Comisia Europeană va propune în cursul acestei luni eliminare vizelor de călătorie pentru cetăţenii ucraineni, în pofida rezultatului referendumului olandez, în care a fost respins acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Ucraina, în special din cauza sentimentului de ostilitate faţă de migraţie existent în ţară, potrivit unui oficial european, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, i-a promis încă din luna martie liderului ucrainean Petro Poroşenko că va propune cât mai curând posibil eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii ucraineni, care reprezintă cel mai tangibil beneficiu al unor relaţii mai strânse între Bruxelles şi Kiev.

”Ar putea să dea de înţeles că ignorăm referendumul olandez, însă trebuie să ne ţinem cuvântul faţă de Ucraina, care a îndeplinit toate condiţiile”, a precizat oficialul european, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Înainte de a intra în vigoare, propunerile de ridicare a vizelor trebuie să fie aprobate de o majoritate calificată a statelor europene şi de către Parlamentul European.

Comisia va include, de asemenea, o măsură de siguranţă care va permite statelor membre să reinstaleze temporar vizele în cazul unui val migratoriu dinspre Ucraina.

Ucraina are o populaţie de 45 de milioane de locuitori, iar anexarea Crimeei şi luptele intense din Donbas cu insurgenţa pro-rusă nu au provocat până acum un exod al populaţiei.

Olandezii au votat, săptămâna trecută, pentru respingerea acordului de asociere pentru relaţii mai strânse pe plan politic şi economic între UE şi Ucraina. Rezultatul referendumului a fost 61% în favoarea respingerii acordului cu Kievul, deşi la referendum a participat mai puţin de o treime din populaţie.

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a declarat anterior că ţara sa nu poate să ratifice acordul şi să-l implementeze asemenea celorlalte 27 de state membre.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.