Fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi omul de afaceri Mihai Rotaru au venit joi la DNA, surse judiciare declarând că aceştia au fost citaţi pentru a fi audiaţi în dosare în care se fac cercetări pentru despăgubiri date de Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ana Maria Topoliceanu şi Mihai Rotaru nu au vrut să spună, la intarea în sedul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în ce dosar au fost citaţi de procurori.

În 25 octombrie 2016 a fost audiat la DNA şi fostul deputat Ioan Oltean, el spunând atunci că a dat declaraţii în calitate de martor într-un dosar, fără a preciza ce fapte sunt anchetate şi ce persoane sunt vizate în această cauză.

În 28 iulie 2016, foştii deputaţi Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, în dosarul despăgubirii omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, de către ANRP pentru un teren supraevaluat cu aproape 100 de milioane de lei.

După trimiterea dosarului în judecată, procurorii au continuat cercetările în cazul lui Ioan Oltean şi Mihai Rotaru, într-o nouă cauză în care sunt suspectaţi de trafic de influenţă şi, respectiv, cumpărare de influenţă. Procurorii au arătat că noul dosar s-a format deoarece nu a fost posibilă finalizarea urmăririi penale, având în vedere comisiile rogatorii dispuse în cauză şi imposibilitatea de administrare a tuturor probelor.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că în acest dosar se verifică dacă Ioan Oltean a primit 600.000 de euro, într-o biserică, aşa cum a arătat un martor din dosar, şi care a fost traseul acestor bani.

Procurorii au arătat în rechizitoriul dosarului lui Ioan Olteanu că, în 27 noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumpărat cu 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren 61.857 mp, în municipiul Piteşti. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce, timp de opt ani, nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, au arătat anchetatorii.

După doar câteva luni, la 17 iunie 2010, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Gabor Attila Marko, membri în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, au aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

Terenul în cauză a fost supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu 98.780.835 lei (de 10 ori faţă de preţul real), sumă cu care Ministerul Finanţelor Publice a comunicat că se constituie parte civilă.

În dosarul rămas în cercetare la DNA, există un denunţ făcut de Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, care spune că, în 2010, Oltean ar fi primit 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, prin şoferul omului de afaceri. Alexandrescu le-ar fi spus procurorilor că, în perioada dinaintea Paştelui 2010, în curtea bisericii din Chitila, Ioan Oltean a primit “un sac mare de bani de la şoferul lui Rotaru Mihai”.

Alexandrescu ar fi făcut denunţul când era în penitenciar şi executa o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare pentru fapte de corupţie legate de despăgubiri de la ANRP, în iunie 2015 fiind eliberat condiţionat.

Legat de acest denunţ, Ioan Oltean spunea că nu îl cunoaşte pe fostul preot, că nu a fost niciodată la biserica din Chitila, iar declaraţiile acestuia sunt contradictorii şi nu sunt confirmate de nicio altă probă.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.