Preşedintele Volodimir Zelenski, despre care se speculează că şi-ar putea face apariţia, joi, la Chişinău, pentru a participa la summitul Comunităţii Politice Europene, s-a adresat miercuri seara compatrioţilor de la Odesa, anunţând că a făcut aici o vizită de lucru şi că a vorbit despre întărirea apărării acestui port cheie de la Marea Neagră, care a fost vizat în această săptămână de un atac semnificativ al Rusiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„La Odesa, am avut o întâlnire specială şi îndelungată cu privire la situaţia socială şi de securitate din regiune. Cu conducerea regiunii, armata şi forţele de ordine. Regiunea este o prioritate din toate punctele de vedere. Regiunea Odesa este una dintre bazele securităţii pentru întregul nostru sud şi, prin urmare, pentru ţară”, a declarat Zelenski.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a obţinut rezultate foarte importante în regiunea Odesa în ceea ce priveşte combaterea sabotorilor ruşi”, a menţionat Volodimir Zelenski. „Generalul Moskalov a prezentat un raport cu privire la situaţia din zonele de responsabilitate ale grupurilor operaţionale şi strategice de trupe din Odesa. Am analizat în detaliu modul de consolidare a apărării”, a spus preşedintele ucrainean în alocuţiunea către compatrioţi transmisă miercuri seară.

Portul Odesa a fost bombardat, luni, de ruşi, care susţin că au distrus ultima navă de război a Ucrainei.

Zelenski a spus că a avut la Odesa o discuţie şi cu Statul Major, primind rapoarte de la comandanţi şi şefii serviciilor de informaţii şi a subliniat că o atenţie specială se acordă coridorului pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. El a acuzat Moscova că nu respectă Iniţiativa pentru transportul cerealelor şi că blochează în continuare unul dintre cele trei porturi ucrainene de unde pot pleca navele cu grâne. 

„Lumea ştie ce rol fundamental joacă exporturile noastre maritime de cereale pentru securitatea alimentară. Şi, în general, securitatea în Marea Neagră, eficacitatea dreptului internaţional privind navigaţia reprezintă un factor de securitate important la nivel mondial. Toate ţările maritime ale lumii văd acum ce ar putea ameninţa porturile şi apele lor, dacă Rusia reuşeşte să blocheze navigaţia în Marea Neagră. Permiteţi-mi să vă dau doar un singur exemplu. În prezent, dintre cele trei porturi convenite în cadrul Iniţiativei pentru cereale din Marea Neagră, portul Pivdenni este efectiv blocat. Peste un milion şi jumătate de tone de produse agricole au fost acumulate numai în Pivdenni. Şi este vorba de cereale care sunt aşteptate de cel puţin zece ţări, inclusiv Turcia, Egipt, Bangladesh şi China. Este evident: cu cât mai puţine alimente sunt furnizate acestor ţări şi regiuni, cu atât preţurile alimentelor sunt mai mari, cu atât mai mulţi oameni din aceste ţări pierd din bugetele lor de familie. Adică, blocada unui port din Ucraina creează riscuri extrem de grave pentru diferite naţiuni. În special, pentru acele ţări cu care Rusia încearcă, de asemenea, să facă speculă”, a arătat Zelenski.

„Şi le mulţumesc tuturor celor din lume care ne ajută să creştem spaţiul de securitate în Marea Neagră, care fac presiuni asupra Rusiei pentru a debloca aprovizionarea cu alimente”, a punctat Zelenski, adăugând că la Odesa a avut, de asemenea, o întâlnire axată pe dezvoltarea infrastructurii portuare.

Portul Odesa se află la numai 200 de kilometri de Republica Moldova, acolo unde joi se reunesc zeci de lideri din întreaga Europă şi unde este posibil să vină şi preşedintele Ucrainei. El a sugerat, miercuri seara, această posibilitate spunând că lucrează „pentru ca a doua jumătate a acestei săptămâni să fie semnificativă pentru relaţiile” Ucrainei cu partenerii ei. „Experţii noştri internaţionali fac tot posibilul pentru a se asigura că această săptămână se poate încheia cu veştile de care Ucraina are nevoie”, a spus Zelenski a cărui eventuală deplasare la summitul Comunităţii Politice Europene este ţinută secretă din motive de securitate.

În finalul discursului său de miercuri seara, Zelenski a mulţumit Statelor Unite pentru un nou pachet de asistenţă, în valoare de 300 de milioane de dolari, anunţat de Washington în cursul zilei. „Aş dori să mulţumesc Statelor Unite ale Americii, preşedintelui Biden personal, ambelor partide din Congres şi fiecărui american - tuturor celor care preţuiesc libertatea - pentru noul pachet de apărare pentru soldaţii noştri: rachete pentru sistemele Patriot, rachete pentru Hymars, artilerie şi alte arme de care avem nevoie. Avem nevoie de ele chiar acum!”, a punctat Zelenski.

„Glorie tuturor soldaţilor noştri care luptă acum pentru Ucraina, care se află pe posturi de luptă şi în misiuni de luptă. Le mulţumesc tuturor celor care lucrează pentru ţara noastră! Mulţumesc, Odesa, pentru această zi!”, şi-a încheiat alocuţiunea preşedintele ucrainean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.