Guvernul francez lansează aplicaţia pentru smartphone "alertă de atentat" şi avertizează cu privire la o "criză majoră" de terorism, miercuri, cu ocazia Euro 2016, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această aplicaţie - în franceză şi engleză - urmează să fie gratuită, a anunţat Ministerul de Interne, care precizează că ea va completa dispozitivul obişnuit de alerte - precum sirene sau consemne ale forţelor de ordine.

Ea permite fiecărei persoane să fie alertată, pe smartphone, "în cazul unei suspiciuni de atentat sau eveniment excepţional" - atac nuclear, ruperea unui baraj - care ar putea avea loc.

Utilizatorul acceptă să fie geolocalizat pentru a primi alerta în timp real, la ora şi locul unde a avut loc un eveniment, acolo unde se află.

Pot fi descărcate până la opt zone geografice, în cazul în care utilizatorii îşi fac griji pentru apropiaţi de exemplu, a precizat Palatul Beauvau, care a condus şi prezentat proiectul.

În afară de alertă, aplicaţia - dezvăluită în cadrul unui exerciţiu de securitate marţi seara, la Lyon - oferă sfaturi cu privire la comportamentul de adoptat şi consemnele de respectat în funcţie de natura alertei.

Această aplicaţie a fost decisă "în baza experienţei" atacurilor din noiembrie 2015 şi a fost anunţată de premierul Manuel Valls. El a stabilit Campionatul european de fotbal ca dată-limită.

Guvernul înţelege că fiecare utilizator va fi un "ambasador" care va retransmite mesajul pe reţele de socializare. "Acest concurs al cetăţenilor demultiplică singura capacitate de difuzare a puterii publice", consideră Executivul.

Prefectul zonei vizate declanşează alerta. Termenul între această decizie şi transmiterea ei pe smartphone va fi de până în 15 minute, potrivit estimărilor Palatului Beauvau.

"Acest lucru poate satura (numărul) +17+ (poliţie-salvare)", a subliniat un membru al cabinbetului ministrului de Interne Bernard Cazeneuve. "Alerta permite ţinerea rapidă la curent a populaţiei şi informaţii cu privire la ceea ce ştim", a adăugat el.

Alerta are "vocaţia să evolueze" şi să fie extinsă, de exemplu la crize de securitate civilă, precum inundaţiile sau alertele de ninsoare, potrivit ministerului.

Christian Gravel, "şeful" Serviciului de Informaţii al Guvernului (SIG), a apreciat că este necesară "dobândirea unui anumit număr de gesturi pentru a avea reflexe bune", iar această aplicaţie contribuie la acest lucru.

Aplicaţia "garantează respectarea vieţii private a utilizatorilor", dau asigurări autorităţile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.