Judecătoarea Camelia Bogdan, care a dat condamnările din dosarul ICA, a declarat, pentru News.ro, că va contesta la Completul de cinci judecători al instanţei supreme decizia CSM de excludere a ei din magistratură, arătând că i s-a făcut o mare nedreptate, iar sancţiunea este vădit disproporţionată în raport cu aspectele care au fost verificate de Inspecţia Judiciară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Camelia Bogdan a spus că va solicita în instanţă şi daune pentru perioada în care este exclusă din magistratură, pentru că trebuie să recupereze salariul pe care nu îl va mai încasa după această decizie.

Judecătoarea de la Curtea de Apel Bucureşti a afirmat că sancţiunea dispusă la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)este vădit disproporţionată în raport cu aspectele verificate de Inspecţia Judiciară. Camelia Bogdan a precizat că, probabil, s-a dorit excluderea ei din magistratură pentru că cerea prea mult de la procurori în probarea faptelor din dosarele pe care le judeca.

În ce priveşte acuzaţia de incompatibilitate, Camelia Bogdan a arătat că a predat în cadrul unui seminar în care nu a fost selectată de Ministerul Agriculturii, ci de o societate care se ocupa de selecţia pentru organizarea de cursuri destinate funcţionarilor din instituţii aflate în subordinea acestui minister, iar remuneraţia primită a fost pentru prestaţia ei ca lector, în niciun caz nefiind vorba de o sumă de bani de la vreo parte din dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.

Camelia Bogdan a mai spus că, anterior participării sale la acel program, a solicitat Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) verificarea vreunei posibile incompatibilităţi între calitatea ei de magistrat şi cea de lector, ANI comunicându-i că predarea în cadrul acelui seminar "nu este de natură să genereze situaţie de incompatibilitate”.

Ea a precizat că ANI i-a mai comunicat, într-un răspuns transmis în urmă cu aproape un an, că „nici Inspecţia Judiciară şi nici altă instituţie din sfera celor care coordonează exercitarea profesiei de magistrat nu poate stabili în mod individual că un anumit magistrat s-a aflat/se află sau nu în stare de incompatibilitate sau de conflict de interese de natură administrativă, întrucât aceasta nu reprezintă o atribuţie a sa, încălcându-se sfera de competenţă a Agenţiei Naţionale de Integritate, cu atât mai mult cu cât, în stabilirea unui asemenea incident juridic, ANI demarează procedura legală specifică, care se finalizează cu un raport de evaluare, procedură ce reprezintă exclusiv atribuţia acestei instituţii”.

Mai mult, Camelia Bogdan a precizat că cercetarea ei de către Inspecţia Judiciară pentru incompatibilitate a început la doi ani după ce fapta s-a prescris.

Ea a precizat că inspectorul de caz de la Inspecţia Judiciară a decis, după verificări, clasarea pe motiv că nu există p abatere disciplinară, dar, ulterior, şeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, a decis să sesizeze Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM cu propunerea de excludere din magistratură.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis, miercuri, exluderea din magistratură a Cameliei Bogdan, pentru încălcarea articolul 99 litera b) din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv pentru "încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii".

Decizia poate fi atacată cu recurs de Camelia Bogdan în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În analiza sesizării a fost admisă cererea de intervenţie formulată de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) şi de Grupul de Investigaţii Politice (GIP).

Pe 8 august 2014, un complet de la Curtea de Apel Bucureşti din care a făcut parte şi Camelia Bogdan  i-a condamnat definitiv în dosarul ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de închisoare, pe fostul director al ADS Corneliu Popa tot la opt ani de închisoare şi pe fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare.

Instanţa a dispus atunci şi confiscarea a 60 de milioane de euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii. 

Inspecţia Judiciară s-a sesizat, din oficiu, în cazul dosarului Institutului de Cercetări Alimentare, după ce televiziunile controlate de Dan Voiculescu, condamnat în cauză, au susţinut că judecătoarea Camelia Bogdan este incompatibilă deoarece a participat şi predat la un seminar organizat de o asociaţie care era finanţată de Ministerul Agriculturii, parte vătămată în dosarul ICA.

Pe 16 aprilie 2016, inspectorii care au analizat cazul Cameliei Bogdan au decis să respingă sesizarea şi au arătat că nu există nicio abatere disciplinară din partea judecătoarei.

Decizia a fost însă infirmată de Lucian Netejoru, inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, care a decis, din proprie iniţiativă, să transmită sesizarea la Secţia pentru judecători a CSM. În argumentaţia sa, Netejoru arăta că judecătoarea Camelia Bogdan ar fi încălcat articolul 99 din legea magistraţilor, articol potrivit căruia constituie abatere disciplinară încălcarea prevederilor legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii.

Televiziunile controlate de Dan Voiculescu au susţinut că judecătoarea Camelia Bogdan nu putea judeca dosarul ICA şi să predea unor angajaţi APIA în acelaşi timp.

Camelia Bogdan a depus la CSM o cerere de apărare a reputaţiei profesionale în urma acelor emisiuni, însă solicitarea i-a fost respinsă anul trecut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.