Numeroşi demnitari din Republica Moldova au vile la Borsec, în judeţul Harghita, pe care unii nu le-au trecut în declaraţiile de avere sau pe care le-au subevaluat, arată o investigaţie realizată de anticorupţie.md şi preluată de Unimedia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Borsec deţin în prezent vile academicienii Gheorghe Duca şi Stanislav Groppa, fostul judecător Ion Anton, fostul ministru, în prezent diplomat Vasile Bumacov, consilierul prezidenţial Ion Păduraru şi Ion Midrigan, medicul personal al preşedintelui Nicolae Timofti. Unii dintre ei nu au indicat aceste imobile în declaraţiile de avere.

Cea mai recentă dintre achiziţiile demnitarilor din Borsec este vila lui Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), membru de drept al Guvernului. 

Anul trecut, Gheorghe Duca şi-a cumpărat o vilă în oraşul Borsec din judeţul Harghita, imobil situat pe strada Aleea Rotundă.

Vila "Tinette”, cum este înregistrat acest imobil în actele oficiale, are o suprafaţă totală de 658 de metri pătraţi, împreună cu terenul aferent casei. Este o vilă impunătoare, a cărei valoare poate depăşi o sută de mii de euro, judecând după preţurile zonei. Duca însă declară că valoarea acestui imobil este de doar 12.500 de euro. 

Cea mai impozantă vilă din Borsec îi aparţine, însă, lui Stanislav Groppa, adjunctul lui Duca, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Imobilul este o adevărată sală polivalentă care se află în centrul localităţii, la câţiva paşi de Vila Borsec, vechea perlă a turismului de aici, scrie Anticorupţie.md.

Unul din moldovenii care deja locuieşte în Borsec este judecătorul Ion Anton, fost judecător la Curtea Constituţională.

În spatele casei lui Ion Anton se află un imobil ce aparţine lui Ion Midrigan, medicul personal al lui Nicolae Timofti, în prezent director adjunct al Staţiei de Asistenţă Medicală de Urgenţă Chişinău. Pe site-ul fostei Comisii Naţionale de Integritate (CNI) există declaraţia de avere a lui Midrigan doar pentru anul 2013, pe când acesta era în aparatul preşedintelui Republicii Moldova. În acel an, Midrigan nu declara proprietatea din Borsec. Medicul a declarat pentru Anticorupţie.md că vila şi-a cumpărat-o anul trecut şi, deoarece a fost numit recent în această funcţie, la anul îşi va declara „cu siguranţă” noua achiziţie.

O altă vilă din Borsec parţine lui Ion Păduraru, consilier prezidenţial pe probleme juridice,  decorat cu „Ordinul Republicii”.

Păduraru a primit ordinul în anul 2014, atunci când şeful statului a oferit distincţii de stat şi unui grup de deputaţi, miniştri, membri ai Guvernului şi înalţi funcţionari publici. Atunci preşedintele a motivat că cei decoraţi „au contribuit decisiv la desăvârşirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică şi integrarea economică cu Uniunea Europeană”.

În prezent secretar general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, Păduraru a fost numit în această funcţie în anul 2012.

 Vila din Borsec şi-a achiziţionat-o în anul 2009, când era avocat. 

Un alt investitor moldovean în Borsec este Vasile Bumacov, fostul ministru al Agriculturii, în prezent ambasador al Republicii Moldova în Japonia. Actualul diplomat şi-a construit vila în Borsec în anul 2010, în perioada când deţinea funcţia de viceministru al Agriculturii. Imobilul familiei Bumacov se află în apropierea vilelor lui Anton, Păduraru şi Midrigan.

Potrivit Unimedia, localitatea Borsec este de ani buni locul preferat de vacanţă al unor demnitari moldoveni. În această vară, însuşi şeful statului, Nicolae Timofti, şi-a petrecut aici o săptămână din concediu la o vilă renumită în zonă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.