Consiliul Baroului Bucureşti a amânat marţi, pentru 31 august, luarea unei decizii privind excluderea lui Victor Ponta din Barou, au declarat pentru News.ro reprezentanţi ai organizaţiei profesionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit surselor citate, la şedinţa Consiliului Baroului Bucureşti din 31 august vor fi invitaţi atât Victor Ponta, cât şi Monica Macovei, care a solicitat excluderea acestuia din Baroul, însă aceştia pot da sau nu curs invitaţiei.

Baroul Bucureşti este pentru prima dată în faţa unei cereri de excludere din Barou a unei persoane care şi-a pierdut titlul de doctor în drept, în baza căruia a intrat în Baroul Bucureşti fără concurs.

La şedinţa Consiliului Baroului Bucureşti din 31 august ar putea fi luată o decizie în cazul lui Victor Ponta, care va putea fi însă contestată. 

Consiliul Baroului Bucureşti a luat marţi în discuţie cererea formulată de Monica Macovei de excluderea din avocatură a lui Victor Ponta, după ce fostului premier i-a fost retras titlul de doctor din cauză că a plagiat.

Surse din Baroul Bucureşti declarau pentru News.ro, înainte de începerea discuţiilor, că o decizie în cazul lui Ponta ar putea fi amânată, în contextul în care fostul premier este aşteptat să transmită avocaţilor-consilieri un punct de vedere cu privire la documentul Monicăi Macovei.

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucureşti a fost depusă de Monica Macovei, care declara că fostul premier Victor Ponta nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diploma de doctor în Drept, fără să dea examen. 

”Domnule decan, vă solicit excluderea imediată din Baroul Bucureşti a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de «doctor în drept». Titlul de doctor i-a fost retras de Ministrul Educaţiei, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat”, arată Macovei în scrisoarea deschisă trimisă decanului Baroului Bucureşti.

Ea precizează că, potrivit informaţiilor furnizate chiar de Baroul Bucureşti, “primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispoziţiilor articolului 16, alineatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluţionării cererii de primire”. Art. 16, alineatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede că ”la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen, titularul diplomei de doctor în drept”.

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, în 1 august, Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie, prin care s-a confirmat că teza de doctorat semnată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în Drept, în baza articolului 170 din Legea Educaţiei nr. 1/2011.

Ulterior, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor în drept acordat de Universitatea Bucureşti în 15 decembrie 2003.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.