Instanţa supremă va da miercuri decizia definitivă în dosarul în care fostul europarlamentar Adrian Severin este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce, în perioada decembrie 2010 - martie 2011, ar fi acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la "Sunday Times" de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. DNA vrea ca Adrian Severin să fie condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare, la care să se adauge un spor de pedeapsă, în timp ce Adrian Severin cere să fie achitat sau să primească cel mult o pedeapsă cu suspendare, susţinând că procesul său este unul politic, declanşat pe baza "unei farse jurnalistice străine”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul europarlamentar a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 11 septembrie 2013, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar în 23 februarie 2016 a fost condamnat, de un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare.

Decizia a fost contestată de Adrian Severin şi de procurori la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care a început judecarea în 12 septembrie şi după trei termene, în 14 noiembrie, a finalizat dezbaterile şi a anunţat că va pronunţa o decizie definitivă în această cauză în 16 noiembrie.

Procurorii DNA au cerut, la ultimul termen al procesului, ca Adrian Severin să fie condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare, la care să se adauge un spor de pedeapsă, având în vedere pregătirea juridică a fostului europarlamentar. Totodată, procurorul a solicitat ca lui Severin să îi fie interzise unele drepturi, pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei.

Avocaţii lui Adrian Severin au solicitat achitarea clientului lor, iar în cazul în care acesta ar fi, totuşi, condamnat, au cerut ca pedeapsa să fie cu suspendare, având în vedere că Severin ar suferi de o boală incurabilă, în acest sens fiind depus la dosar şi un certificat de sănătate eliberat de o clinică din Viena.

În ultimul cuvânt, Adrian Severin a spus că nu poate fi decât exasperat la auzul afirmaţiei că ar fi acceptat bani pentru a depune amendamente în Parlamentul European. El a adăugat că procesul său este unul politic şi că nu poate recunoaşte că România a trimis în cele mai înalte funcţii un hoţ.

Fostul europarlamentar a scris pe pagina sa de Facebook, înaintea judecării ultimului termen din dosarul său, că în curând "se va consuma farsa judiciară românească” declanşată pe baza unei farse jurnalistice străine, susţinând că nu îi este frică de cruce, iar atât timp cât suferinţa îl priveşte doar pe el, le poate acorda "iertare călăilor în robă”.

"Curând se ca consuma farsa judiciară românească declanşată pe baza unei farse jurnalistice străine, fără a mi se îngădui o singură probă în apărare. Nu îmi este frică de cruce, suferinţa purifică şi înalţă. Atât cât această suferinţă mă priveşte doar pe mine, le pot acorda iertare călăilor în robă. Fără voia lor fac parte deja din istoria României, iar părticica aceasta de istorie ei vor să o întineze”, a arătat Adrian Severin în mesajul video postat pe pagina sa de Facebook înaintea condamnării sale definitive.

La momentul investigaţiei jurnalistice, trei europarlamentari - Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler şi fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser - ar fi acceptat "să-şi vândă serviciile" unor jurnalişti ai ziarului "The Sunday Times", care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby.

Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul "ajutorului" pentru adoptarea unor amendamente.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.