Un nou cutremur, cu magnitudinea de 6,3, a avut loc luni pe Insula de Sud a Noii Zeelande, la câteva ore după primul seism, în care cel puţin două persoane şi-au pierdut viaţa, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 07.59: Un baraj a fost fisurat în Noua Zeelandă în urma seismelor, anunţă autorităţile şi îndeamnă locuitorii din aval să evacueze zona

Un baraj de pe fluviul Clarence, pe Insula de Sud, s-a fisurat, iar un val de apă a pornit în aval, în urma seriei de seisme din Noua Zeelandă, au anunţat luni autorităţi locale citate de postul Radio New Zealand, relatează Reuters.

"Locuitorii sunt sfătuiţi să se deplaseze imediat în zone mai înalte", se arată într-un comunicat emis de Consiliul districtului Marlborough, citat de RNZ.

Seismul a avut loc luni, la ora locală 13.45 (2.45, ora României), la o adâncime de zece kilometri nord-est de Christchurch.

Un cutremur cu magnitudinea 7,8, la aceeaşi adâncime, a avut loc în aceeaşi zonă, imediat după miezul nopţii, şi a declanşat alerte de tsunami.

Autorităţile salvau şi evacuau locuitori de pe coasta de est.

Sute de replici puternice au avut loc şi au provocat pene de curent şi întreruperea alimentării cu apă.

CITEȘTE ȘI Două persoane şi-au pierdut viaţa în urma valului tsunami din Noua Zeelandă, produs după cutremurul de 7.8 grade - UPDATE

GeoNet, un proiect de monitorizare a cutremurelor finanţat cu fonduri guvernamentale, a anunţat că primul cutremur a însemnat de fapt două cutremure legate între ele şi că replicile vor continua în următoarele câteva săptămâni sau luni.

Presa din Noua Zeelandă a scris că o femeie în vârstă de 100 de ani şi nora ei au fost scoase în viaţă din locuinţă, în Kaikoura, după ce imobilul s-a surpat în urma primului cutremur. Fiul bătrânei a murit. O femeie a murit, de asemenea, la Mount Lyford, la sud-vest de Kaikoura, însă presa scrie că ar fi murit din cauza unei afecţiuni.

Valuri de doi metri au lovit zona de coastă imediat după primul cutremur.

Autorităţile au ridicat, între timp, alerta de tsunami, dar îi îndeamnă pe oameni să stea în continuare departe de ţărm.

Locuitori din Christchurch şi din localităţi vecine s-au precipitat să-şi facă provizii cu produse de bază.

Unele şcoli din zona afectată au rămas închise luni.

La Kaikoura, o destinaţie turistică populară, principalul drum a fost blocat de alunecări de teren, iar telecomunicaţiile, alimentarea cu apă şi curent sunt întrerupte.

Armata şi pompierii au trimis echipe cu elicopterul în localitate, iar unele persoane au fost evacuate aerian.

Premierul John Key a survolat la bordul unui elicopter, luni, zonele afectate şi a spus că el crede că numărul victimelor va rămâne mic.

"Arată ca şi cum infrastructura este cea mai mare problemă, deşi nu vreau să minimalizez suferinţa şi teribila frică a atâtor de mulţi oameni", a spus, la rândul său, pentru Radio New Zealand, ministrul pentru Apărare Civilă, Gerry Brownlee.

Un expert a declarat pentru TVNZ că numărul mic de victime ar putea fi explicat prin faptul că primul cutremur a avut loc la miezul nopţii.

"Oamenii se aflau în siguranţă, în locuinţele lor. Case pot fi avariate, însă ele sunt mai sigure pentru persoanele dinăuntru şi asta este ceea ce s-a întâmplat în acest cutremur", a declarat Ken Elwood de la Universitatea din Auckland.

Cutremurul a fost resimţit, de asemenea, la Wellington, pe Insula de Nord, unde cartierul central de afaceri (CBD) a rămas tăcut luni. Un locuitor, Adam Roland, a declarat pentru BBC că muncitorii intervin în oraş să îndepărteze molozul şi să se asigure că imobilele sunt sigure.

"CBD a fost închis. Cei mai mulţi oameni lucrează de acasă sau sunt liberi astăzi (luni)", a declarat el.

Neozeelenadezii sunt obişnuiţi cu cutremurele. Ţara se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o regiune în care au loc frecvent seisme şi erup vulcani.

Christchurch se resimte în continuare după cutremurul devastator din 2011, în care au fost ucise 185 de persoane, iar centrul oraşului a fost distrus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.