său, Vasile Blaga, discuţie în care am hotărât ca, la momentul începerii campaniei, procedurile de colaborare între Realitatea TV şi PNL să fie discutate de către secretarul general al partidului, Ilie Bolojan şi un reprezentant legal al trustului, pe care urma să-l desemnez”, a spus Guşă în faţa instanţei.

El a precizat că nu a discutat despre sume de bani şi că nu ştia că Ludovic Orban s-a întâlnit cu Tiberiu Urdăreanu. Guşă a menţionat că nici nu ştia ce funcţie avea Orban în PNL la momentul la care a anunţat că va candida pentru Primăria Capitalei.

Sorin Oancea, acţionarar la B1 TV, a arătat în declaraţia de martor dată în faţa instanţei că Ludovic Orban l-a contactat imediat după momentul în care a fost nominalizat candidat al PNL pentru Primăria Capitalei.

„Ludovic Orban m-a sunat şi mi-a solicitat să ne întâlnim pentru o discuţie. Ne-am văzut la mine în birou, cel târziu a două seară. Am discutat chestiuni politice legate de campania electorală. Mi-a zis că el contează pe sprijinul nostru. Nu s-a făcut nicio clipă vorbire despre pretenţii financiare pentru promovarea sa. Campania la locale este gratuită prin lege, nu putea fi vreo discuţie pe bani. Ştiam că Orban face parte din conducerea PNL şi că este candidatul PNL la funcţia de primar în Bucureşti. Chiar dacă campania era gratuită, înainte de declanşarea acesteia trebuiau purtate nişte discuţii administrative, pe care am încercat să le port cu conducerea partidului, respectiv Blaga, Predoiu şi Gorghiu. Recomandările acestora au fost în sensul de a lua legătură cu Orban Ludovic”, le-a spus Oancea judecătorilor.

El a precizat că, la ultima întâlnire, Orban a venit la el la fără să îl anunţe. „Nu eram acolo, i-am transmis să mă aştepte, dacă doreşte, 30 minute. Atunci, colegii de la comercial şi de la site-ul b1tv.ro s-au întâlnit cu el şi i-au prezentat oferta de publicitate pe online”, a mai spus Oancea.

Instanţa a stabilit ca următorul termen în dosarul lui Orban să fie în 13 decembrie, când va fi audiat un alt martor, Antonel Tănase, care a fost mandatar financiar al PNL.

La ieşirea din sala de judecata, Sorin Oancea a arată că, cel mai probabil, îi va da în judecată pe Tiberiu Urdăreanu şi Ludovic Orban, pentru afirmaţia făcută la termenul trecut potrivit căreia ar fi urmat să încaseze bani în interes personal contra promovării candidatului PNL la Primăria Capitalei.

„Lăsaţi-mă să văd dacă o declaraţie făcută în sala de judecată potrivit căreia aş fi cerut bani în nume personal şi nu pentru televiziunea B1TV, în cadrul oficial al campaniei electorale, a fost opinia domnului Urdăreanu sau a fost o declaraţie făcută de domnul Orban. În funcţie de ceea ce o să aflu din dosar, o să-i dau în judecată, ori pe amândoi, ori pe fiecare dintre ei. Nu mi se pare în regulă să te joci cu asfel de afirmaţii, mai ales oameni cu poziţiile lor: unul vicepreşedinte al PNL, celălalt om de afaceri important, cu multiple contracte cu statul. Se pare că dosarele pe care le are domnul Urdăreanu l-au determinat să facă nişte declaraţii pentru care va răspunde”, a spus Oancea. 

Sorin Oancea s-a arătat convins că audierea sa în instanţă este un act de intimidare a postului de televiziune pe care-l patronează.

„Faptul că eu am fost băgat în acest dosar pentru simplul fapt că m-am întâlnit cu Ludovic Orban, mie mi se pare că este un act de intimidare asupra B1 TV, pentru că, ceea ce nu se ştie deocamdată, este că am avut mandat de supraveghere 30 de zile, supraveghere ambientală, supraveghere telefonică. Bănuiesc că dacă ar fi fost acolo cel mai mic element că s-ar fi discutat ceva nepotrivit sau ilegal, n-aş fi avut calitatea de martor. Or, să rămâi în dosar cu calitatea de martor şi să se dea pe surse că banii ar fi fost mai mult pentru mine personal şi mai puţin pentru televiziune, să te trezeşti apoi cu reacţia unor colegi cum este Mircea Marian în care spune că el muncea gratis la B1 TV, iar eu luam şpagă, este destul de neplăcut şi pentru asta cineva trebuie să răspundă, evident. Rămâne de văzut dacă domnul Urdăreanu a inventat acesta formulă sau dacă i-a spus-o Ludovic Orban. Aici ne vom lămuri foarte curând”, a mai spus Oancea. 

Cozmin Guşă a spus că declaraţiile făcute de Urdăreanu la termenul trecut din dosarul lui Orban sunt „nişte prostii”.

„Trist, într-un fel, faţă de cei doi protagonişti, trist pentru nivelul relaţiilor interumane la care s-a ajuns între doi oameni care se cunosc, trist pentru că niciodată nu am vorbit cu Orban despre Urdăreanu şi cu Urdăreanu despre Orban, niciodată nu am vorbit despre bani de campanie. Faptul că două instituţii media, Realitatea TV si B1, plus alte posibile instituţii media sunt purtate mediatic în acest sens negativ este un lucru care nu-mi face plăcere şi chiar m-a deranjat. Un om de afaceri disperat, dispus la orice. De partea cealaltă, un om politic părăsit de colegi în campanie, scos din campanie prin procedura asta ... Asta este povestea procesului”, a arată Cozmin Guşă, înainte de începerea procesului.

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, deţinătorul firmei UTI, a declarat, la începutul lunii noiembrie, în faţa instanţei supreme, că cei 50.000 de euro pe care i-a cerut Ludovic Orban în martie ar fi urmat să ajungă în mică parte la televiziuni, cei mai mulţi fiind solicitaţi, în nume privat, de Sorin Oancea de la B1 TV şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV.

Ludovic Orban a spus atunci că toate discuţiile cu şefii unor televiziuni şi publicaţii legate de finanţarea campaniei electorale au fost purtate "în baza cadrului legal". Orban a precizat că declaraţia dată de Urdăreanu în instanţă, potrivit căreia  mare parte din cei 50.000 de euro ar fi urmat să ajungă la patronii de presă, şi nu la televiziunile B1TV şi Realitatea TV, este o interpretare, şi nu o realitate.

Deputatul Ludovic Orban a fost trimis în judecată pe 17 mai, fiind acuzat de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, la data de 1 martie, Orban, pe atunci prim-vicepreşedinte al PNL, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care deputatul fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Capitalei.

În 20 martie, când s-a întâlnit cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro în numerar, “nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice”, cerând ca banii să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.

În 11 aprilie, ziua în care a fost pus sub control judiciar, Orban a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. 

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, l-a denunţat pe Ludovic Orban la DNA, apoi l-a înregistrat din proprie iniţiativă şi a dus înregistrările la procurori pentru susţinerea afirmaţiilor sale.

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu este judecat, din decembrie 2015, la Tribunalul Bucureşti, în dosarul în care este acuzat şi primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, pentru fapte de corupţie privind un contract de management al traficului în Iaşi, în valoare de aproape 70 de milioane de lei, atribuit asocierii UTI - SC Information Business Consulting SRL în schimbul a 10 la sută din valoarea contractului.

După ce a fost pus sub acuzare de către procurorii DNA, Tiberiu Urdăreanu a colaborat cu anchetatorii, în speranţa că va primi o pedeapsă mai mică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.