Zeci de mii de profesori din toată Polonia au protestat sâmbătă la Varşovia, faţă de reformele în educaţie propuse de Guvernul de dreapta, despre care criticii spun că ar putea duce la concedierea a mii de persoane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestanţii sunt îngrijoraţi şi de schimbările propuse la programa şcolară, inclusiv includerea "valorilor patriotice” promovate de formaţiunea de la putere Lege şi Justiţie (PiS).

“Îi cer premierului Beata Szydlo şi Guvernului să nu distrugă atuurile” sistemului actualului de educaţie, a spus Slawomir Broniarz, şeful principalului sindicat al profesorilor.

Manifestanţii au scandat sloganuri precum “Nu haosului în şcoli”, “Stop reformelor în educaţie” şi “Nu revoluţiei în şcoli”.

Potrivit manifestanţilor, 50.000 de oameni au participat la protest, însă autorităţile au vorbit de 30.000

“Este mai greu să ridicăm numărul de copii care merg la şcoală, este mai uşor să trasăm o lege”, a spus profesorul de artă Jan Skrzypek, calificând propunerea drept o “mişcare politică”.

“Este greşit să ne învelim în mituri naţionale şi să nu avansăm spre viitor şi spre o societate deschisă în Europa”, a adăugat el.

Reformele prevăd schimbarea sistemului de şcolarizare, în prezent structurat în trei etape, într-unul cu două etape, ceea ce înseamnă că multe licee vor fi închise.

“Ne temem atât pentru copiii noştri, cât şi pentru slujbele noastre”, a spus Bozena Ludna, directoarea unei şcoli din vestul Poloniei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.