Iranul a anunţat sâmbătă seară că va bloca intrarea în ţară a cetăţenilor americani pe baza principiului reciprocităţii, după ce preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv care interzice temporar, pe o perioadă de cel puţin 90 de zile, intrarea cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane în Statele Unite, fiind vorba inclusiv de vizitatorii din Iran, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În vreme ce îi respectăm pe americani şi facem disticţia dintre aceştia şi politicile ostile ale administraţiei Statelor Unite, Iranul va implementa principiul reciprocităţii până ce sunt ridicate aceste limitări jignitoare impuse împotriva cetăţenilor iranieni de către SUA”, se arată într-un comunicat al ministerului de Externe de la Teheran.

De asemenea, diplomaţii iranieni au explicat că aceste restricţii impuse musulmanilor reprezintă o insultă clară la adresa lumii musulmane şi a naţiunii Iranului.

”Vorbim de un dar uriaş pentru extremişti”.

Aproximativ un milion de americani de origine iraniană trăiesc în Statele Unite, iar cei care au doar viză de rezidenţă permanentă nu vor mai putea să intre acum în America.

Preşedintele iranian a declarat anterior că aceasta nu este epoca construirii de ziduri între naţiuni şi a criticat măsurile luate în direcţia anulării unor acorduri comerciale, fără să-l numească însă pre Donald Trump.

”Astăzi nu este momentul pentru a ridica ziduri între naţiuni [...] Anularea acordurilor comerciale internaţionale nu ajută economia acelor state şi nu serveşte la dezvoltarea şi înflorirea economiei globale. Aceasta este ziua în care lumea ar trebui să se apropie prin comerţ”, a declarat preşedintele Hassan Rohani.

Departamentul de Securitate Internă a anunţat că inclusiv deţinătorii aşa-numitelor ”cărţi verzi” - vize de rezidenţă permanentă - sunt vizaţi de ordinul executiv semnat de Donald Trump, care interzice temporar, pentru o perioadă de 90 de zile, cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane să intre în Statele Unite. Printre cele şapte ţări vizate de interdicţie se numără Irak, Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen, scrie Reuters.

”Va interzice şi intrarea deţinătorilor de cărţi verzi”, a anunţat purtătoarea de cuvânt Gillian Christensen.

Iniţial, Casa Albă a anunţat că autorităţile americane nu vor mai emite vize pentru o perioadă de cel puţin 90 de zile pentru migranţii sau vizitatorii din cele şapte ţări musulmane vizate de ordinul executiv semnat de preşedintele Donald Trump. Însă, nu era vorba şi de o interdicţie care se aplica şi cetăţenilor care deţin deja vize de rezidenţă permanentă în Statele Unite.

În timpul suspendării programelor de primire a refugiaţilor şi de emitere a vizelor, administraţia va fi ocupată cu redactarea unor noi regulamente, care să permită ”verificarea extremă a istoriei” aplicanţilor pentru viză sau azil în Statele Unite.

Preşedintele Donald Trump permite însă o serie de excepţii pentru membrii unor minorităţi religioase, ceea ce înseamnă tratament distinct pentru creştinii din Orientul Mijlociu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.