Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a primit luni după-amiază pe prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, pentru o sesiune de discuţii la Casa Albă. Cei doi lideri au început discuţiile cu o strângere de mână călduroasă, iar primul subiect inclus pe agendă are legătură cu viitoarele relaţii economice dintre Ottawa şi Washington, după ce Trump a adoptat o politică economică mai protecţionistă şi a cerut renegocierea NAFTA, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acestea sunt primele discuţi purtate de Trudeau şi Trump după ceremonia de învestire a noului lider de la Casa Albă.

Trudeau îşi va începe vizita de patru ore la Casa Albă cu o întâlnire privată alături de preşedintele Donald Trump. Apoi, consilierii celor doi lideri se vor alătura discuţiei înainte de un prânz de lucru, urmat de o conferinţă de presă, programată să înceapă în jurul orei locale 14.00 (21.00 ora României).

De asemenea, prim-ministrul canadian este al treilea lider străin primit de noul preşedinte republican – după premierul britanic Theresa May şi cel japonez, Shinzo Abe.

Justin Trudeau a a promis să discute cu “francheţe şi respect” cu noul ocupant al Casei Albe.

“Canada va rămâne întotdeauna fidelă valorilor sale, care ne-au făcut o ţară extraordinară, un loc de deschidere şi respect”, a subliniat el vineri la Yellowknife.

Legăturile economice dintre cele două ţări imense, care au cea mai lungă frontieră din lume între cele două state, sunt extrem de importante: trei sferturi dintre exporturile canadiene sunt destinate vecinului sudic, iar Canada este principala destinaţie de export pentru 30 de state americane.

Renegocierea tratatului NAFTA de liber-schimb cu Canada şi Mexicul se anunţă un subiect delicat în cadrul întâlnirii de la Casa Albă.

Executivul american este evaziv în legătură cu direcţia pe care vrea să o dea negocierilor.

Susţinător fervent al liberului-schimb, premierul canadian a avertizat în campania electorală americană în legătură cu izolarea şi protecţionismul.

Un alt subiect dificil se anunţă schimbarea climatică. Trump s-a înconjurat de figuri sceptice în privinţa încălzirii globale, în timp ce Trudeau a militat pentru măsuri care să contracareze fenomenul şi a semnat cu entuziasm Acordul Climatic de la Paris.

Dacă premierul canadian nu a comentat direct decretul lui Trump privind imigraţia, suspendat în prezent de justiţie, el a anunţat că Ottawa îi va primi “pe cei care fug de persecuţie, teroare şi război”, indiferent de credinţa lor.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.