Examene medicale efectuate asupra opozantului rus Aleksei Navalnîi de către un laborator aparţinând armatei germane aduc ”proba fără echivoc” a faptului că acesta a fost otrăvit ”cu un agent neurotoxic de tip noviciok”, a anunţat miercuri Guvernul german, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest agent toxic a fost folosit împotriva fostului dublu agent Serghei Skripal şi fiicei sale Iulia în 2018 în 2018, potrivit autorităţilor britanice, un scandal care a provocat o criză diplomatică între Londra şi Moscova.

Guvernul german, care condamnă acest atac în cei mai fermi termeni”, cere Rusiei să prezinte clarificări ”urgente” cu privire la această otrăvire, subliniază Executivul într-un comunicat.

Unul dintre laboratoarele armatei germane a efectuat examene asupra lui Aleksei Navalnîi, spitalizat la Berlin după ce a fost otrăvit în Rusia.

Aceste teste au adus ”proba fără echivoc a existenţei unui agent chimic neurotoxic de tip noviciok”, a dezvăluit Guvernul german.

”Este locant că Aleksei Navalîi a fost victima unui atac cu un agent chimic neurotoxic în Rusia”, consioderă Guvernul german.

Cancelarul Angela Merkel, care s-a reunit cu miniştri vizaţi în acest caz, urmează să facă o declaraţie de presă la ora 15.30 GMT (18.30, ora Romţâniei).

”Ministerul Afacerilor externe îl va informa pe ambasadorul rus cu privire la rezultatele anchetei”, avertizează Guvernul.

Germania îşi va ţine la curent ”partenerii din Uniunea Euroepană şi NATO cu privire la anchetă”, continuă Executivul.

”Ea va discuta despre un răspuns comun adevcat cu partenerii săi, în lumina declaraţiei ruse”.

Guvernul german preconizează de asemenea să să”intre în contact cu Organizaţia pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC)”, având în vedere că agenţi de tip Noviciok sunt interzişi de această organizaţie.

”Noi sperăm la o restabilire completă a domnului Navalnîi”, conchide el.

Principalul opozant al preşedintelui Vladimir Putin, autorul unor anchete care denunţă corupţia elitelor ruse, repostate abundent pe reţele de socializare, Aleksei Navalnîi a fost transferat la sfârşitul lui august din Siberia la Berlin.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenţia rusă de presă RIA Novosti că Rusia nu a fost informată de Germania cu privire la aceste examene.

Lui Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău, la 20 august, în timp ce se afla la bordul unui avion, în Siberia, şi se îndrepta către Moscova, după ce a băut ceai pe un aeroport.

El a fost spitalizat iniţial la Omsk, în Siberia, însă a fost transferat la 22 august în Germania, unde medici au suspectat rapid o otrăvire cu un inhibitor al colinesterazei, între care se află şi noviciok.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.