Trei militari turci au fost ucişi ”accidental” joi, într-un raid al unui avion rus în nordul Siriei, a anunţat armata turcă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alţi 11 militari turci au fost răniţi în acest raid, în urma căruia preşedintele rus Vladimir Putin i-a prezentat condoleanţe omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, a adăugat armata turcă într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, aviaţia rusă voia să vizeze ţinte ale grupării jihadiste Statul Islamic, ”însă trei dintre militarii noştri au căzut martiri, după ce o clădire în care unităţile noastre au ocupat poziţie a fost lovită”.

Armata nu precizează în ce regiune din nordul Siriei a avut loc acest incident.

Într-o convorbire la telefon cu Erdogan, preşedintele rus şi-a exprimat ”tristeţea” şi a transmis ”condoleanţe”, precizează armata în comunicat.

La Moscova, Kremlinul a anunţat că Putin şi Erdogan au decis în această convorbire telefonică să consolideze cooperarea ruso-turcă împotriva Statului Islamic.

Presa turcă a scris imediat că alţi cinci militari turci au fost ucişi joi, în confruntări cu jihadişti din cadrul Statului Islamic, în nordul Siriei, iar numărul militarilor ucişi în acest sector a ajuns astfel la zece, în doar două zile.

Era neclar imediat dacă acest bilanţ include militarii ucişi în atacul aerian rus.

Cei cinci militari turci au fost ucişi în regiunea Al-Bab, un bastion al Statului Islamic, pe care rebeli sirieni, susţinuţi de armata turcă, înceacă să-l cucerească de mai multe săptămâni, a precizat agenţia Dogan.

În total 66 de militari turci au fost ucişi, potrivit Dogan, de la începutul intervenţiei turce ăn nordul Siriei, pe 24 august, cu obiectivul de a respinge jihadişti din Statul Islamic şi miliţii kurde siriene pe care Ankara le consideră grupări teroriste cu legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În pofida acestor pierderi importante, şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu a declarat miercuri că rebelii sirieni susţinuţi de Ankara au avansat împotriva Statului Islamic la Al-Bab şi a evocat o posibilă angajare a forţelor speciale turce în vederea recuceririi ”capitalei” jihadiste în Siria, oraşul Rakka.

Mult timp opuse în dosarul sirian, Turcia şi Rusia au hotărât recent să-şi coordoneze acţiunile împotriva Statului Islamic în această ţară.

Această cooperare în Siria traduce o îmbunătăţire a relaţiilor între cele două ţări, în urma unei grave crize din 2015, în urma distrugerii de către Turcia a unui avion rus de luptă care survola frontiera siriano-turcă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.