Corupţia nu poate să fie oprită, dar trebuie să fie controlată, într-o ţară în care abuzul de putere este o moştenire a perioadei comuniste, este mesajul preşedintelui României, după opt zile de proteste ample care au deraiat un plan al Guvernului de a slăbi legislaţia împotriva corupţiei prin ordonanţă de urgenţă, scrie The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele român Klaus Iohannis a declarat miercuri. pentru The Associated Press. că lupta în vederea opririi corupţiei în ţară arată ”faţa urâtă a politicii” şi i-a lăudat pe protestatari că s-au ridicat pentru a bloca o măsură prin care Guvernul ar fi slăbit presiunea asupra unor funcţionari ce şi-au abuzat puterea.

Proteste ample de stradă au oprit, pentru moment, ordonanţa de urgenţă care ar fi dezincriminat fapte de corupţie cu un prejudiciu de până la 48.500 de dolari.

Iohannis, în vârstă de 57 de ani, i-a lăudat pe manifestanţi pentru că şi-au făcut cunoscută opoziţia prin mitinguri paşnice, care s-au răspândit din capitală în alte părţi ale ţării.

”Am fost surprins de amploarea mulţimii”, a declarat el. ”Să ai peste 200.000 de oameni în Piaţa Victoriei este un lucru extraordinar”.

Iohannis, care a fost ales în 2014, prin vot direct, a fost anterior preşedintele Partidului Liberal, funcţie din care a demisionat pentru a deveni şeful statului, un post cu puteri limitate.

El a criticat Guvenul condus de premierul Sorin Grindeanu, format în urma alegerilor parlamentare din decembrie.

El a declarat că fenomenul corupţiei generalizate este o rămăşiţă încăpăţânată a trecutului comunist al ţării. Perioada comunistă s-a încheiat prin revolta populară din 1989 care l-a îndepărtat de la putere pe fostul dictator Nicolae Ceauşescu.

”Este sigur că nu se va termina într-un an ori doi ori patru”, a declarat Iohannis la palatul prezidenţial din secolul al XVII-lea. ”Lupta intensă împotriva corupţiei nu este ceva frumos. Ea scoate la iveală faţa urâtă a societăţii pe care vrem să o eradicăm. dar este nevoie de timp”.

Corupţia nu va înceta vreodată, a spus el, însă ea poate fi mult încetinită, iar tot mai puţini politicieni şi funcţionari vor fi tentaţi să-şi exploateze poziţia în faţa intensificării urmăririlor şi rezistenţei publice.

Iohannis pare că a ieşit din această criză mai puternic.

Guvernul Grindeanu, de centru-stânga, pare că şi-a făcut calcule greşite în legătură cu reacţia publică faţă de ordonanţa de urgenţă de săptămâna trecută.

Executivul a supravieţuit unei moţiuni de cenzură, miercuri, ceea ce reflectă susţinerea pe care o are în continuare în Parlament.

Rezultatul votului era cunoscut în contextul în care Partidul Social Democrat şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, partenerul său de guvernare, deţin o majoritate solidă în Parlament.

Protestele în masă din ultimele zile au fost cele mai ample de la căderea comunismului.

Oficiali de la Uniunea Europeană au anunţat, la Bruxelles, că susţin efortul României în lupta împotriva corupţiei, care a înregistrat progrese în ultimii ani, ameninţând numeroase interese înrădăcinate în ţară şi conducând la încercarea eşuată de a impune o ordonanţă de urgenţă.

Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene însărcinat cu statul de drept, a îndemnat România să-i vizeze în continuare pe infractori.

El a declarat că autorităţile române ”trebuie să continue această luptă care a avut succes până acum, pentru a atinge punctul din care nu mai există cale de întoarcere”.

Timmermans a declarat că UE este ”de partea lor, pentru a face ca acest lucru să se întâmple”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.