Preşedintele american Barack Obama l-a decorat joi pe vicepreşedintele său, Joe Biden, cu distincţia Presidential Medal of Freedom, cea mai înaltă distincţie civilă americană. Biden a fost surprins şi emoţionat până la lacrimi de gestul liderului de la Casa Albă, relatează Reuters şi BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Acesta este un om extraordinar”, a spus Obama despre prietenul şi colegul său, la o ceremonie cu membrii echipei lor, rude şi prieteni ai vicepreşedintelui.

“În ultimii opt ani, nu ar fi putut fi un partener mai devotat şi eficient în progresele pe care le-am făcut”, a adăugat el.

Biden, care nu a ştiut că va avea loc ceremonia, a fost vizibil emoţionat când Obama a spus că îi acordă cea mai înaltă distincţie civilă, primită de numai câteva persoane, printre care Papa Ioan Paul al II-lea. Acesta este ultima ceremonie de acest fel organizată de Obama până la finalul mandatului, pe 20 ianuarie.

“Nu am avut nicio idee”, a spus Biden, în vârstă de 74 de ani, după ce a primit medalia. “Primesc multe laude pe care nu le merit”, a adăugat el în deschiderea unui discurs de circa 20 de minute, improvizat, în care i-a mulţumit lui Obama şi familiei sale.

“Domnule preşedinte, ai avut dreptate în legătură cu faptul că mă bazez pe Jill (soţia sa- n.r.), dar m-am bazat şi pe dumneavoastră şi pe mulţi dintre cei din această sală”, a spus el.

Obama a glumit că utilizatorii reţelelor de socializare au acum o ultimă şansă să ironizeze prietenia lor.

La rândul său, Obama şi-a exprimat convingerea că Biden nu şi-a încheiat cariera, nici pe plan intern, nici pe plan internaţional.

Vicepreşedintele în exerciţiu a spus că intenţionează să lucreze la institutele de studii politice ale Universităţii Delaware şi Pennsylvania şi că îşi va continua eforturile de a lupta împotriva cancerului, boală care a provocat moartea fiului său, Beau, în 2015.

Biden şi Obama au devenit prieteni apropiaţi în cei opt ani petrecuţi la Casa Albă. Biden era senator de Delaware când Obama l-a ales drept candidatul său la vicepreşedinţie, în campania prezidenţială din 2008.

Joi, Biden a acordat un interviu de o oră presei, în care l-a criticat în termeni duri pe Trump pentru modul în care a tratat serviciile de informaţii.

“Din punctul meu de vedere, subminează poziţia noastră în lume ca un preşedinte să ia una dintre bijuteriile coroanei în privinţa apărării noastre naţionale şi să o denigreze”, a subliniat el.

“Mai ales acum, face jocul poveştii ruse că America nu ştie ce face”, a adăugat el.

Biden l-a lăudat, însă, pe succesorul său, Mike Pence, spunând că i-a trimis memo-uri privind modul în care pot fi administrate unele situaţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.