Guvernul japonez a anunţat luni că analizează o fotografie publicată pe internet în care apare un jurnalist japonez dispărut în Siria, care cere ajutorul ţării sale, relatează AFP, precizând că bărbatul ar fi fost luat ostatic de terorişti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Ajutaţi-mă, este ultima şansă, Jumpei Yasuda”, scrie cu negru şi roşu, în japoneză, pe o foaie albă pe care jurnalistul o ţine în faţă, în fotografie.

În fotografia dată publicităţii duminică, Yasuda are părul lung şi barbă şi pare să fi slăbit. El este îmbrăcat într-o bluză portocalie.

Jumpei Yasuda este un jurnalist independent, al cărui caz a fost semnalat de organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF). El a dispărut la mijlocul anului 2015, când se îndrepta spre Siria, şi a apărut ultima dată într-un clip publicat pe internet în luna martie.

Potrivit postului japonez de televiziune NHK, care citează “mai multe surse”, jurnalistul este ţinut captiv de Frontul al-Nusra, afiliat al-Qaida, gruparea care a luat ostatici şi trei spanioli eliberaţi în urmă cu aproape trei săptămâni, după negocieri discrete ce au durat 10 luni.

La fel ca şi clipul din luna martie, fotografia actuală a fost publicată pe internet de un sirian care trăieşte în Turcia.

“Analizăm imaginea, dar credem că este el”, a declarat luni dimineaţă ministrul japonez de externe, Fumio Kishida.

“Depunem toate eforturile pentru a strânge informaţii, principala datorie a Guvernului fiind garantarea securităţii cetăţenilor săi”, a adăugat şeful diplomaţiei.

Yasuda a publicat în ultimii ani numeroase mesaje pe contul său de Twitter în care îşi exprima frustrarea că numeroşi jurnalişti evită Siria, dar mesajele s-au întrerupt subit pe 21 iunie.

În ultimul său tweet, el a scris: “Am povestit ce se întâmplă pe blogul meu şi pe Twitter, fără a spune unde mă aflu”. El s-a plâns că “interferenţele”, a căror natură nu explicat-o, din activităţile sale de jurnalist s-au intensificat considerabil şi a avertizat că este posibil să fie nevoit să îşi întrerupă munca.

Membrii grupării Statul Islamic i-au decapitat, la începutul anului 2015, pe corespondentul de război japonez Jenji Goto şi pe prietenul său, Haruma Yukawa.

Guvernul a fost acuzat atunci că nu a depus suficiente eforturi pentru eliberarea lor şi că a ratat mai multe ocazii de a-i salva pe cei doi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.