Vladimir Putin prezintă războiul din Ucraina drept un moment de cotitură, în care Rusia ţine piept în sfârşit Occidentului, dar elita rusă se teme că şi-a angajat ţara într-o lungă şi inutilă scurgere de vieţi şi resurse, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin spune că Moscova este blocată într-o bătălie existenţială cu un Occident arogant care vrea să ciopârţească Rusia şi resursele sale vaste - un narativ pe care Ucraina şi Occidentul îl resping.

Când liderul rus a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, la 24 februarie 2022, se aştepta la o victorie rapidă, voia să îşi câştige un loc în istorie alături de ţari şi să dea o lecţie Statelor Unite despre renaşterea Rusiei după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

S-a înşelat. Războiul său a ucis sau a rănit sute de mii de oameni. Rusia şi ruşii sunt văzuţi prost în Occident, ca agresori, iar armata sa se confruntă acum cu o Ucraină rezistentă, susţinută de o alianţă militară condusă de SUA şi aflată în expansiune. Speranţele lui Putin de a-şi îmbunătăţi reputaţia sunt spulberate.

"În continuare, va fi şi mai dificil şi mai costisitor atât pentru Ucraina, cât şi pentru Rusia. Pierderile economice de această amploare nu merită câteva teritorii cucerite", a spus o sursă rusă apropiată puterii, citată de Reuters. Sursa crede că mulţi dintre membrii elitei îi împărtăşesc punctul de vedere, dar a face astfel de afirmaţii în mod public ar atrage o pedeapsă rapidă.

PUTIN, FĂRĂ RIVAL

Cu toate undele de şoc geopolitice pe care Putin le-a provocat, el nu are încă niciun rival serios pentru putere, potrivit a cinci surse ruseşti de rang înalt apropiate procesului decizional. Şi, cu toate disensiunile publice reprimate, liderul de 70 de ani nu are de ce să se teamă de alegerile prezidenţiale care se anunţă în martie 2024.

Cu toate acestea, toate consecinţele strategice şi economice ale războiului ar putea reverbera o perioadă de timp.

"Nu cred într-o ofensivă majoră sau în posibilitatea unei victorii ruseşti împotriva întregii lumi civilizate", a declarat o a doua sursă de rang înalt apropiată Kremlinului, care a refuzat, de asemenea, să fie numită.

Sursa crede că Rusia este dezavantajată atât în ceea ce priveşte tehnologia militară, cât şi ca motivaţie, dar războiul va continua "pentru foarte mult timp".

Chiar şi unul dintre puţinii sceptici ale căror critici au fost tolerate până acum, un fost comandant pro-război al trupelor pro-ruse din estul Ucrainei, nu vede vreun rezultat clar.

"Ne aflăm într-o situaţie absolut paradoxală", spune Igor Ghirkin, care a fost condamnat de un tribunal internaţional pentru că a ajutat la doborârea avionului de linie malaezian MH17 deasupra estului Ucrainei. "Avem o conducere complet incapabilă, formată direct de un preşedinte care este de neschimbat şi la care nu există alternativă. Dar o schimbare de preşedinte ar duce la o catastrofă rapidă", spune Ghirkin. Pentru el, aceasta ar însemna o înfrângere militară, un război civil şi subjugarea Rusiei.

Frustrările sale sunt legate de secretomanie, de comunicarea deficitară şi de structura de comandă ineficientă care au dus la o serie de înfrângeri militare umilitoare în faţa vecinului mult mai mic al Rusiei.

PREŢUL RĂZBOIULUI

Dar dincolo de câmpul de luptă, Rusia trebuie să plătească pentru un război neaşteptat de amplu şi prelungit, suferind în acelaşi timp cele mai severe sancţiuni occidentale.

Forţat să ia măsura nepopulară de a mobiliza 300.000 de tineri, activi din punct de vedere economic, în toamna anului trecut, Putin i-a făcut pe alte sute de mii de oameni să plece din Rusia.

Moscova a pierdut o mare parte din piaţa europeană a gazului pentru care Uniunea Sovietică şi Putin au petrecut decenii pentru a o câştiga. Producţia de petrol rusesc a crescut în 2022, dar Moscova a anunţat o reducere a producţiei din luna martie, cel mai probabil ca răspuns la plafonarea occidentală a preţului produselor sale rafinate.

Firmele şi investitorii occidentali au fugit din Rusia, făcând ca Moscova să curteze rivalul de odinioară, China, ca investitor şi cumpărător al petrolului său.

Economia sa de 2.100 de miliarde de dolari - aproximativ a 12-a parte din cea a SUA - este prognozată de Fondul Monetar Internaţional să crească cu 0,3% în acest an, cu mult sub ratele de creştere ale Chinei şi Indiei.

Excedentul de cont curent s-a micşorat, iar deficitul bugetar se adânceşte, în pofida prelevărilor importante dintr-un fond pentru zile negre.

"Acest război este cea mai importantă activitate pe care Putin a întreprins-o vreodată şi, cu siguranţă, pentru Rusia este cel mai important pariu de la căderea Uniunii Sovietice încoace", a declarat Samuel Charap, un specialist în Rusia de la RAND Corporation, care a lucrat în cadrul Departamentului de Stat.

PUTIN NU POATE CÂŞTIGA, DAR NICI NU POATE PIERDE

Dar dacă oligarhii din Rusia - printre care se numără mulţi dintre foştii colegi din KGB ai lui Putin - se opun cursului evenimentelor, o fac în privat.

Multe vor depinde de câmpul de luptă, unde linia frontului se întinde pe 850 km. Niciuna dintre părţi nu are superioritate aeriană. Ambele au suferit pierderi masive.

Occidentul furnizează arme mai avansate - şi cu rază de acţiune mai lungă - după ce a furnizat arme, obuze, rachete şi informaţii în valoare de zeci de miliarde de dolari. Dar toleranţa sa faţă de aceste cheltuieli s-ar putea să nu fie nesfârşită.

Putin ar putea miza în cele din urmă pe timp, a declarat directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), William Burns, fost ambasador la Moscova, care a dus mesaje din partea preşedintelui Joe Biden în Rusia.

"Următoarele şase luni, mi se pare, şi aceasta este evaluarea noastră la CIA, vor fi critice", a declarat Burns la 2 februarie la Georgetown School of Foreign Service. El a spus că realitatea câmpului de luptă va perfora "orgoliul lui Putin", arătându-i că armata sa nu poate avansa, ci doar pierde teritoriul deja cucerit.

Unii din elita rusă sunt de altă părere - şi spun - că Occidentul, nu Rusia va pierde.

"Preşedintele crede că poate câştiga în Ucraina", a declarat o sursă rusă de rang înalt. "El, bineînţeles, nu poate pierde războiul. Victoria va fi a noastră", adaugă sursa.

Nici Kremlinul, nici Occidentul nu au precizat ce ar presupune victoria sau înfrângerea în Ucraina, deşi Moscova este departe de a controla măcar cele patru provincii ucrainene pe care le-a proclamat unilateral ca parte a Rusiei.

Ucraina spune că îşi va revendica fiecare centimetru de teritoriu. Iar acest lucru oferă puţine motive pentru a crede că războiul se va încheia curând.

"Putin va rămâne la putere până la sfârşit, cu excepţia cazului în care moare sau are loc o lovitură de stat - şi niciuna dintre acestea nu pare probabilă în acest moment", a declarat un diplomat occidental de rang înalt. "Putin nu poate câştiga războiul, dar ştie că nu poate pierde", conchide diplomatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.